Fájdalom enyhítése

Trigeminus neuralgia – Arcidegzsába kialakulása, kezelése és megelőzése

Valaki váratlanul ceruzát döfött az arcába, netán elektromos szondával kezdte pisz­kálgatni – vagy legalábbis így érzi? Lehetséges, hogy arcidegzsábában (trigeminus neu­ralgia; ejtsd: trigeminusz neuralgia) szenved: ezt a heves fájdalommal járó állapotot az arc mindkét oldalán három fő ágra szétváló trigeminus (háromosztatú) ideg irritációja okozza. A betegség általában csak az egyik arcfelet érinti, gyakran az állkapocs mentén.

Kezdeti tünetei

Rövid, enyhe rohamokkal kezdődik, amelyek azonban egyre hosszabbá és hevesebbé válnak, ráadásul sokszor semmilyen kideríthető okhoz, előzményhez nem köthetők. Bizonyos esetekben olyan egyszerű dolog is kiválthatja az erős fájdalmat, mint az arc megérintése vagy akár a fogmosás. Lehet, hogy néhány hétig vagy hónapig naponta több ilyen típusú rohama is van, aztán egy hosszú fájdalommentes időszak követke­zik. Az arcidegzsába egyik ritka változata állandó égető érzéssel jár, és ezt sajnos kezelni is sokkal nehezebb.

Tünetek

  • Ismételten jelentkező, rövid, erős, hasogató – áramütéshez hasonló – fájdalomrohamok az arc egyik oldalán.
  • Egy idő után folyamatos, tompa fájdalom vagy égő érzés az érintett területen, a rohamok közötti időszakokban.

Veszélyeztetett csoportok

A trigeminus neuralgia (arcidegzsába) bármely életkorban felléphet. Rendszerint azonban negyven év fölött fordul elő, s az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik. A nők gyak­rabban érintettek, mint a férfiak. Ennek oka ismeretlen, a hormonok azonban szerepet játszhatnak a jelenségben. A szklerózis multiplexben szenvedők esetében magasabb a trigeminus neuralgia kialakulásának a kockázata.

Kialakulása

A trigeminusneuralgia vagy más néven tic dolorosa az arc nagy, elágazó háromosztatú idegében keletkezik. Oka ismeretlen. Egyes kutatók feltételezik, hogy valamelyik, az ideghez közel fu­tó ér miatti irritáció okozza. Valóban, a rohamok néha elmúlnak, ha a rosszul elhelyezkedő artériát műtéti úton áthelyezik.

Arcidegek

Mi okozza?

A panaszt általában az okozza, hogy az ideg az agy tövében összeér egy nagyobb artériával vagy vénával. Ilyenkor nyomás nehezedik az idegre, amelyben – tévesen – kisülések keletkeznek. Leginkább az 50 év fölöttiek veszélyeztetettek, köztük is a nők. Kiválthatja magas vérnyomás, sclerosis multiplex (ejtsd: szklerózis multiplex) vagy az ideget nyomó daganat. Lehet, hogy örökletes tényezőre vagy az arcot ért balesetre vezethető vissza. Szerencsére a fájdalom hatékonyan enyhíthető gyógyszerekkel és önsegítő módszerekkel.

A kiváltó októl függetlenül, a betegek kivétel nélkül úgy jel­lemzik a fájdalmat, mint a legrosszabbat, amit valaha is tapasz­taltak. A mindössze néhány másodpercig, legfeljebb egy percig tartó roham alatt hirtelen intenzív fájdalom csap le az áldozatra. Mivel azonban a fájdalom nagyon erős, a roham hosszabbnak tűnhet. A fájdalom éppolyan gyorsan tűnik el, amilyen gyorsan jön, de csak azért, hogy néhány pillanat múlva ugyanolyan inten­zitással térjen újra vissza.

Vannak betegek, akiket egy nap száz vagy annál is több roham ér, s ez hetekig, akár hónapokig is tart­ hat. Ez alatt az idő alatt a beteget rendszerint megbénítja a fájda­lom. Sokan közülük lefogynak, mert félnek, hogy a rágás vagy akár a nyelés kiválthatja a fájdal­mat. Majd a rohamok látszólag ok nélkül megszűnnek. Hetek, hóna­pok, sőt évek telhetnek el, amíg újra visszatérnek.

Jegyezzük meg! Sok olyan, rendes körülmé­nyek között ártalmatlan esemény van, amely rohamot válthat ki. Ez egyénenként változó, de a gyakori kiváltó okok között szerepel az arc egy bizonyos pontjának gyen­géd érintése, a hideghatás, az arcot érő hűvös szellő, a borotvál­kozás és a rágás.

Az első teendők

Ha ég az arca, vagy olyan „áramütéseket” érez, amelyekhez képest a vil­lámlás semmiség, tegye az alábbiakat.

1. Szedjen vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat!

A paracetamol és az ibuprofen egyaránt segíthet megszüntetni a kínzó fájdalmat. Alkalmazza őket a csomagoláson megadott használati útmu­tató szerint.

2. Keresse a megoldást!

Mint minden fájdalmas állapot esetén, itt is igaz, hogy minél korábban veszi föl ellene a harcot, annál nagyobb a siker esélye. Ha továbbra is jelentkeznek olyan arcfájási rohamok, amelyeket nem enyhítenek a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, forduljon orvoshoz.

Mit tegyünk, összefoglalva?

Próbáljuk meg kiszűrni és a lehetőségekhez képest elkerülni a kiváltó okokat. A betegek közül sokan érzékenyek a hidegre. Ha megoldható, tartózkodjunk zárt térben, ha pedig kimegyünk, viseljünk sapkát és meleg sálat, hogy védjük az arcunkat. Ha a rágás fájdalmat okoz, próbáljunk meg nagy tápértékű folyadékot kortyolni vagy pépes ételt enni. Vannak betegek, aki­ken segít a kapszaicintartalmú kenőcs, míg másoknál ugyanez súlyosbítja a rohamokat. Ha kipróbáljuk, vigyázzunk, ne kerül­jön a szem közelébe.

Ha nagyobb a baj

Amennyiben a fenti módszerek nem segítenek, orvosa az alábbi, nagyobb beavatkozással járó műtéti megoldások valamelyikét is felajánlhatja.

Mikrovaszkuláris dekompresszió. Az érfelszabadító műtét során az idegsebész behatol a koponyába, elválasztja a trigeminus ideget az azt nyomó artériától, és kis „párnát” (szövetdarabot) tesz az ideg és az ér közé. Ha azt találja, hogy az ideget nem valamelyik nagy artéria, hanem egy véna nyomja, eltávolíthatja a vénát, ha viszont nem leli a fájdalom okát, magát a trigeminus ideget is átvághatja. Ezzel a módszerrel megszüntet­hető vagy jelentős mértékben csökkenthető a fájdalom, bár a páciensek 15 százalékánál egy idő után kiújul.

Rádiófrekvenciás kezelés. Az orvos tűt szúr az idegbe, majd áramot vezet a tűbe, ami megzavarja a fájdalomjelzéseket. Ez a módszer hosszú hónapokra is enyhülést hozhat – vagy akár végleges megoldást nyújthat.

Glicerininjekció. Az idegsebész altatásban roncsoló hatású glicerint injekcióz a trigeminus idegdúcba. A glicerin károsítja az ideget, és blok­kolja a fájdalomjelzéseket – a fájdalom azonban kiújulhat.

Sugárzás. A gamma-késes műtétnek nevezett eljárással radioaktív sugárzást irányítanak a trigeminus ideggyökére, s emiatt sérülés keletke­zik az idegen, megakadályozva a fájdalomjelzések továbbhaladását. A fáj­dalom néhány hét elteltével elkezd csökkenni, olykor viszont ismét kiújul. A módszer nagy előnye, hogy valójában nem jár beavatkozással, és még csak érzéstelenítést sem igényel.

Botox. Egy kis léptékű brazil vizsgálatban két hónappal azután, hogy a páciensek egyetlen, A típusú botulinumtoxint tartalmazó injekciót kaptak (ez a toxin gátolja, hogy az idegi impulzusok elérjék az izmokat), 40 százalékuk teljesen abbahagyhatta az arcidegzsába elleni gyógyszerek szedését – és a többi beteg is a felére tudta csökkenteni gyógyszer adagját. Magyarországon nem alkalmazzák ezt az eljárást.

Azonnali enyhülés

Ezek az egyszerű módszerek segíthetnek az arcidegzsába okozta fájdalom enyhítésében, illetve az újabb roha­mok megelőzésében.

Öblítsen a fogmosás helyett! Amikor fájdalmai vannak, étkezé­sek után öblítse át állott vízzel a száját. Az erőteljes mosás ilyen­kor csak fölzaklatná az idegeket.

Rágjon a fájdalommentes olda­lon! Kerülje el a „tűzijátékot” azzal, hogy odafigyel, és mindent a fájdalommentes oldalon rág.

Meditáljon! Az arcidegzsába fájdalma igen nyomasztó lehet, és a stressz csak erősíti azt. Próbáljon 15-20 percen át nyu­godtan üldögélni egy csöndes helyiségben, lélegezzen mélyeket az orrán keresztül, majd fújja ki lassan a levegőt a száján.  Közben ürítse ki elméjéből a stresszes gondolatokat.

Sétáljon a környéken! Persze egy kicsit messzebb is eltávolodhat – a lényeg, hogy a hét napjainak többségén végzett 30 perces testmozgás hozzájárul a stressz enyhítéséhez, növeli a fájdalomcsillapító hatású endorfinok termelését, és elősegíti a jobb alvást, ami szintén fontos fegyver a fájdalom elleni harcban.

Fogyassza langyosan! A szélsőséges hőmérséklet is kiválthatja a rohamot, ezért ételeit és italait langyosan fogyassza. Ugyanez érvényes a fürdésre, sőt az arcmosásra is: kerülje a túl meleg és a túl hideg vizet.

Egyen lágyabb ételeket! Hagyja, hogy mások csapjanak le a nyers sárgarépára vagy a perecre – a kemény, ropogós ételek is fájdalmat válthatnak ki. Az a legjobb, ha a rohamok alatt csak folyékony táplálékot vesz magához.

Szagoljon valami édeset! Egy ausztrál vizsgálatban azok az emberek, akik édes illatot, például vaníliát szagoltak, jobban tűrték a fájdalmat azoknál, akik más (de nem édes) kellemes illatot vagy éppen kellemetlen szagot szívtak be.

Mit tehet az orvos?

A szakember megvizsgálja önt, és megkéri, hogy írja le a tüneteit. Elvégez egy neurológiai vizsgálatot is, hogy kizárja az egyéb rendellenességeket, például az övsömör szövődményeként fellépő posztherpeszes neuralgiát vagy a klaszter fej fájást. A sclerosis multiplex és a daganat kizárása céljából MR-vizsgálatra is elküldheti. Miután megállapította, hogy arcidegzsábában szenved, az alábbi gyógyszereket írhatja fel önnek.

Görcsoldók. Az olyan görcsoldók, mint a karbamazepin, a fenitoin és az oxkarbazepin, az irritált ideg megnyugtatásával enyhíthetik a fájdalmát. Hatásosságuk idővel csökken, ezért orvosának növelnie kell az adagot, vagy másik görcsoldó szerre kell áttérnie. Az oxkarbazepin a három közül a legújabb, és kevesebb mellékhatást – zavartságot vagy álmosságot – okoz, mint a többi.

Izomlazítók. A szájon át szedett izomlazítók, mint a baklofen, a görcs­oldókkal együtt használhatók. A baklofen blokkolja egyes idegek aktivitá­sát, ennek hatására az izmok ellazulnak, és csökken a fájdalom.

Alkoholinjekciók. Orvosa felajánlhatja a közvetlenül az idegbe adott alkoholinjekciót is, amely akár egy évre elzsibbaszthatja a fájdalmat. Az alkohol azonban hegesedést idéz elő, és ez megakadályozhatja, hogy a későbbi injekciók eljussanak az ideghez.

Kezelés

Gyógyszerelés

A roham megelőzésére szedett gyógyszerek hozhatnak átmeneti enyhülést, de lehet, hogy csak többszöri próbálkozás útján jutunk el ahhoz a gyógyszerhez, amely hat. Először általában carbamazepint írnak fel, amely a betegek 80%-ánál legyőzi a rohamokat. A betegség előrehaladtával azonban a szer elveszti hatékonyságát. Baclofennel vagy egyéb gyógyszerrel együtt adagolva hatékony lehet még egy ideig. Gyakran számos gyógyszerkombinációt és adagolást ki kell próbálni, mire találnak egyet, amely enyhülést hoz.

Forradalmi újdonságok

A gamma-késes sugárterápia ígéretesnek bizonyul egyes, trigeminusneuralgiában szenvedő betegek kezelésére. Ez a technika pontosan irányított gamma-sugarakkal pusztítja el az idegek egy részét, megakadályozva ezáltal a fájdalom­üzenetek átvitelét. Mivel az eljárás nem igényel altatást és vá­gást, a hagyományos műtéteknél kevésbé kockázatos, és általá­ban nem kell hozzá befeküdni a kórházba vagy a klinikára.

Műtéti kezelés

Az egyik legsikeresebb műtéti eljárás a microvascularis dekomp­resszió, amelynek során kis rést nyitnak a koponyán, közvetlenül a fül mögött, az érintett oldalon. Az idegsebész lokalizálja, hol lép ki a háromosztatú ideg az agytörzsből, és megvizsgálja, hogy a környező erek közül valamelyik hozzáér-e az ideghez. Ha igen, akkor az adott ér lefutását módosítják, hogy érintkezé­süket megakadályozzák.

Egy másik eljárás a háromosztatú ideg roncsolásán alapul. Ezt úgy érik el, hogy az arcon keresztül egy próbacsövet vezet­nek a Gasser-dúcba, abba a pontba, ahol a háromosztatú ideg há­rom fő ágra válik szét. Az idegdúcot ekkor elektromos árammal, vagy felfújóeszköz révén kifejtett összenyomással, vagy injekció­val elpusztítják. A cél az ideg fáj dalomüzenet-vezető képességé­nek a megszüntetése. Az eljárással elért megkönnyebbülés sajnos gyakran csak átmeneti, és a tünetek végül kiújulnak. Sok szenve­dő azonban már néhány hónapos nyugalomnak is örül, s ha a ro­hamok visszatérnek, más taktikához lehet fordulni.

Megint egy másik eljárás – a rádiófrekvenciás rizotómia – hő­vel pusztítja el a háromosztatú ideg egy szakaszát, és ezzel aka­dályozza meg a fájdalomüzenetek eljutását az agyba. A műtét az arc bizonyos mértékű zsibbadását okozza, de mivel ez az ideg nem mozgatóideg, a beavatkozás nem jár bénulással.

Megelőzés

Az állapotot kiváltó tényezők kerülésén kívül nem ismeretes olyan mód, amelynek segítségével a trigeminusneuralgia meg­előzhető lenne.

Segítsen magán!

A gyógyszerek mellett az alábbi fájdalomcsillapítási módszerekkel is meg­próbálkozhat.

Akupunktúra. Kínai kutatók 90, arcidegzsábában szenvedő páciens vizsgálata alapján megállapították, hogy három – mély tűs – akupunktú-rás kezelés a betegek 95 százaléka esetében teljesen megszüntette a fájdal­mat, míg a hagyományos akupunktúra „csupán” az esetek 76 százaléká­ban volt hatásos.

Több zabot és zöldet! A B-vitamin nélkülözhetetlen az idegek normá­lis működéséhez. Amikor kínai kutatók három kezelés alatt alkalmanként 2000 mikrogramm B12-vitamint adtak be pácienseiknek injekció formájá­ban egy akupunktúrás ponton, az alanyok 82 százaléka tapasztalta fájdal­mai enyhülését. Az egészséges B-vitamin-szint fenntartásához egyen ön is sok szemes gabonaterméket, halat, csirkehúst, zsírszegény tejterméket és zöldséget, például parajt és hüvelyeseket. Vegyen be mindennap olyan multivitamin-tablettát is, amely tartalmazza a B-vitaminok minimálisan ajánlott napi adagját.

Tökmag. Ezekben a magokban nagyon sok magnézium van, ami nél­külözhetetlen az idegek működéséhez, illetve az idegek és az izmok ella­zulásához. A zöldfélék, a hüvelyesek és a hal is kiváló magnéziumforrás.

Több alvás. A túl kevés alvás súlyosbíthatja fájdalmát és a stresszt is. Ügyeljen arra, hogy mindennap ugyanakkor feküdjön le és keljen föl, s legalább nyolc órát aludjon. Ne dolgozzon és ne tévézzen a hálószobában, az kizárólag az alvás és a szex színtere legyen. Éjszakára kapcsoljon be ventilátort, amelynek monoton bugása elnyomja a zavaró kinti zajokat.

Kiropraktika. Ez a módszer jó hatással lehet egyes páciensek tüneteire, mivel csökkentheti az idegre nehezedő nyomást.

Kapszaicines krémek. A kapszaicintartalmú krémek hosszabb idő – néhány hét – alatt képesek csillapítani a fájdalmat. A kapszaicin az erőspaprika csípősséget adó vegyület, amely azzal hoz enyhülést, hogy csökkenti az idegvégződések stimulálásával fájdalmat kiváltó anyag -„substance P” (P-anyag) – mennyiségét. Ügyeljen rá, hogy a krém ne kerüljön a szemébe vagy a szeme környékére.

Alternatív terápiák

  • Akupunktúra: Ez az ősi, kínai gyógyító technika sokféle típusú idegfájdal­mat enyhít, ki lehet próbálni trigeminusneuralgia esetén is. Ha azonban 6-10 kezelés nem hoz javulást, nem valószínű, hogy a továbbiakkal eredményt lehetne elérni.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.