Egészségügyi kérdezz-felelek

Lupus (bőrfarkas) és tünetei

Az orvosom azt hiszi, hogy lupusom van. Miért nem biztos benne?

Sajnos nincs egyszerű vér vagy röntgenvizsgálat, amellyel biztosan diagnosztizálható lenne a lupus. Ráadásul a legjellemzőbb tünetek, mint a láz, a kimerültség vagy a fogyás, több tucat más betegségben is gyakoriak. Vannak azonban olyan tünetek is, amelyek már egyértelműben a lupusra utalnak, például a napfénytől rosszabbodó kiütés, az ízületi fájdalom, az afták megjelenése a szájban vagy a torokban, a vizeletből kimutatható fehérje, valamint a szívet vagy a tüdőt körülvevő savós hártya gyulladása.

További lehetséges tünet a zúzódások könnyű kialakulása, a kéz és lábfej idegkárosodása, a hajhullás és a vérszegénység. Az életkor is segít a diagnózisban, mivel lupust leggyakrabban a húszas és harmincas éveikben járó nőknél állapítanak meg.

Vérvizsgálat a kimutatásra

A lupus kimutatására használt leggyakoribb vérvizsgálat az antinukleáris antitest (ANA) teszt, amely az autoantitestek szintjét mutatja ki. Az autoantitestek olyan immunfehérjék, amelyek megtámadjak és elpusztítják a szervezet saját sejtjeit, s ezzel idézik elő a szív, a vese és más szervek lupusszal együtt járó súlyos károsodását. Ideális esetben a magas ANA-szint már elég is lenne a lupus diagnózisához, de sajnos néhány más autoimmun betegség, például a szkleroderma, a reumás ízületi gyulladás és a Sjögren-szindróma esetén is magas ANA-szint mérhető. Sőt az ANA mennyisége olykor még teljesen egészséges emberekben is magasabb a normálisnál, így a teszt csupán része a lupus diagnózisához szükséges vizsgálatoknak.

Végső soron orvosának az ön laboreredményeire és tüneteire alapozva kell felállítania a lupus diagnózisát. Gyakran az is segít a kórkép egyértelművé tételében, hogy hogyan reagál a lupus elleni kezelésre.

Gyógyszer nélkül: Étrend és testmozgás

Ha lupusban szenved, ne csak gyógyszerekkel próbálja csökkenteni a szívbetegség kockázatát! A klasszikus koleszterinszint-csökkentő étrend (sok zöldség, gyümölcs és teljes értékű gabonaféle, illetve kevés vörös hús és más, telített zsírokban gazdag étel) a lupusos pácienseknél ugyanolyan hatásos, mint bárki más esetében.

Vállalhatok gyermeket, ha lupusom van?

Ezt csak az orvosa tudja megmondani, mivel függ az általános egészségi állapotától is. Bár a lupus nem nehezíti meg a teherbe esést, nehezebbé teheti az ön számára egy egészséges gyermek kihordását és megszülését. A lupusos nők nagyjából 13 százalékánál alakul ki terhességi preeklampszia, míg a lupus nélkül élőknél ez az arány csupán 35 százalék. A magas vérnyomás, ödémásodás és a vizeletben megjelenő fehérje jellemezte preeklampszia igen veszélyes lehet önre és a babára nézve.

A lupusos nőknek emellett nagyobb kockázatuk van a vetélésre, a szülés utáni erős vérzésre, a vérrögképződésre és a koraszülésre is. Emellett a lupusos nők gyermekeinek mintegy 2 százalékánál alakul ki úgynevezett újszülött kori lapus. A legtöbbjük szépen kigyógyul belőle élete első évében, de egy kis hányaduknál rendellenesen lassúvá válik a szívverés ezt szívblokknak nevezik, s emiatt esetükben pacemaker beültetése válik szükségessé.

A következő módon javíthatja az egészséges terhesség esélyét:

  • Várjon a terhességgel, amíg betegsége legalább hat hónapra nyugvó fázisba nem került.
  • A babatervezést beszélje meg kezelőorvosával, hogy a gyógyszeres kezelést ennek megfelelően át tudják állítani.
  • Ha szeretne teherbe esni, legalább egy hónappal előtte hagyja abba a metotrexát, az azatioprin, a mikofenolát mofetil, illetve a ciklofoszfamid szedését, hogy csökkentse a születési rendellenességek kockázatát! Beszélje meg kezelőorvosával, milyen előnyei és veszélyei lennének az egyéb gyógyszerei (például a szteroidok) terhesség előtti és alatti mellőzésének!
  • Végeztessen antifoszfolipidantitest tesztet ezek az immunfehérjék gátolják az erek normális működését. A vizsgálatok szerint az átlagosnál nagyobb a vetélés kockázata azok esetében, akikben megtalálható ez az antitest.

Két éve van lupusom, és az orvos szerint vesekárosodás észlelhető nálam. Ez mit jelent?

Azt jelenti, hogy a lupus nefritisznek nevezett rendellenesség van kialakulóban önnél. Ez a betegség a lupus diagnózisától számított két éven belül a páciensek felénél kialakul, de összességében legalább a 70 százalékukat érinti, s akár a betegek egyharmadánál veseelégtelenséget okozhat. Lupus nefritisz esetén a vesékben felgyülemlenek az antitestek és a sejttörmelékek, amelyek károsítják a szerv sejtjeit, és gátolják méregtelenítő működését. A lupus nefritisz „néma” betegség, melynek kevés tünete van ezért olyan fontos, hogy rendszeres vizsgálatokkal ellenőrizzék, nincse fehérje a vizeletben, ami az egyik korai figyelmeztető jel.

A diagnózis felállítása után az orvosnak azonnal el kell kezdenie a kezelést, hogy csökkentse a veseelégtelenség kockázatát. A betegséget sokáig egy igen mérgező, bár igen hatékony gyógyszerrel, ciklofoszfamiddal kezelték, újabban azonban egyre gyakrabban alkalmazzák a kevésbé veszélyes mikofenolát mofetilt.

Segíthetnek a D-vitaminos étrend kiegészítők a lupusomon?

Elméletileg elképzelhető, hogy segítenek néhány, a lupusszal összefüggő problémán. A legfrissebb kutatásokból kiderült, hogy a D-vitamin fontos szerepet játszhat a lupus és más autoimmun betegségek kialakulásában; emellett a lupusos nők vérében rendszerint alacsony e vitamin szintje. Ennek részben az az oka, hogy a napfény kerülését tanácsolják nekik márpedig a bőrben napfény hatására sok D-vitamin termelődik. Ám amikor megvizsgáltak 92, a napfényes Spanyolországban élő lupusos személyt, azt találták, hogy a háromnegyedüknek alacsony a D-vitamin szintje, annak ellenére, hogy egy részük már D-vitaminos étrend kiegészítőt is szedett. Minél alacsonyabb szinteket mértek, az érintettek annál kimerültebbnek érezték magukat.

Az alacsony D-vitamin szintű lupusos nők esetében lényegesen nagyobb a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a vérrögképződés és a szívbetegség veszélye márpedig ezek kockázata a lupusos pácienseknél már eleve nagy.

Noha egyelőre nincsenek olyan tanulmányok, amelyek azt bizonyítanák, hogy a D-vitaminos étrend kiegészítők szedése jót tenne a lupus ellen, a szakemberek legtöbbje azt javasolja a lupusszal élő nőknek, hogy szedjenek ilyen készítményeket, ha másért nem, hát azért, hogy így ellensúlyozzák a csontritkulásnak a szteroidok és a betegség miatt megnövekedett kockázatát. Az adagolást beszélje meg orvosával.

Miért kell pravasztatint szednem annak ellenére, hogy a vérnyomásom és a koleszterinszintem csak egy kicsit magas?

Azért, mert a lupusos nőknél a szívbetegség kialakulásának kockázata akár 50szer nagyobb lehet, mint másoknál, még akkor is, ha egyéb rizikótényezők nem állnak fenn náluk. Ez azt jelenti, hogy az angina, a stroke, a szívroham és a hirtelen szívhalál kockázata önnél rendkívül magas más, hasonló korú nőkhöz viszonyítva.

Sajnos a lupus kezelésével foglalkozó orvosok közül sokan nincsenek tisztában azzal, milyen óriási ez a veszély még az önhöz hasonló, lényegében normális vérnyomású és koleszterinszintű nők esetében is. Nagyon szerencsésnek mondhatja magát, amiért orvosa tudja és sztatint írt fel önnek. A sztatinok a koleszterinszint csökkentése mellett enyhítik a gyulladást is, amelynek szintje a lupusos pácienseknél meglehetősen magas, ezzel is jelentősen növelve a szívbetegség kockázatát.

Ez az oka annak, hogy lupus esetén a sztatinok a legjobb koleszterinszint csökkentő szerek. Arra vonatkozó adatok is vannak, hogy a sztatinok csökkenthetik a szívbetegség tüneteit azon lupusos páciensek esetében, akiknek normális a koleszterinszintjük; emiatt egyes orvosok a koleszterinszintre való tekintet nélkül mindig elrendelik a szedésüket. Emellett gyakran írják fel lupus esetén a klorokin nevű malária elleni szert is, mivel az szintén csökkentheti a szívbetegség kockázatát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.