Éhség kontroll

Kenyér, rizs és tészta: vigasztalás és nyugtatás

Hmm… a kenyér. Ki tud ellenállni egy kosár gőzölgő, frissen sült kenyérszeletnek, ha elé teszik egy étteremben? Van néhány aroma, amely minden védekezést és logikát megkerül, és ezek közé tartozik a sütőből épp az imént kivett kenyér illata. Az ember vesz egy szeletet a forró, édes és lágy, roppanós héjú kenyérből, beleharap, és elborítja az eufória.

Stressz szülte szénhidrát-mánia

A stresszes, feszült vagy rémült emberek a kenyér, a rizs és a tészta illata, állaga, íze és elválaszthatatlan hangulatmódosító tulajdonságai miatt sóvárognak legtöbbször ezen ételek után. A keményítő utáni sóvárgással kapcsolatos, háttérben meghúzódó alapvető érzés a félelem és a feszültség. Vegyük például Mónika esetét:Tészta

A 42 éves kereskedelmi vezető, Mónika bizonytalan volt az állásával kapcsolatban. Azért vett részt a stresszkezelő workshopomon, mert nemrégiben olyan pletykákat hallott a vállalaton belül, hogy öt vezetői állást fel fognak számolni.

Nem tudott másra gondolni, mint hogy vajon kap-e felmondólevelet vagy sem. Három hónapig tűrte ezt a bizonytalanságot. Feszült volt attól, hogy nem tudta, mit tartogat számára a jövő, és számíthat-e rendszeres jövedelemre vagy sem. A kenyérhez fordult, hogy nyugtassa kimerült idegeit. A kenyér lágy állagával kényeztette magát, ami egyenértékű volt azzal, mintha egy jó barát erősen átölelné, és azt mondaná: „Minden rendben lesz.”

Bizonyítékok:

A Rockefeller Egyetemen dolgozó kutató, dr. Sarah Leibowitz felfedezte, hogy a kortizol — az agy által termelt hormon — megmagyarázza a feszültség és a szénhidrátok közötti kapcsolatot. A mechanizmus a következőképpen működik:

 • Ha feszültté válunk, a testünk azt hiszi, veszélyben vagyunk, és esetleg fájdalomcsillapításra lehet szükségünk.
 • Az agy kortizoltöbbletet termel, hogy érzéstelenítsen minden fájdalmat.
 • A kortizol viszont egy az Y-neuropeptid nevű másik agyi vegyület termelését serkenti. Ez a vegyület a szénhidrát utáni sóvárgás be- és kikapcsolásának egyik fő tényezője.1
 • A többlet Y-neuropeptid szénhidrátok utáni sóvárgást vált ki.
 • Eleinte sóvárgásokra reagálva eszünk, akkor hajlamosak vagyunk hízni. Az Y-neuropeptid és a kortizol, amelyek még mindig azt hiszik, hogy a test veszélyben lehet, utasítják a testet, hogy ragaszkodjon minden test-zsírtöbblethez.

Túlélési tippek szénhidrátok utáni sóvárgás esetén!

 • Kis adag szénhidrátot nassoljon! Ezáltal a következő étkezésnél a szénhidrátok utáni sóvárgása valószínűleg csökkenni fog Judith és Richárd Wurtman kutatása szerint. A következő alkalommal, amikor rágcsálnivalót eszik, próbáljon puffasztott rizst enni, és figyelje meg, hogy a magas zsírtartalmú szénhidrátok iránti étvágya csökkent-e ebédidőben.
 • Mozogjon! Többek között azért sóvárgunk szénhidrátok után, mert a szerotonin nevű agyi vegyület szintje alacsony a szervezetünkben. Sok kutatás kimutatta, hogy akár egyetlen edzés is megnöveli az agyban a szerotonin szintjét, és ez a hatás egész nap tart. Még jobb, ha következetesen edzünk (ez definíció szerint hetente hat alkalommal történő, 30 perces aerob tevékenységet jelent). Ez az egyik legjobb módszer arra, hogy felpumpáljuk a szerotonint, és gyengítsük a szénhidrátok utáni sóvárgást. Egy kutatásban megállapították, hogy a rendszeresen edzők szervezetében több a szerotonin, és akár hét napon keresztül is magas szinten maradt. A testmozgás több szempontból is karcsúsít, amikor csökkenti a kontrollálatlan sóvárgásainkat.
 • Szedjen B6-vitamint! Ez szintén elég magasan tartja a szerotoninszintünket ahhoz, hogy legyőzze a szénhidrátok utáni sóvárgást. Körülbelül a napi 100 mg B6-vitamint tekintik optimális adagnak a szerotoninszint fenntartásához, és sok szakértő ezt biztonságos dózisnak tartja (bár először beszélje meg az orvosával).
 • Válasszon alacsony zsírtartalmú szénhidrátokat!
 • Tegyen meg mindent, amit tud, hogy stresszmentessé tegye az életét! Rendben, szóval szeretne kilépni a munkahelyéről és egy trópusi szigetre költözni. De azért vannak praktikusabb és kevésbé radikális módszerek is a stressz csökkentésére. Végül is a feszültség vezet a szénhidrátok utáni kontrollálhatatlan étvágy hátterében rejlő, vigasz utáni sóvárgáshoz. És mivel a stressz a szerotonint is kimeríti, a stressztől űzött szénhidrátsóvárgók esetleg beleeshetnek a folyamatos stresszevés rémisztő csapdájába.

stressz-fejfajas-nagy

Tegye fel magának a következő kérdést:

„Mi az a lépés, amit most azonnal megtehetek, és ami lehetővé teszi számomra, hogy egy kicsit megkönnyebbüljek a stressztől?” A lehetőségek közé tartozhatnak a következők:

 • Írja le az ön számára legfontosabb dolgokat, és hagyja ki a teendőiből a nem feltétlenül szükséges tevékenységeket! Ha egy időrabló tevékenység nem járul hozzá az ön vagy a családja egészségéhez vagy boldogságához, vagy nem támogatja kedvenc ügyét, miért törődne vele?
 • Kérje meg a családját, hogy segítsen! Hároméves kor fölött minden gyerek tud segíteni a házimunkában. Emellett a gyerekek fontosnak érzik magukat, ha kis feladatokat adunk nekik. És ne felejtsen el apának is kiosztani néhány feladatot!
 • Dolgozzon okosabban a munkahelyén! A Róbert Half & Associates nevű kutatócég készített egy meglepő tanulmányt, amely azt mutatta, hogy a munkahelyükön az emberek naponta négy órát töltenek szükségtelen baráti fecsegessél.
  Ez azt jelenti, hogy az átlagos munkavállaló csak négy órát tölt azzal, hogy a munkára koncentrál. Sokan érzik stresszesnek magukat, amikor hazamennek az irodából, mert nyomasztja őket az elvégzetlen feladatok terhe. Ha az ember képes a munkahelyén a munkához nem tartozó tereferéllek akár csak a felét kiküszöbölni, akkor elégedettebben és nyugodtabban tér haza a munkából.
 • Keressen olyan vigasztaló eszközt, amely nem étel! Egyes klienseim játékmackót használnak az étel helyett, amikor kezdenek kigyógyulni sóvárgásukból. Ahelyett, hogy kinyitnák a konyhaszekrényt, inkább átölelik a macit. Mások a kedvenc háziállataikhoz fordulnak vigaszért és a kenyérhabzsolás helyettesítéseként.
 • Egy másik emberhez fűződő szoros, meleg és bensőséges kapcsolat az elérhető vigasz leghatékonyabb forrása. A kapcsolati problémák gyógyításához jó a következő megerősítés: „Az életem harmóniában van, a szívemet szeretet és nevetés tölti be. Jó barát vagyok, és jutalmul tápláló barátságokat kapok. Szeretetteljes embereket vonzók, és e pillanatban is melegség és szeretet vesz körül.”

MEGERŐSÍTÉSEK A SZÉNHIDRÁTOK UTÁNI SÓVÁRGÁS ESETÉN

 • Mindent, amit elveszítek, automatikusan valami jobb dolog vált fel.
 • Laza és bizakodó vagyok ebben a pillanatban is.
 • Kiengedem a feszültségemet az univerzumba.
 • Ebben a pillanatban is szeretet vesz körül.
 • Szeretetem forrása mindig benneni és körülöttem van.
 • Elegendő időm, tehetségem és energiám van ahhoz, hogy minden célomat teljesí
 • A barátaim szeretetteljes emberek, akik kezet nyújtanak felém, hogy megvigasztaljanak.
Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.