Egészségügyi kérdezz-felelek

Szénsavas üdítőitalok

A kóla árt a csontoknak? A cukormentes változat egészségesebb?

A túl sok szénsavas üdítő hozzájárulhat a csontok gyengeségéhez. A legtöbb fajta koffeint tartalmaz, ami bizonyítottan növeli a csontritkulás kockázatát. A kóla fogyasztása ugyanakkor kétszeresen előnytelen, mert a többi szénsavas itallal ellentétben foszforsav is van benne. Ez a vegyület csökkenti a csontok építőelemének számító kalcium mennyiségét a szervezetben, és olyan hormonális változásokat indít be, amelyek károsíthatják a csontozatot.

A kóla hatása a csontokra

A Tufts Egyetem kutatói nemrégiben megállapították, hogy azoknál a középkorú nőknél, akik naponta ittak kólát, jelentősen romlott a csípőben mért csontsűrűség értéke, és ezt nem befolyásolta, hogy a cukormentes változatot részesítették-e előnyben. A csontok egészségének védelme azonban nem az egyetlen ok, ami miatt hasznosabb áttérni a szódára, vízre vagy édesítés nélküli teára.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.