Egészségügyi kérdezz-felelek

Köhögés és meghűlés elleni szerek – GYIK

Nagyon sokféle köhögéscsillapítót lehet kapni. Honnan tudhatom, melyiket válasszam?

Lehet, hogy mindegy is, melyiket választja, mivel a jelek szerint ezek a szerek amúgy sem sokat használnak. Mint kiderült, a klasszikus köhögéscsillapító hatóanyagok, mint a dextrometorfan vagy a difenhidramin nem sokat enyhítenek a száraz köhögésen. Brit tudósok 2002-ben 15, köhögéscsillapító szerekkel foglalkozó tanulmányt elemezve megállapították, hogy „nincs meggyőző bizonyíték e szerek hatékonyságára”.

Amikor pedig amerikai szakemberek 2006-ban áttanulmányozták azokat a kutatásokat, amelyek csaknem egy tucat köhögéscsillapító orvosság hatásosságát vizsgálták, végül egyik termék használatát sem ajánlották a meghűlés vagy felső légúti fertőzés okozta köhögés ellen mivel egyik sem használt.

Ha az ön köhögését az orrváladék hátracsorgása okozza, érdemes lehet orrcseppet és antihisztamint használnia a váladékképződés megszüntetésére.

Milyen köhögéscsillapítót adhatok a gyermekemnek?

Semmilyet. Forduljon inkább orvoshoz, mert ki kell deríteni, mi okozza a köhögést, hiszen az számos betegség tünete lehet, illetve környezeti tényező is kiválthatja. Ha váladékosan köhög például, már nem is köhögéscsillapítóra, hanem köptetőre van szüksége gyermekének. A túladagolás ritkán ugyan olyan, igen súlyos mellékhatásokkal járhat, mint a görcsrohamok, a szapora szívverés, az eszméletvesztés, sőt akár halálhoz is vezethet.

Az Egyesült Államokban már minden köhögés és meghűlés elleni szeren feltüntetik a figyelmeztetést, hogy 4 év alatti gyermeknek nem adhatók, bár a szakértők azt javasolják, hogy a szülők inkább 6 éves korig ne használják őket. Az Amerikai Szív és Tüdőgyógyászati Szakkollégium pedig egészen 14 éves korig nem javasolja a használatukat. Magyarországon nincs ilyen megszorítás, 3 éves kortól használhatók a megfelelő dózisban és indikációval.

E gyógyszerek nem érik meg a kockázatot, főleg, mert nem is különösebben hatásosak. „Egyetlen, az Egyesült Államokban forgalmazott gyógyszerről sem sikerült igazolni, hogy hatékonyan kezelné a gyermekek köhögését” jegyezték meg orvosok 38, a köhögéscsillapító és meghűlés elleni gyógyszerekre vonatkozó tanulmány átvizsgálása után. Az egyik kutatásban 100, 2 és 18 év közti korú, felső légúti fertőzésben szenvedő gyermeket vizsgálva azt találták, hogy a dextrometorfan és difenhidramin hatóanyagú orvosságok semmivel sem csillapították jobban az éjszakai köhögést a placebónál.

Gyógyszer nélkül: Egy kanál méz lefekvés előtt

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia éjsza­kai köhögésre 2-5 éves korú gyermekeknek 1/2 teás­kanál, 6-11 éves kor között 1 teáskanál, 12 éves kortól pedig 2 teáskanál méz fogyasztását javasolja. A méz nemcsak bevonja és nyugtatja a torkot, hanem a baktériumok szaporodását is gátolja.

Vigyázat! Egyévesnél fiatalabb gyermekeknek soha ne adjon mézet, mivel az veszélyes baktérium spórá­kat tartalmazhat, amelyeket a kicsi emésztőrend­szere még nem képes lebontani. Virágporra aller­giás gyermeknek soha ne adjon mézet, mert aller­giás tüneteket válthat ki a méz virágportartalma.

Gyógyszer nélkül: házi készítésű sóoldat

Amikor brit kutatók az orrmelléküreg-fertőzések megelőzésére szolgáló módszereket tanulmányozták, azt találták, hogy a naponta végzett orröblítés akár 72%-kal csökkentheti a krónikus fertőzés kockáza­tát. Az ehhez szükséges sóoldat házilag is könnyen elkészíthető: keverjen el 1/2 teáskanál sót és 1/2 teáska­nál szódabikarbónát 1/2 liter langyos vízben.

Töltsön meg az oldattal egy fülmosó fecskendőt vagy neti-csészét (bioboltokban kapható), hajoljon a mosdó fölé jobbra fordított fejjel, és óvatosan mossa át a bal orrlyukát 1/2 liter folyadékkal (az a jobb orrlyukán át fog kicsorogni)! Fújja ki óvatosan az orrát, majd ismételje meg a műveletet a másik orrlyukkal is!

Ha csúnyán megfáztam és sok tünetem van, nem jobb egy olyan termék, amely mindegyik ellen hatásos?

A sok tünet ellen ható komplex készítmények számos hatóanyagot tartalmaznak, hogy megszüntessék az orrfolyást és az orrdugulást, csillapítsák a lázat, enyhítsék a torokfájást és megszüntessék a görcsös köhögést. Az efféle termékekkel az az egyik probléma, hogy ha önnél nincs jelen az összes tünet, akkor a hatóanyagok egy része fölöslegesen terheli a szervezetét. Ennél jóval komolyabb gond, hogy ha nem olvassa el alaposan az összetevők listáját, akkor véletlenül túladagolhat bizonyos hatóanyagokat. Ha például nem tudja, hogy az adott orvosságban paracetamol is van, és külön szed mellé paracetamolt, akkor azt könnyen túladagolhatja. Márpedig e fájdalomcsillapítóból már a kismértékű túladagolás is növeli a májkárosodás kockázatát.

Olyan hatóanyagokat is a szervezetébe juttathat e készítmények által, amelyek kockázatot jelentenek. A termék például orrdugulás elleni összetevőt is tartalmazhat, amelyet kerülnie kell, ha magas a vérnyomása, vagy ha szívbeteg, míg a köptető hatóanyagok az asztma és az emfizéma tüneteit súlyosbíthatják.

Jobban teszi tehát, ha csak olyan szert vesz be, amire valóban szüksége van a tünetek megszüntetéséhez. Az orrdugulás elleni szer segítheti a könnyebb lélegzést, ha pedig fáj a torka, szedjen rá külön fájdalomcsillapítót! Amennyiben mégis kombinált terméket választ, ügyeljen arra, hogy az csak a fennálló tünetei ellen ható anyagokat tartalmazzon, és mellette ne szedjen más orvosságot!

Szedhetek orrdugulás elleni szert, ha magas a vérnyomásom, zöld hályogom vagy prosztatanagyobbodásom van?

Ha magas vérnyomása vagy prosztata megnagyobbodása van, akkor csak nagyon óvatosan, a lehető legminimálisabb mennyiségben. A pszeudoefedrint, fenilefrint vagy oximetazolint tartalmazó orrdugulás elleni tabletták, szirupok és orrspray-k az erek összehúzásával fejtik ki hatásukat, ami segíthet enyhíteni az orrdugulást, de ideiglenesen a vérnyomást is megemeli. Körültekintően használja ezeket a szereket, ha magas a vérnyomása, ha szívritmuszavara van, vagy ha volt már szívrohama, illetve strokeja! Mivel folyadék visszatartást is okozhatnak, prosztata megnagyobbodás esetén is nagy körültekintéssel alkalmazandók.

Az orrdugulás elleni szerek az erek összehúzása mellett a szemben uralkodó nyomást is növelik. A jelek szerint az elsődleges, nyílt zugú zöld hályogban a betegség leggyakoribb változatában szenvedők nyugodtan használhatják őket, viszont nem szabad ilyen szereket alkalmaznia, ha zárt zugú zöld hályogja van. Ez utóbbi típus esetén a szemben lévő folyadék nyomása igen jelentősen megnövekedhet, ami rendkívül fájdalmas, és azonnali orvosi ellátás nélkül akár vakságot is okozhat.

Ha ön cukorbeteg, és vércukra ingadozik, nehezen beállítható, akkor az orrdugulás elleni szerek használata előtt kérje orvosa tanácsát, ugyanis ezek a szerek megemelhetik a vércukorszintet. Ugyanez érvényes akkor is, ha migrénes (az összehúzódó erek fejfájást válthatnak ki) vagy ha pajzsmirigy túlműködése van, amikor a szervezet túl sok pajzsmirigyhormont termel (a szerek hatóanyaga megnövelheti a talán már egyébként is magas vérnyomást). Vannak arra vonatkozó bizonyítékok is, hogy a pajzsmirigy alulműködéssel élők rendkívül érzékenyek lehetnek az orrdugulás elleni szerek stimuláns hatásaira.

Mely szerektől nem tudok aludni, és melyek nem zavarják meg az álmomat?

Az orrdugulás ellen a pszeudoefedrint is tartalmazó, allergiás tünetek ellen ható antihisztamin tabletták a leghatásosabbak, viszont ezeknél a legnagyobb az elalvási problémák kockázata is. Ha ilyen szert vesz be, azt lehetőleg a nap elején tegye! (A pszeudoefedrint tartalmazó orvosságokat a törvény szerint csak a gyógyszerész adhatja ki, hogy ne használhassák fel őket a veszélyes kábítószer, a metamfetamin előállításához.)

Bár a tabletta kiszerelésű „éjszakai orrdugulás elleni szerek” nem zavarják meg az alvást, hatóanyaguk, a fenilefrin kevésbé hatékony, így csak néhány órán át képes tisztán tartani az orrot. Ha lefekvés előtt van szüksége segítségre, jobban jár egy oximetazolint tartalmazó orrspray-vel. Ezeknél azért kisebb az alvási problémák kockázata, mint a szájon át szedett gyógyszerek esetében, mert a szerből csak nagyon kevés szívódik fel a vérbe.

Ha meghűlés miatt folyik az orrom, állítsam el vagy hagyjam inkább folyni?

Nyugodtan próbáljon javítani a közérzetén! Az orrdugulás és az orrfolyás is csupán mellékhatásai annak a harcnak, amelyben szervezete igyekszik leküzdeni a meghűlést, illetve az influenzát okozó vírusokat. A tünetek orrcseppel való enyhítése nem lassítja le a gyógyulást, sőt még segíthet is elkerülni az olyan, lényegesen veszélyesebb szövődményeket, mint az orrmelléküreg gyulladás.

Az orrdugulást a pszeudoefedrint tartalmazó orrcseppek hatékonyabban enyhítik, mint a fenilefrin hatóanyagú termékek. Brit kutatók 283 eldugult orrú férfi és nő vizsgálata alapján megállapították, hogy a 60 milligramm pszeudoefedrint tartalmazó tablettát szedők már egyetlen adag bevétele után is a dugulás 30 százalékos javulásáról számoltak be (vagyis háromszor olyan hosszú ideig nem dugult be újból az orruk, mint a gyógyszer bevétele előtt). A kábítószerek készítésére alkalmatlan fenilefrint tartalmazó orvosságok a drogériák polcaira is kihelyezhetek, de nem érik meg az árukat. A javasolt 10 milligrammos adagolásban ez a szer lényegesen kevésbé tűnt hatásosnak.

Mennyi ideig használhatok orrsprayt az orrdugulás enyhítésére?

Két három napig. A vény nélkül kapható, fenilefrint, xilometazolint vagy oximetazolint tartalmazó orrspray-k összehúzzák az orr duzzadt nyálkahártyájának kitágult ereit, ami lehetővé teszi az összegyűlt váladék elszivárgását. E spray-k nagy előnye, hogy szinte azonnal hatnak, ráadásul nem okoznak alvászavarokat, sem más, a szájon át szedhető orrdugulás elleni gyógyszerekre jellemző mellékhatásokat.

Hátrányuk viszont, hogy 35 nap után maguk is orrdugulást idézhetnek, elő minél többet használja őket, annál gyorsabban dugul be újra az orra, ami miatt még gyakrabban fogja befújni a szert, és így tovább. A probléma elkerülése érdekében egyes szakértők azt javasolják, hogy az ilyen spray-ket egyhuzamban ne használja tovább 23 napnál, majd tartson legalább 3 nap szünetet! Ha ezután még mindig szüksége van a sprayre, nyugodtan használja újabb 23 napig.

Érdemes tudni: az egyféle tünet elleni termékek hatásosabbak

Ha orrdugulás elleni szerre van szüksége, olyat válasszon, amelyik kifejezetten e probléma kezelésére szolgál, ne pedig olyat, amelyik többféle tünetet is enyhít egyszerre. A meghűlés elleni kom­binált termékekben gyakran 60 milligrammnál kevesebb pszeudoefedrin van, pedig ez a felnőttek­nek javasolt adag.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.