Éhség kontroll

Hogyan NE legyünk édesszájúak?

Sportoló nő

 1. Gyógyítsa meg az önbecsülését! Az önbecsülési evők különösen hajlamosak sütemények után sóvárogni. Általában megoldatlan gyerekkori problémáik vannak, amelyek beismerést vagy figyelmet követelnek. Milyen üzeneteket tanult a gyerekkorában, amelyek jelenleg befolyásolják az önbecsülését? Felnőttként képes meggyógyítani az önbecsülését azáltal, hogy következetesen szeretetteljesen bánik önmagával, például:
 2. Vigyázzon, hogy ne legyen negatív! Kerülje az önmagával folytatott negatív beszélgetések minden formáját. A tudatalattija minden szót elhisz, amelyet önmagáról mond, akár viccnek szánja, akár nem. Ne engedje, hogy mások letorkolják a szavaikkal vagy a tetteikkel. Azonnal mondja el a másik embernek, hogy mi az, amit elfogad a kapcsolatukban, és mi az, amit nem.
 3. Gondoskodjon kitűnően a testéről! Mozogjon sokat, alakítson ki kiegyensúlyozott étrendet, és tartson fenn rendszeres alvási szokásokat.
 4. Sokszor ölelje meg magát! Ismerje el a saját sikereit. Bókoljon magának. írjon magának szerelmes levelet. Alakítson ki módszereket arra, hogy önmaga legjobb barátja legyen.
 5. Jutalmazza magát olyan élvezettel, ami nem étel! Amint itt láttuk, a sütemények utáni sóvárgás egy része abból a gyerekkori üzenetből származik, hogy „az édesség azonos a jutalmakkal”. Mindenkinek szüksége van rá, hogy megveregessék a hátát, és dicséretet kapjon a kemény munkáért. De ahelyett, hogy megállna a cukrászdánál a jutalmáért, miért nem próbálja inkább egy új CD-vei, könyvvel, ruhával, illatos szappannal, színházjeggyel vagy valamilyen ékszerrel meglepni magát? Ezek kevésbé hizlalnak, és végtelenül nagyobb megelégedést nyújtanak, mint egy sütemény.
 6. Figyeljen a fekete-fehér gondolkodásra! Laura mindig azzal a feltett szándékkal bontott fel egy-egy zacskó Oreo kekszet, hogy csak egyet eszik. De a befejezetlen sorban lévő süti látványában volt valami, ami igazán zavarta. Tehát megette a sorban az összes sütit. Ettől a befejezésérzéstől megkönnyebbült. A viselkedéskutatók ezt a mentális szokást „fekete-fehér gondolkodásnak” nevezik. Ez azt a megalkuvást nem ismerő vágyat tükrözi, hogy fejezzünk be valamit, akár egészséges dologról van szó, akár nem. Ez a „mindent vagy semmit” gondolkodási folyamat a kényszeres-rögeszmés személyiségzavarral és sokféle függőséggel is összefügg.

Kekszek

Megerősítések a sütemények, torták, és piték utáni sóvárgás esetén:

 • Szeretnek engem, és szeretetre méltó
 • Jó ember vagyok, és mások természetes módon kedvelnek.
 • Rendjén való, ha megölelem és megbecsülöm magam. Ha én nyerek, mások is nyernek.
 • Most meleg, finom szeretet vesz körül
 • Rendben lesz, rajtam múlik a dolog!

Édesség – a legkorábbi sóvárgás

Több kutató is tanulmányozta a velünk született, édesség utáni vágyat csecsemők esetén. Az újszülöttek édesített folyadék és sima víz közül választhattak. Mit gondol, a babák melyiket választották? Még az egynapos csecsemők is többet ittak, ha édes folyadékot kaptak. Minél édesebb volt az ital, annál többet. Sok kutató jutott arra a következtetésre, hogy az ember veleszületett módon preferálja az édességeket.

Édesszájúak vagyunk a kezdetektől fogva!

Az ember édesség iránti étvágya talán főemlős őseinktől származik. A majmok és más főemlősök minden más ételtípusnál jobban szeretik az édes gyümölcsöket. Egyes kutatók feltételezik, hogy a gyümölcsök a kalória biztos energiaforrását jelentették barlanglakó őseink számára, és így kialakítottunk egy természetes vonzódást az édes dolgok iránt a túlélési ösztönök következtében.

Hasonlóképpen „tudtuk”, hogy az édesség az érettséggel azonos, amikor gyűjtögető életmódot folytattunk. (Valójában minden állat az édes ízeket preferálja a többi ételtípussal szemben. A lovakkal, medvékkel és hangyákkal végzett kutatások a cukros-édes ételek iránti univerzális szeretetet mutatják.)

Gyümölcsök helyett édességet választunk?

Az édesszájúságot az őseinktől örököltük (mind állati, mind emberi őseinktől), akik tudták, hogyan kell összeszedni az érett gyümölcsöket. Ösztönös bölcsességük elárulta nekik, hogy a legédesebb gyümölcsöket keli keresniük, mert az édesség biztonságos ételt jelez, amely érett és tele van vitaminnal és kalóriával. Az édes gyümölcsök keresésére irányuló ösztöneink mára elkorcsosultak, és édesség iránti vággyá alakultak.

„Modern” sóvárgásaink egyik oka az, hogy a legtöbb boltból hiányoznak a valóban édes gyümölcsök. Rengetegféle gyümölcs kapható, de a kínálat nagy része mesterségesen érlelt, ízetlen és nem kellően édes ahhoz, hogy elégedettséggel töltsön el bennünket.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.