Egészségügyi kérdezz-felelek

Jó ötlet lenne áttérni a zöld teára?

Ha szereti az ízét, miért is ne? Ha nem, nyugodtan maradjon a megszokott fekete teánál, melynek hasonlóan jó egészségvédő tulajdonságai vannak.

A zöld, a fekete és az Oolong tea mind ugyanabból a növényből készül. (A zöld teához kevésbé dolgozzák fel a leveleket, mint a másik kettőhöz.) Mindhárom gazdag katekineknek nevezett antioxidáns vegyületekben. Laboratóriumi kutatások során felfedezték, hogy ezek egyike, az epigallokatekin-3-gallát (EGCG) 25100szor hatékonyabb antioxidáns, mint a C vitamin, és valószínűleg gátolja a daganatok képződését.

A zöld teában átlagosan legalább 7szer több EGCG található, mint a feketében. Bár az önkéntesek részvételével végzett vizsgálatok vegyes eredményeket hoztak, ezek között volt egy mérvadó, melyben az egy éven át naponta 600 milligramm zöld teából származó katekint (néhány csésze zöld teának megfelelő mennyi csak üveges teát inni.

Kutatások, antioxidánsok

Kutatások bizonyítják, hogy a frissen főzött tea jóval több antioxidánst tartalmaz, mint a teaporok vagy az üveges bolti változatok néhány csésze fekete, zöld vagy fehér változat elkortyolgatása jót tesz az egészségnek ráadásul igen kellemes módon!

Hiba lenne…: Csak üveges teát inni

Kutatások bizonyítják, hogy a frissen főzött tea jóval több antioxidánst tartalmaz, mint a teaporok vagy az üveges bolti változatok.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.