Gyermekbetegségek

Rotavírus okozta hasmenéses megbetegedés gyermekeknél

A csecsemők és kisdedek súlyos hasmenéssel, hányással járó betegségét leggyakrabban a rotavírus okozza. A gyermekek öt éves korukra szinte biztos, hogy átesnek a fertőzésen, szerencsés eset­ben csak egy, kevésbé szerencsés esetben akár több alkalommal is. Leggyakrabban a 6 és 24 hónap közötti gyermekek betegszenek meg.

Rotavírus terjedése

Hazánkban a betegség leginkább a téli-tavaszi időszakban fordul elő, de az év más időszakában is gyakorta észlelünk meg­betegedéseket. A betegség nagyon könnyen terjed és már a tünetek megjelenése előtt is fertőz. A vírus a fertőzött beteg székletével ürül és a széklettel szennyezett kéz, használati tárgyak, étel vagy ital útján jut át a fertőzés egyik emberről a másikra. A rotavírus nagyon ellenálló, a tárgyakon, kézen hosszú ideig életképes, fertőtlenítő szerekkel is nehezen, alig pusztítható el.

Mivel a rotavírusnak különböző fajtái léteznek, ezért az egyszeri fertőzés nem jelent teljes védelmet a további megbetegedésekkel szemben. Ugyanakkor elmondható, hogy az első fertőzés okoz­za a legsúlyosabb tüneteket, így a nagyobb gyermekeknél vagy felnőtteknél előforduló betegség esetén kisebb az esélye a heves tünetek és a szövődmények kialakulásának.

Lappangási idő, tünetek

A rotavírus fertőzés tünetei egy-három napos lappangási idő után jelentkeznek. Általában magas lázzal is járó heves hányás és hasmenés formájában. Naponta akár 10-20 alkalommal is lehet a beteg gyermeknek hasmenése, mely híg, vizes, bűzös és nagy mennyiségű. A hányás és hasmenés során elvesztett folyadékot az ismétlődően jelentkező hányások és a hasfájás miatt sok esetben nehéz pótolni.

Kiszáradás

A rotavírus okozta betegség leggyakoribb és veszé­lyes szövődménye a kiszáradás. A kiscsecsemők folyadékegyen­súlya akár néhány nagy mennyiségű hasmenés hatására is könnyen felborulhat. A kiszáradást enyhe esetben, ha a tünetek is múlnak, otthon is kezelhetjük, de sok esetben csak kórházban, infúziós kezeléssel lehet rendezni a folyadékháztartás megbomlott egyen­súlyát.

Hasmenés

A kórházi kezelést igénylő hasmenések leggyakoribb oka a ro­tavírus okozta hasmenéses betegség. A megelőzésben fontos szerepe van a megfelelő higiénés szabályok betartásának, ugyanakkor ez nem elegendő a betegség kivédésére. Erre bizonyíték az is, hogy a fejlődő, rossz higiénés és szociális viszonyokkal rendelkező országokban a betegség előfordulásának gyakorisága megegyezik a fejlett országban mért adatokkal.

Oltások

Miért ne óvnánk meg gyermekünket egy akár veszélyes követ­kezményekkel, de az enyhébb esetekben is kifejezetten kellemetlen tünetekkel járó betegségtől? A rotavírus fertőzés elleni oltás szájon át, folyadék formájában, azaz fájdalmatlanul adható. A két, illetve három adagból álló oltással könnyen megvédhetjük gyermekün­ket a súlyos tünetekkel járó rotavírus fertőzéssel szemben.

Már hat hetes kortól adhatjuk az oltást és érdemes is korán elkezdeni, hiszen minél kisebb a csecsemő, annál veszélyesebb lehet számára a kiszáradás, ugyanakkor az oltási sort legkésőbb hat hónapos ko­rig be kell fejezni. Az adagok között minimálisan négy hétnek kell eltelnie. A rotavírus fertőzés elleni oltás a kötelező védőoltásokkal együtt vagy azoktól függetlenül is beadható.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.