Egészségügyi kérdezz-felelek

Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD)

Helyreállítható az elvesztett tüdőfunkcióm oxigénterápiával?

Az oxigénterápia segíthet a tüdejének jobban működni, megkönnyítheti a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD, ejtsd: céópédé) egyéb tüneteinek kezelését, és akár évekkel is meghosszabbíthatja az életét. A COPD súlyos betegség, amelyet okozhat krónikus hörghurut vagy emfizéma (tüdőtágulat) egyes pácienseknél mindkettő együtt. Jellemzője a nehézlégzés, és krónikus hörghurut esetén makacs köhögés is társulhat hozzá.

A COPD leggyakoribb oka a dohányzás. Idővel, ahogy a tüdő szerkezetének károsodása fokozódik, csökken a légcserében részt vevő léghólyagok száma, s a légzés egyre nehezebbé válik. Ha a tünetei súlyosak, a vizsgálatok szerint veszélyesen alacsony a vére oxigénszintje, és gyógyszerekkel már nem lehet az állapoton javítani, a pulmonológus felírhatja az oxigénterápiát.

E kezelésnek több változata is van, de többnyire egy hordozható oxigéntartályt alkalmaznak, amelynek segítségével a páciensek rövid időre elmehetnek otthonról. Az orvos javasolhatja, hogy ne állandóan használja az oxigént; egyeseknek csak alváshoz van szükségük rá, másoknak viszont inkább nap közben, amikor tevékenyebbek. A súlyos COPD-s páciensek legtöbbje azonban jobban érzi magát és tovább él, ha az oxigénkezelést napi 15-24 órában használja, állapította meg két hosszú távú tanulmány.

Az orvosom tüdőrehabilitációt javasolt, de pontosan mit is jelent ez?

A tüdőrehabilitációs program igen jelentős elkötelezettséget igényel, de a vizsgálatok azt mutatják, hogy azok a COPDpáciensek, akik rászánják magukat, hatására jobban érzik magukat, elégedettebbek az életükkel és egyes tanulmányok szerint tovább is élnek. A rehabilitáció történhet kórházban és az otthonában is.

A szokásos programok több összetevőből állnak:

  • Testmozgás: A testmozgás fő célja az állóképesség fokozása, hogy a hétköznapi tevékenységek ne okozzanak légszomjat. Arra kérhetik, hogy gyaloglással, lépcsőzéssel vagy kerékpározással erősítse a lábait. Egy tanulmány megállapította, hogy azok a krónikus hörghurutban szenvedők, akik 10 hónapon át napi 12 percben ilyesfajta gyakorlatokat végeztek, 24 százalékkal többet tudtak gyalogolni. Nagyon fontosak a felsőtestet erősítő gyakorlatok is, például a súlyzózás.
  • Légzés újratanítás: A rehabilitációs szakemberek olyan új technikákra tanítják meg, amelyek segítik egyes be és kilégzési nehézségek leküzdésében. Ha például szájon át szívja be a levegőt, majd az összecsücsörített ajkain keresztül fújja ki (mintha fütyülne), az segít lassítani a légzést, s ennek köszönhetően minden egyes lélegzetvétel „teljesebbnek” fog tűnni. Egyes vizsgálatok szerint a jógatechnikák elsajátítása is hatékonyan segíti a légzést.
  • Oktatás: A rehabilitációs programoknak a COPD kezelésére vonatkozó oktatás is fontos része. Ezen hangsúlyozzák a dohányzásról való leszokás, a gyógyszerek fegyelmezett szedése, a helyes táplálkozás és a testmozgás fontosságát.

Tény vagy tévhit?: Csak a dohányosokat fenyegeti a COPD

Tévhit Bár messze a cigarettafüst a krónikus obstruktiv tüdőbetegség (COPD) leggyakoribb oka, más irritáló anyagok belélegzése is károsíthatja a tüdőt és előidézheti a betegséget. Sőt néhány tudós szerint az adatokból úgy tűnik, hogy sok országban a légszennyezés egyre gyakrabban okoz COPD-t. Lehet­séges veszélyforrás a munkahelyi vegyszergőzök és por belélegzése is. A 40 év alattiaknál ritka a COPD, de előfordulhat – az esetek jó részében az alfa-1-antitripszinhiánynak nevezett örökletes rendellenes­ség miatt.

COPD-m van, de azért elszívok néhány szál cigarettát egy nap. Ez ugye nem nagy baj?

De igen, nagy baj. Egy kutatásból az derült ki, hogy a dohányzást tovább folytató páciensek a vizsgálat 11 éve alatt kétszer annyit veszítettek tüdőfunkciójukból, mint azok, akik leszoktak. Ami ennél is aggasztóbb, a tovább folytatott dohányzás a jelek szerint meggyengíti az immunrendszert, és fogékonyabbá teheti a tüdőt a baktériumfertőzésekre.

Nem tud leszokni? Próbálja ki a kombinált terápiát! A vizsgálatokból úgy tűnik, hogy azok a dohányosok szoknak le a legsikeresebben, akik valamiféle gyógyszeres, például nikotinpótló kezelést kapnak és emellett tanácsadásban is részesülnek.

Copf-m van, és a körmeim szürkéskékre színeződtek. Mit jelent ez?

Azt jelenti, hogy azonnal orvoshoz kell mennie, kérjen meg valakit, hogy vigye be a kórházba, vagy szükség esetén hívjon mentőt! A kék vagy szürke körmök és ajkak azt jelzik, hogy a vérében nagyon kevés az oxigén, ami a súlyos COPD jele. Az orvosok oxigénterápiával és gyógyszerekkel biztonságos értékre növelik vére oxigénszintjét. A súlyos COPD egyéb tünetei a légzés vagy beszéd nehézsége, a szellemi zavartság és a szapora szívverés.

COPD-m van, és azt hallottam, hogy a szteroid, amit kaptam, növelheti a tüdőgyulladás kockázatát. Nem kéne abbahagynom a szedését?

Ha az orvosa ilyen gyógyszert írt fel, és az hat, ne hagyja abba a szedését! Bár egyes tanulmányok szerint a belélegezhető szteroidok, mint a budezonid vagy a flutikazon kismértékben növelik a tüdőgyulladás kockázatát, más vizsgálatok nem tudták igazolni ezt. A tüdőgyulladás elkerülésére a legjobb módszeres ezt az orvosának is javasolnia kellett a Pneumococcus baktérium elleni oltás.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.