Fájdalom enyhítése

Fájdalmas közösülés okai és kezelése

Tünetek

  • A közösülés közben fájdalomérzet lép fel.
  • A hüvely szárazsága, szűk volta, égető vagy csípő érzés.
  • A közösülés kerülése.
  • Szorongás a nemi élettől.

Veszélyeztetett csoportok

Életük során a nemi életet élő nők egy részénél előfordul, hogy a közösülés fájdalommal jár – e jelenség orvosi neve dyspareunia. A szüzesség elvesztése szinte mindig fájdalmas, amikor elszakad a hüvelybemenetet fedő vékony hártya, a szűzhártya. Az aktív nemi élet során gyakoribbá válik a helyi fertőzés, például a gombás hüvelygyulladás, amely fájdalmat okoz, különösen mechanikai behatásra. Az aktus során a hímvessző is okozhat apró, de fájdalmas sérüléseket a hüvely falában.

Figyelem! Mielőtt bárkit is felkeresne, kérjen róla referenciákat orvosától. Csak szakképesítéssel rendelkező pszichológus vagy erre a problémára szakosodott szakember segítségét kérje. Tegyen meg mindent annak érdekében, nehogy sarlatánra bízza magát.

A nem hormonális fogamzásgátlók egy része, például a gumi óvszer, a hab, a zselé vagy a krém irritálhatják a hüvelyt. A kismedencei betegségek, így az endometriosis, a petefészekciszta vagy a nagy mióma komoly fájdalmat okozhat, de ez csak ritkán súlyosbodik a szeretkezés hatására. Azok a nők, akik a nemi élettel kapcsolatosan negatív érzelmi, fizikai élményeken vagy szexuális bántalmazáson estek át, gyakran szoronganak a nemi élettől, inkább kerülik, nem tudnak ellazulni és számukra inkább rossz érzést okoz a szexualitás. Azoknál is ez a helyzet, akik félnek a terhességtől vagy magától a szexuális aktustól. Az életkor előrehaladtával, a változás kora után az ösztrogénszint csökken. Emiatt a hüvelyfal sorvad, szárazzá válik, viszketni kezdhet, és túlzottan érzékeny lesz. Ilyenkor is fájdalommal jár a közösülés.

Kialakulása

A kiváltó októl függően a fájdalmas közösülés különböző módon alakul ki. Ha az ok eredendően szervi – vagyis ha fertőzés, hüvelyfal szárazság, allergiás reakció, a gátmetszésből vagy más műtéti beavatkozásból származó heg okozza – a fájdalom mindaddig fennáll, amíg a kiváltó ok meg nem szűnik. Ha a fájdalmat lélektani tényezők okozzák, pl. a terhességtől való félelem vagy nemi erőszak miatt fellépett szorongás, akkor a nő eleve kerüli az intim helyzeteket. Mindez persze hat a partnerkapcsolatra is. Az olyan állapotoknak, mint a vaginizmus (a hüvely izmainak akaratlan megfeszülése) vagy a vulvodynia (olyan idült égő, csípő fájdalom a szeméremtestben, amely a behatolást lehetetlenné teszi), fizikai és lélektani összetevői egyaránt lehetnek.

Mit tegyünk?

Noha ez az állapot kínos lehet, mégis igen fontos, hogy a nő megbeszélje partnerével. A probléma gyakran megoldható egyéb pozíciók és technikák kipróbálásával vagy hüvelysíkosító alkalmazásával. Az idősebbek, akiknél a hüvely szárazsága a fő ok, esetleg fontolóra vehetik a hormonpótló kezelést e tünet enyhítésére. Ha a fájdalom nagyon makacs, kérjük egy arra kiképzett orvos segítségét. Minden 18 éven felüli nő (vagy életkorától függetlenül minden szexuálisan aktív nő) évente menjen el nőgyógyászati vizsgálatra. Ezt az alkalmat arra is meg lehet ragadni, hogy a nemi élettel járó problémákat is megbeszéljük az orvossal, aki valamilyen kezelést fog javasolni, vagy a beteget ilyen problémával foglalkozó szakemberhez küldheti.

Ha a szexuális élvezetet arthrosis vagy derékfájás gátolja, érdemes különböző egyéb testhelyzetekkel próbálkozni, amelyek esetleg kényelmesebbnek bizonyulnak. Ha a probléma lelki eredetű, valószínűleg pszichológus segítségére van szükség, akivel a nő megbeszélheti aggodalmait. Az ilyen helyzetekben célszerű a párnak együtt keresnie segítséget.

Kezelés

A bakteriális fertőzéseket antibiotikumokkal, a gombás hüvely-gyulladást gombaölő gyógyszerekkel kezelik. A nemi szervi szemölcsöket el lehet távolítani vegyi úton vagy kisebb sebészeti beavatkozással. A gát bemetszéséből vagy egyéb műtéti beavatkozásból hátramaradt hegek eltávolításához gyakran újabb sebészeti beavatkozás szükséges; ezt gyakran lézerrel végzik (nagy erejű fénysugárral). Egyéb műtéti beavatkozásra is sor kerülhet, ha endometriosis, mióma vagy a méh előrehajlása áll a probléma hátterében.

A hüvelyszárazság enyhítésére hüvelykrémet vagy a változás kora után hormonpótló kezelést írhat fel az orvos. A vaginizmust hüvelytágító eszközökkel kezelik. A hüvelybe eleinte csak egészen kis, majd fokozatosan egyre nagyobb átmérőjű tubusokat illesztenek egészen addig, míg a kívánt tágasságot el nem érik. Ha a fájdalmas közösülés érzelmi zavarból vagy szorongásból fakad, akkor a pszichoterápia mellett antidepresszáns gyógyszereket írhatnak fel.

Megelőzés

Járjunk el rendszeresen nőgyógyászhoz, így időben ki lehet mutatni a szervi betegségeket. Forduljunk orvoshoz, ha fertőzés jeleit észleljük; kezelés nélkül az állapot súlyosbodik, ráadásul partnerünket is megfertőzhetjük. A legfontosabb: társunkkal olyan harmonikus viszony kialakítása, amely lehetővé teszi, hogy ezt a problémát (is) meg tudjuk oldani.

Alternatív terápiák

  • Masszázs: Sok szexterapeuta megtanítja a párokat olyan masszázsra, amelyben a partnerek különböző illatos olajok használatával kölcsönösen, gyöngéden megmasszírozzák egymást. Eleinte a pár csak arra összpontosít, hogy örömet szerezzenek egymásnak magával a masszázzsal, anélkül, hogy azt közösülés követné. Esetleg azt is tanácsolhatják, hogy osszák meg egymással intim pillanataikat, például zuhanyozzanak vagy fürödjenek együtt, nézzenek erotikus filmeket, vagy egész egyszerűen töltsenek több időt beszélgetéssel és egymás társaságának élvezésével. Miután a pár megtanulta, hogyan kell ellazulni és gyönyört okozni puszta érintéssel, továbbléphetnek a szexuális felfedezés útján, egészen magáig a közösülésig.
  • Relaxációs terápiák: Az egyszerű relaxációs technikák, például a mély légzés, a kellemes képek felidézése és az önhipnózis, előmozdítják a jó közérzetet, és csökkenthetik a fájdalmat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.