Egészségügyi kérdezz-felelek

Szemsérülések – idegen anyag a szemben

A fürdőszobát takarítottam, és a tisztítószer az arcomba fröccsent. Mennyi ideig mossam a szemem?

Ha csak egykét csöpp ment a szemébe, folyó víz alatt mossa 15 percig. Fordítsa oldalra a fejét, a sérült szem legyen felül és tartsa nyitva. Folyó vízzel, sokkal, nagyobb valószínűséggel ki tudja mosni a vegyszert, mintha szemmosó pohárba vagy teletöltött mosdókagylóba tartaná. (Ha van otthon sóoldat, kezdheti ezzel a műveletet; ez kicsit kíméletesebb a szemnek.) Ha 15 perc után még mindig fáj a szeme, sok tisztítószer került bele vagy a látása romlott, menjen be a kórházba.

A tisztítószerekben, kerti vegyszerekben és oldószerekben lévő savak még a kimosás után is bevonatot képeznek a szaruhártyán (a szivárványhártyát és a pupillát borító átlátszó hártyán), de a szem idővel általában rendbe jön. A lúgos anyagok, például a lefolyótisztítók, a mész és a lúg viszont nemcsak érintkezéskor, hanem még a kezelés után is maradandóan károsítják a szaruhártyát. Mindig viseljen védőszemüveget, amikor vegyszerekkel takarít vagy kertészkedik!

Kertészkedés közben föld és faforgács szóródott a feleségem szemébe. Úgy érzi, mintha az egyikben még mindig lenne valami. Kimossuk?

Semmiképpen sem. Ha a szemen vágás keletkezett, nagyon nagy a veszélye, hogy baktériumok kerülnek bele, és fertőzést okoznak. Fontos, hogy ne dörzsölje, még akkor se, ha erre igen erős késztetést érez. Tegyenek tiszta gézt mindkét szemre (ha az érintetlen szemet is pihenteti, könnyebben elkerülhetők a további károsodások a sérültben), és vigye be a kórházba, ahol az orvos szakszerűen el tudja távolítani a szennyeződéseket, és antibakteriális szemcseppet adhat. Szükség esetén szemészhez irányítják a feleségét.

Beütöttem a fejem, és most fényvillanásokat látok. Ez elmúlik majd?

A villanások retinaleválásra utalhatnak, amely kezelés nélkül mindig vaksághoz vezet. A jelenség oka, hogy a retina vagy látóideg helytelen ingert kap, amit az agy fényként érzékel. Ilyenkor azonnali orvosi beavatkozásra és pontos diagnózisra van szükség, hogy megelőzhető vagy legalább minimalizálható legyen a látásromlás.

A retinaleválás bekövetkezhet fejsérülés nyomán, de kockázati tényező lehet a közellátás, a hályogeltávolítás, a zöld hályog, sőt egyszerűen az idősödés is. A szemész műtéti úton visszatapaszthatja a retinát, de a látás csak akkor áll teljesen helyre, ha a beavatkozásra korán sor kerül.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.