Egészségügyi kérdezz-felelek

Szója oka lehet a női hőhullámoknak? A szója és a rák

Enyhítheti a szója a hőhullámokat?

Talán. A szója növényi vegyületekben (fitokemikáliákban) gazdag. A tudósok felvetették, hogy ezek a természetes hormonok hasznosak lehetnek a változókorba ért nők hőhullámainak és egyéb, az ösztrogénszint csökkenéséből adódó tüneteinek enyhítésében. A vizsgálatok eredményei azonban egyelőre ellentmondásosak.

Egy 2007es kísérletben azoknál a nőknél, akik naponta 250 milligramm szójakivonatot kaptak, felére mérséklődött a hőhullámok gyakorisága és erőssége. A hatóanyagot ebben az esetben kiegészítő készítménnyel vitték be. Egyes szakértők azonban felhívják a figyelmet, hogy jobb a szójatartalmú étrend kiegészítőket mellőzni, különösen azoknak, akiknek emlőrákjuk volt.

Hiba lenne…: a szójatejet kalciumforrásként fogyasztani

A szójatej jóval kevesebb kalciumot tartalmaz, mint a tehéntej, hacsak nem dúsított változatot fogyaszt. Ez utóbbiban poharanként körülbelül 300 milli­gramm van ebből az ásványi anyagból (ami meg­egyezik a tehéntejben található mennyiséggel), míg a simában mindössze 60 milligramm kalcium van.

Véd a szója a rák ellen?

Csupán korlátozott számban állnak rendelkezésre arra vonatkozó bizonyítékok, hogy a szójafogyasztás védhet a rák bizonyos formái ellen. Közismert tény, hogy az emlő és prosztatarák előfordulási aránya alacsony az ázsiai országokban, melyekben sokszójás ételt esznek. Emellett laboratóriumi állatkísérletek igazolták, hogy az izoflavonoknak nevezett növényi ösztrogének gátolhatják egyes daganatok növekedését. Azt azonban egyelőre nem támasztották alá egyértelmű kutatási eredmények, hogy a nyugati országokban azok a nők, akik felveszik étrendjükbe a szóját, ettől bármilyen védelmet nyernének az emlőrákkal szemben (fiatalabb nők esetében talán életük során később megtérülhet a nagyobb mennyiségű szója fogyasztása).

Sőt az étrend-kiegészítőkkel és feldolgozott élelmiszerekkel, például energiaszeletekkel bevitt szója akár hátrányos is lehet; állatkísérletek szerint az ilyen termékekben használt finomított szója másként viselkedik, mint a tofu és más természetes ételek valójában még növelheti is az emlőrák kockázatát.

Vizsgálatok szerint a szójakivonat lassíthatja a prosztataspecifikus antigén (PSA) a prosztatarákot jelző fehérje emelkedését, de nem világos, hogy a betegség megelőzésében is szerepet játszhat-e. A szójatartalmú ételek ugyanakkor a sovány fehérjék kiváló forrásai, így egy kiegyensúlyozott étrend keretein belül mindenképp haszonnal járhat a fogyasztásuk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.