Egészségmegőrzés

Mindennap eszem édességet, fagyit, sutit, csokit! Mennyire káros?

A kár

Míg a 19. század elején évente körülbelül 2 kg volt a magyar ember átlagos cukorfogyasztása, az ezredfordulón a mennyiség megközelítette a 38 kg-ot, ami a WHO által ajánlott mennyiség kétszerese (16-20 kg/fő). Az irtózatosan megnövekedett cukorbevitel jelentős hatást gyakorol az egészségre és a testsúlyra. Aki cukros, zsíros ételeken és finomított szénhidrátokon él, ugyanakkor alig eszik az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen, tápláló, rostos élelmiszereket, az rengeteg üres kalóriával terheli a szervezetét. A sok édesség miatt a vércukorszint értéke erősen ingadozik (hol nagyon alacsony, hol nagyon magas): a csúcsértéken szédülést okoz, a minimumra süllyedve viszont energiahiány érzetét kelti, és még több cukros élelmiszer fogyasztására késztet.

A kalóriadús ételek viszontagságai

A kalóriákban bővelkedő, de a rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és a szervezetet védő antioxidánsokban hiányos étrend jelentősen növeli a szívbetegség, a stroke, a cukorbetegség, az Alzheimer-kór és egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, sőt a nemi élet zavarait is előidézheti.

Jóvátehető? Igen.

Nagy ívben kerüljünk mindenféle édességet, a süteményektől a csokoládékon át a cukros italokig. Ha néhány napig meg tudjuk tartóztatni magunkat, utána gyakorlatilag elmúlik a kínzó édességvágy, mert a szervezet energiaszintje helyrebillen.

A változtatás további előnyei

A vércukorszint ingadozásaiból fakadó kedélyhullámzás megszűnésével javul a közérzet, kiegyenlítettebbé válik a lelkiállapot. További előny, hogy lefogyhatunk, óvjuk a szívünket, s elkerülhetővé válnak a magas vércukorszinttel összefüggésben kialakuló betegségek, mindenekelőtt a diabétesz.

A gyógyulás útja

Egészséges megoldások

Nem muszáj hátat fordítani a nyalánkságoknak, hiszen számos egészséges lehetőség kínálkozik. A legjobb desszert a gyümölcs, különösen a görögdinnye, az őszibarack és a bogyós termésűek. Fagylalt, jégkrém helyett együnk natúr gyümölcsjoghurtot vagy cukrozatlan mirelit gyümölcsöt, sütemény helyett diétás gyümölcskenyeret, mazsolás kekszet.

Hiányérzet ellen

Hetente egyszer megengedhetünk magunknak egy jóleső, de nem túl nehéz édességet. A megvonás így sokkal elviselhetőbb.

Oknyomozás

Tegyük fel magunknak az őszinte kérdést: „Mondd, miért hizlalod magad?” A kényszeres nassolás rossz beidegződés, melynek hátterében gyakran unalom, lehangoltság, stressz áll. Aranyszabály: lelki problémáinkat ne evéssel kompenzáljuk. Menjünk inkább levegőzni, hívjunk föl egy barátot, tornázzunk, olvassunk. Az evést arra tartogassuk, amire való: az éhség csillapítására.

Főétkezés után

Desszert helyett legjobb járni egyet. Ha ragaszkodunk ahhoz, hogy a családi ebéd desszerttel záruljon, 1 órával a főétkezés után kerüljön rá sor – ekkorra remélhetőleg mindenki ledolgozta a kalóriák egy részét. Ekkor is válasszunk valami egészségeset, lehetőleg valamilyen idénygyümölcsöt.

Cukormentes konyha

Ne tartsunk otthon édességet, még süteményekhez való kellékeket sem. Ha mindenképp desszertre fáj a fogunk, irány a cukrászda (minél messzebb van, annál jobb).

Kevesebb mesterséges édesítőszert

Szoktassuk vissza ízlelőbimbóinkat a gyümölcsök természetes édességéhez. Így elmúlik az a természetellenes édességvágy, melyet a finomított cukrok és más édesítőszerek hatása vált ki az agyban.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.