Fájdalmak diagnózisa

Trigeminus neuralgia – arcidegzsába

Ugyancsak rohamokban jelenik meg a trigeminus neuralgia rendkívül kínzó fájdalma, mely azonban legtöbbször lokalizációjából, de leginkább az ún. nyomáspontok érzékenysége alapján elkülöníthető a migrénes fejfájásoktól.

Az arcidegzsába fájdalma

A trigeminus neuralgia fájdalma villámszerű, égő hasító, rövid ideig tartó, kezdetben csupán pillanatnyi fájdalom, amely egyre gyakrabban és egyre hosszabb tartammal ismétlődik és tartóssá is válhat, de a tartós fájdalom is apró, éles fájdalmak sűrűn ismétlődő sora.

A fej érző idegződése

(Kép fent) A fej érző idegződése

Trigeminus neuralgia fejfájás jellegzetességei

A megfelelő ág által ellátott terület a legkisebb érintésre is rendkívül érzékeny, a fájdalom ideje alatt rángásszerűen vagy tartósan görcsösen összehúzódik. Az arc kipirulása, a pupilla kitágulása, könnyezés, néha orrfolyás, nyálazás, féloldali verejtékezés kíséri a fájdalmakat. A legkisebb behatás, a bőr felületes érintése, orrfúvás, tüsszentés, rágás, beszéd, a fogak dörzsölése fogkefével stb. kiválthatja a fájdalmas rohamot. Erős nyomás, akár az ún. nyomáspontokra is, nem vált ki rohamot. A betegség nőkön kétszer olyan gyakori, mint férfiakon; általában idősebb korban jelenik meg.

Noha a trigeminus neuralgia eredete legtöbbször ismeretlen, fontos minden esetben a koponyaalap, a Gasser-dúc tumorának, acusticustumornak, aneurysmáknak, gyulladásos változásoknak (sinusitis, fogmegbetegedések) a kizárása. Az ilyen eredetű, tehát szekunder (tüneti) trigeminus neuralgia általában tartósak és nem rohamszerűek. A ramus ophthalmicus neuralgiája mögött gyakran rejtőzik herpes zoster. A fogak kihúzása, a melléküregek megpungálása azonban sajnos gyakran történik hiába.

A trigeminus neuralgia fejfájás megjelenése

A fájdalom néha bizonyos napszakban jelenik meg. Ritkán fordul elő, hogy a trigeminus mindhárom ágának megfelelő terület fájdalmas, legtöbbször csupán az egyik ágé, pl. a ramus ophthalmicus területe, de gyakran még ezen belül is csak egyik ideg, pl. a nervus supraorbitalis vagy a II. ág idegei közül a nervus infraorbitalis neuralgiákat látjuk. A diagnózist elsősorban a jellemző nyomási pontok érzékenysége alapján állíthatjuk fel.

E nyomáspontok közül a supraorbitalis és mentális pontok lényegesek. Az egyes ágak izolált neuralgiájának megfelelő fájdalom organikus bántalom jele is lehet, és a fogak és a melléküregek betegségeivel, herpes zosterrel, traumával, esetleg az ideget vagy eredetének helyét nyomó tumorral függhet össze.

Nyomáspontok

(Kép fent) Trigeminus neuralgia nyomáspontok: supreorbitalis, infraorbitalis, mentalis

Míg azonban trigeminus neuralgiában csupán a nyomási pont fájdalmas, sinusitis frontalisban a homlok egész területe érzékeny nyomásra és ütögetésre. A homloküre-ggyulladás fájdalma tompa, lüktető, neuralgiás fájdalom, mely éles, villámszerű. Homloküreg gyulladásban, az anamnézisben nátha szerepel, trigeminus neuralgiában nem, az előbbiben a homlok bőre esetleg oedemás, láz is mutatkozik, az utóbbiban soha. A neuralgia fájdalma mindig paroxysmusos, a sinusitis fájdalma állandó.

A ramus maxillaris neuralgiája ugyanúgy a homloküreg-gyulladásával téveszthető össze (gégészeti vizsgálat, melléküreg röntgenfelvétel), a ramus mandibularis neuralgiája pedig a fogak megbetegedésével. Kétoldali trigeminus neuralgia a gyakorlatban nem fordul elő. Ha igen, lues, diabetes okozhatja.

A migrénes fájdalom kiterjedtebb, tartósabb, kevésbé ingadozó, mint a trigeminus neuralgia fájdalma; beszéd, nyelés, rágás nem váltja ki és nem súlyosbítja, a nyomáspontok nem érzékenyek, az artéria temporális ágai legtöbbször duzzadtak.

A trigeminus neuralgiát megelőző folyamatok

A tüneti trigeminusneuralgiát gyulladásos, tumoros vagy vascularis folyamatok idézik elő. Ezek vezető tünete legtöbbször a ramus ophthalmicus érzészavarral kapcsolatos fájdalma, melyhez később más agyidegek tünetei is csatlakoznak. Egyik példa erre a Gradenigoszindróma, a sziklacsont csúcsának gyulladásos vagy tumoros megbetegedése, melyben a trigeminustünetekhez abducensbénulás társul; másik példa aneurysma, mely trigeminusneuralgiát és ophthalmopathiát okoz.

Ide sorolható a trigeminus neuralgia postherpeses formája, melyben a megfelelő területen lezajlott herpes zoster után hónapokig szúró, égető, hasogató, nemegyszer rohamokban mutatkozó fájdalom kínozza a beteget. Traumás eredetű trigeminus neuralgia főképpen állkapocstörések után fordul elő, de észlelték járomcsont vagy sinus frontalis sérülés után is. Ugyancsak trigeminus neuralgia tünetei maradhatnak vissza melléküregműtét után. Elsősorban mégis a tumorokat kell kizárnunk. Ezek legtöbbször nem okoznak ticet.

A neuralgia sphenopalatina a ganglion sphenopalatinum megbetegedése. Rohamokban, néha éjszaka megjelenő fájdalmat okoz az orr és a szemüreg területén. Bőrérzékenység vagy a nyomáspontok érzékenysége nem mutatható ki. A nasalis roham az orr eldugulásával, orrváladék ürülésével, tüsszentések sorával járó mély, égő fájdalom az orr területén és környékén, az ocularis roham a kötőhártya hyperaemiájával, belövelltségével, a szem fájdalmasságával járó égő fájdalom. Mindkét fájdalom a halántéktájra és a fül felé sugározhat. A neuralgia sphenopalatina leggyakoribb előidézője sinusitis. Mindezen fájdalomtípusokat, ugyanúgy, mint a migrént, el kell különítenünk a „cluster”fejfájások sorától.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.