Egészségügyi kérdezz-felelek

Hőguta és hőkimerülés – teendők

Nem bírom már annyira a meleg időt, mint régebben, és az orvosom mondta, hogy vigyázzak a hőgutával. Mi történik velem?

Ahogy idősödünk, csökken a meleg iránti tűrőképességünk. Testünk az izzadás és vérkeringés által hűti magát, ám mivel a kor előrehaladtával a keringés renyhül, a szervezet kevésbé képes a belső hőmérséklet szabályozására. (A csecsemők is jobban ki vannak téve a hőguta veszélyének, hiszen még fejletlen „hűtőrendszerük” szintén nem képes teljes hatékonysággal végezni a feladatát.)

A hőkimerülés és a hőguta (ugyanazon rendellenesség két eltérő súlyossági fokozata) jelei a sápadt, hűvös, száraz bőr (a hőgutában szenvedő emberek nem izzadnak), a gyengeség, szédülés, fejfájás, hányinger/hányás, valamint a szapora, de gyenge pulzus. Ahogy a beteg hőmérséklete emelkedik, belső szervei és az agya maradandóan károsodhatnak, ami mentális változásokhoz és az idegműködés zavaraihoz vezethet.

Hőguta gyanúja esetén…

Ha valakinél fennáll a hőguta gyanúja, hívja fel a mentőket a 112-es segélyhívó számot, és az illetőt azonnal vigye be a napról. Hűtse le a hőmérsékletét ventilátorral, hideg vízbe mártott szivaccsal átdörzsölve a testét, vagy jeges borogatást helyezve a törzsére. Ne adjon neki lázcsillapító hatású gyógyszereket, például aszpirint vagy ibuprofent, mert szervezete nem tudja ezeket feldolgozni, s így csak még súlyosabb állapotot idézhetnek elő. Nem szabad ilyenkor sópótló tablettákat, alkoholos és koffeines italokat sem fogyasztani.

Nyáron, amikor majdnem egész nap a kertben dolgozom, időnként gyengeséget érzek, szédülök, és van, hogy a lábam begörcsöl.

Ez valami semmiség vagy aggódnom kellene?

Minden jel hőkimerülésre (rossz viccel élve, annak is a „kerti változatára”) utal. A szervezet ilyenkor kiszárad és a test belső hőmérséklete emelkedni kezd. Megelőzésként óránként csak 45 percet tartózkodjon a napon, a maradék negyedórára menjen be a házba, hogy lehűljön és pótolja az elvesztett folyadékot. (Sőt eleinte talán jobb, ha csak 30 percet dolgozik a napon, és 15 percet hűsöl.)

Amikor kint van, viseljen széles karimájú kalapot és könnyű, laza ruhát, emellett pedig gyakran kortyolgasson jeges vizet vagy sportitalt. Ha mégis jelentkezik szédülés vagy izomgörcs, vonuljon árnyékba vagy légkondicionált helyiségbe. Igyon sokat, és esetleg vegyen egy hűsítő zuhanyt vagy hideg vizes szivaccsal alaposan törölje át a testét.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.