Egészségügyi kérdezz-felelek

Stroke – teendők

Idős apám hirtelen nehezen kezdett beszélni, és ez az állapot néhány percig eltartott, de aztán minden helyreállt. Elvigyem orvoshoz?

Igen. Valószínűleg enyhe stroke, más néven átmeneti agyi vérellátási zavar (tranziens iszkémiás attak, TIA) történt. Ilyenkor a tünetek a beszédbeli nehézségek, az egyik oldalon jelentkező gyengeség, az egész testre kiterjedő zsibbadás, látászavar, szédülés általában nem tartanak tovább 20 percnél.

De minden stroke súlyosnak számít, még akkor is, ha utána látszólag minden rendben van. A TIA-k, más néven ministroke-ok többnyire egy, a közeljövőben várható, sokkal komolyabb roham előszelei. Időben kapott, megfelelő kezelés esetén azonban a maradandó károsodás vagy akár halál elkerülhető, sőt a teljes felépülés sem kizárt.

A súlyos stroke-ot szenvedett betegek közül azok, akik 3 órán belül szakszerű ellátásban részesülnek (megtörténik a vérrög feloldása), sokkal, nagyobb valószínűséggel nyerik vissza mozgásukat, beszédképességüket és izomkontrolljukat nagyobbrészt vagy teljes egészében, mint azok a sorstársaik, akik esetében valamilyen okból késett a segítség.

Hiba lenne…: Hánytatót adni mérgezés esetén

Tilos a beteget hánytatni, ha marószerrel (például kénsavval, sósavval), mosószerrel, benzinnel, benzollal, petróleummal történt a mérgezés, hiszen ezek az anyagok visszafelé áramolva is roncsolják a nyelőcsövet. Ráadásul számos vizsgálat bizonyí­totta, hogy ezzel a módszerrel nem lehet teljesen kiüríteni a mérget a gyomorból.

A hánytatás ellen szól továbbá, hogy egyes szerek, így az ipekakuána nevű növényből készült köptető-hánytató olyan mellékhatásokat vált ki, amelyek hasonlítanak a mérgezés tüneteire (ilyen például a levertség), ami megnehezíti a diagnózis felállítását.

Ha azt gyanítom, hogy valakinek stroke-ja volt, adjak neki aszpirint?

Ne. Az aszpirin infarktusnál segít, de stroke esetében ronthat a helyzeten. Az aszpirinnak vérhígító hatása van, ami segíthet, ha a stroke-ot artériaelzáródás idézte elő. Ám egy másik lehetséges ok az agyban bekövetkezett vérzés, és ilyenkor a legutolsó, amit szeretnénk, hogy ez erősödjön. Tárcsázza a 112-t, és mondja el a diszpécsernek, hogy stroke-ra gyanakszik, hogy a mentősök felkészülten érkezhessenek. írja le, pontosan mikor kezdődtek az első tünetek, mert ez fontos lehet később a kórházban, a kezelés meghatározásánál. Ne feledje, ha stroke-ról van szó, minden másodperc számít!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.