Női egészség

A kiválasztórendszer működésének javítása hidratálással

Testtömegünk mintegy 70 százaléka víz.

A kiválasztórendszernek fontos szerepe van abban, hogy vízháztartásunk egyensúlyban maradjon, miközben eltávolítja a folyékony salakanyagokat.

A kiválasztórendszer feladata, hogy fenntartsa a vér megfelelő összetételét, és biztosítsa a testfolyadékok mennyiségének, hőmérsékletének és kémhatásának állandóságát. Ebben nélkülözhetetlen szerepet játszik a deréktájon hátul található két babszem alakú szerv, a vesék. Ez finom szűrőként működik: naponta többször átszűri a vér teljes mennyiségét, eltávolítja a toxinokat, és biztosítja, hogy a vér térfogata és kémiai összetétele megfelelő legyen.

A vese óránként körülbelül 8 liter folyadékot szűr meg. Ennek csak körülbelül 1 százalékából lesz vizelet

A  maradék – sók, glükóz és ásványi anyagok oldata visszaszívódik a keringésbe. A vizelet túlnyomó része víz, de a víznél valamivel nagyobb a sűrűsége a kiürített oldott anyagok miatt. Normálisan borostyánszínű és enyhén savas. Színét a mindössze 4 százalékát kitevő bomlástermékek adják.

kiválasztó rendszer

A vizelet a vesékből kivezető húgyvezetékeken át a húgyhólyagba jut, ahol átmenetileg tárolódik. A tágulékony falú hólyag körülbelül 700 ml vizeletet tud tárolni; a vizelet a húgycsövön át ürül.

24 óra alatt akár 2 liter vizeletet is üríthetünk, de ez a mennyiség változhat.

A vizelet összetétele tükrözi egészségi állapotunkat. Ha például cukor van a vizeletben, az felveti a cukorbetegség gyanúját. A koncentrált vagy csökkent mennyiségű vizelet a kiszáradás jele lehet, ami bekövetkezhet túl kevés folyadékbevitel, edzés, hőség, izzadás, koffein- vagy alkoholtartalmú italok és kábítószerek hatására.

Igyunk rendszeresen! A szervezet a szomjúságot sokszor éhségnek érzékeli.

A szomjúság késői figyelmeztető jel: azt jelzi, hogy a szervezetben, különösen a vérben, a szükségesnél kevesebb víz van. A szervezetnek már 10 százalékos dehidratáció is elég ahhoz, hogy nőjön a pulzus, és csökkenjen a vérnyomás.

Ha szomjúságot érzünk, az igen késői válasz a test szükségleteire. Amikor a szervezet érzékeli a vízhiányt, az elérhető mennyiséget fenntartja a létfontosságú szervek és szövetek (pl. a vér és az agy) számára – a bőr, a haj és a kiválasztó rendszer rovására.

A kiválasztórendszer leggyakoribb problémái: a felfázás és az inkontinencia

A nők húgycsöve rövid, és közel helyezkedik el a végbélnyíláshoz, aminek következtében fokozott a veszélye bizonyos húgy-ivari szervi betegségeknek, például a húgycső fertőzésének (urethritis) vagy a hólyaghurutnak (cystitis).

A terhes nők szervezetében több víz található, és a vizeletürítés is fokozódik. Idősebb korban az inkontinencia (vizelettartási képtelenség) az önmagukat ellátni képes nők legalább 15 százalékát érinti. Az inkontinencia jóval gyakoribb nőknél, mint férfiaknál; okozhatja fertőzés, csökkent hólyagkapacitás, a hólyagfali izmok túl korai összehúzódása vagy az összehúzódások gátlásának csökkent képessége.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.