Egészségügyi kérdezz-felelek

Köszvény – megelőzése, ízületi károsodás

Mely ételeket kell kerülnöm, hogy ne legyen újabb köszvényes rohamom?

A „bűnösök” ez esetben a purinok. Szervezetének szüksége van némi purinra, mivel fontos összetevői az állati és növényi sejtek örökítő anyagának. A purinok lebomlásakor egyebek közt húgysav keletkezik, ami nélkülözhetetlen az erek belső falának egészségesen tartásához.

Ha azonban túl sok purin van a szervezetében, akkor a tűszerű húgysavkristályok az inakban és az ízületekben felhalmozódva fájdalmas köszvényt okozhatnak. A legtöbb purin a szardíniában és a szardellában, a pecsenyelében, a májban és a kagylókban van. Viszonylag magas purintartalmú számos fehérjében gazdag étel is, mint a vörös és fehér húsok, a halak és a tenger gyümölcsei.

A sör, a tömény szeszes italok és a magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal édesített üdítők is növelhetik a roham kockázatát, mivel fokozzák a húgysavtermelést, és nehezítik az anyag vese általi kiürítését.

Tej, joghurt és cseresznye

Jó hír viszont, hogy egyes ételek a jelek szerint védelmet nyújtanak a rohamok ellen. A tejet rendszeresen fogyasztók esetében 43 százalékkal kisebb a köszvény kialakulásának kockázata, állapította meg a Harvard Egyetem közegészségügyi karának egy nagyszabású tanulmánya; egy friss brit kutatás szerint pedig már egyetlen pohár zsírszegény tej elfogyasztása is 10 százalékkal csökkentette az önkéntes alanyok vérének húgysavszintjét. Úgy tűnik, a joghurt is hasonló hatású. Emellett érdemes sok cseresznyét enni, mivel erről a gyümölcsről is bebizonyosodott már, hogy csökkenti a vér húgysavtartalmát.

Okozhat-e a köszvény maradandó ízületi károsodást?

Igen. Ha a köszvényét éveken át nem kezelte, olyan sok húgysavkristály halmozódhat fel, hogy kemény csomókat alkotva az ízületeket bélelő hártyában vagy a csontok ízületekhez közeli részein, megnehezítik és fájdalmassá teszik a mozgást, s akár az ízület torzulásához is vezethetnek. A kristályok először általában a test hűvösebb, a törzstől távolabb eső részein alakulnak ki, például a lábujjakban (a nagylábujj tipikus köszvényes pont) és az ujjakban. Idővel azonban károsodhat a térd, a csukló és a könyök, sőt lényegében bármelyik ízület is.

Ha köszvényben szenved, nagyon fontos, hogy orvoshoz forduljon vele. Ő vizsgálatokra utalhatja be, hogy ellenőrizzék vére húgysavszintjét és a kristályok jelenlétét az ízületi nedvben. Valószínűleg azt fogja tanácsolni önnek, hogy térjen át purinokban szegény étrendre, igyon kevesebb alkoholt és fogyjon le, emellett a vér húgysavszintjét csökkentő gyógyszert is felírhat. Az orvos azt is meg fogja kérdezni, hogy milyen más gyógyszereket szed, mivel például a tiazidok közé tartozó vízhajtók, a nikotinsav és a nagy dózisban használt aszpirin is elősegíthetik a köszvény kialakulását.

Egész hátralévő életemben szednem kell majd a köszvény elleni gyógyszereket?

Az orvosok a roham alatt és után nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek szedését javasolják, emellett felírhatnak kolhicint vagy szteroidokat is a gyulladás és a fájdalom csökkentésére. Ha azonban évi kettő vagy több köszvényes rohama van, ha a rohamok a purinszegény étrend, a fogyás és a csökkentett alkoholfogyasztás ellenére is igen fájdalmasak, vagy ha ízületi károsodásra, illetve az ízületekben csomók jelenlétére utaló jelek vannak, akkor lehet, hogy húgysavszint csökkentő gyógyszereket kell szednie.

Ezek egyik típusa, az allopurinol, illetve az újabb febuxosztat is a szervezet purintermelését csökkenti. Ezeket a gyógyszereket egész életen át szednie kell. Bizonyított tény, hogy igen jelentősen csökkentik a fájdalmas köszvényes rohamok kockázatát, és védik az ízületeket a húgysavkristályok további felhalmozódásától.

Gyógyszer nélkül: Víz

Ha mindennap megiszik 5-8 pohár vizet, az nem kevesebb, mint 57 százalékkal csökkentheti a kösz­vényes rohamok kockázatát. A Bostoni Egyetem kutatói 535 köszvényes páciens vizsgálata alapján megállapították, hogy a roham valószínűsége nagyobb azoknál, akik naponta csak 1-4 pohár vizet fogyasztanak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.