Fájdalom enyhítése

A szívelégtelenség tünetei és kezelése

Tünetek

 • Fojtogató, fullasztó érzés, amelyre éjszaka felébred a beteg.
 • Gyors, megmagyarázhatatlan súlynövekedés, boka- és lábdagadás, különösen estére.
 • Kellemetlen érzés a mellkasban, gyors szívverés, zihálás, légszomj, köhögés és véres köpet.
 • Az ajak és a köröm kékes elszíneződése.
 • Állandó kimerültség.

Veszélyeztetett csoportok

Magyarországon mintegy százezren szenvednek idült szívelégtelenségben. Ez akkor alakul ki, amikor a szív nem tud annyi vért pumpálni, amennyi fedezni tudná a test oxigén- és tápanyagszükségletét. Az állapot gyakori következménye a szívinfarktusnak, a szívbillentyű megbetegedésének, a szív fejlődési rendellenességeinek a szívkoszorúér-szűkületnek, a kezeletlen magas vérnyomásnak és a szívizmok elfajulását okozó kardiomiopátiának.

Kialakulása

Jellegzetes, hogy napközben megdagad a boka és a láb, néhány órai fekvés után pedig fulladás és légszomj lép fel. Ezek a tünetek azt jelzik, hogy a folyadék nem kering az erekben, helyette a végtagokban és a tüdőben pang.

A láb megemelése csökkenti a duzzanatot, de a fekvés következtében a tüdő vízzel telítődik, és tüdővizenyő alakul ki. Kellemetlen nyomó és szorító érzés is felléphet a mellkasban, s már a kis erőfeszítés is legyengítő kimerültséget okoz. A röntgen, az echokardiográfia és a többi radiológiai vizsgálat megnagyobbodott szívet, a tüdőben, a hasüregben pedig vizet mutat.

Mit tegyünk?

Hogy a csukló és a láb bedagadását megelőzzük, ne álljunk vagy üljünk sokáig ugyanabban a testhelyzetben. Pihenjünk félig ülő helyzetben naponta többször, alápolcolt lábbal. Az ágy fejét emeljük meg kb. tizenöt centiméterrel, és ha mégis olyan érzéssel ébredünk, hogy nem kapunk levegőt, tegyünk felsőtestünk alá több kemény párnát oly módon, hogy félig ülő helyzetben aludjunk. Van, aki végül ágy helyett egy kényelmes karosszékben alszik.

Tipp: minél kevesebb sót tegyünk ételeinkbe. Ne dohányozzunk, és tartózkodjunk az alkoholtól. A gyógytorna javíthatja az állóképességet, de beszéljük meg orvosunkkal, mielőtt elkezdjük.

Kezelés

Gyógyszerelés

 • Vízhajtókat írnak fel, amelyek kihajtják a testből a felesleges vizet, s ezáltal csökkentik a duzzanatot.
 • A digoxin és más digitáliszkészítmények a szívelégtelenség leg-elterjedtebb gyógyszerei közé tartoznak. Ezek az orvosságok a szívösszehúzódás erősségének fokozásán keresztül hatnak.
 • Az értágító és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek a véredények tágításával mérséklik a szív terhelését. Elsőként általában valamelyik ACE-gátló szert választják, amely mellé vízhajtót írhatnak fel. Egy 1999-es vizsgálat szerint az egyik ACE-gátló használata 20-25%-kal csökkentette a szívinfarktus és a stroke halálozási arányát. Az ACE-gátló helyett néha kalciumcsatorna-blokkolót, ritkábban a szívverést mérséklő béta-blokkolót írnak fel. Szabálytalan szívverés fellépése esetén a gyógyszerelést kiegészíthetik szívritmuszavar elleni gyógyszerrel.

Műtéti kezelés

A szívátültetésen kívül, amelyhez csak a legutolsó esetben folyamodnak, a szívelégtelenség kezelésének nincs más műtéti lehetősége. Szóba jöhet azonban olyan szívműtét, amely a szív-elégtelenség kialakulását elősegítő problémákat korrigálja, mint pl. a szívkoszorúér-bypass operáció vagy a szívbillentyűcsere.

Megelőzés

A szívelégtelenség néhány típusát, például a vírusfertőzés által okozott szívizom-megbetegedést általában nem lehet megelőzni. Azonban a keringési rendszert veszélyeztető tényezők csökkentésével segíthetünk.

Forradalmi újdonságok

A szívelégtelenség kezelésére a következő kísérletek látszanak ígéretesnek:

 • Dinamikus szívizomplasztika, amelynek során a test más részéből vett izomcsíkokat helyeznek a szív köré, hogy ezzel segítsék összehúzódását. Az első eredmények szerint a betegek nyolcvan százalékának javult az állapota.
 • A beültethető pumpák, amelyek segítik a bal kamra munkáját. Ezeket még csak próbaképpen, a szívátültetésre váró betegek életben tartására alkalmazzák. Új, a kamra működését segítő szerkezetek kifejlesztése is folyamatban van.

Alternatív terápiák

Ne feledjük! Alternatív kezelést csak az orvos által előírt terápia mellett alkalmazhatunk.

 • Gyógynövénygyógyászat: A galagonyakivonat napi 300-450 mg-os adagokban rég-óta bevált szíverősítő, amely több módon is hat a szívelégtelenség ellen: vízhajtó, így segít a magas vérnyomás csökkentésében és a testfolyadék túlzott mértékű felgyülemlésében; emellett a szívösszehúzódást is erősíti. Kapszula, tabletta, tinktúra, por vagy tea formájában alkalmazható. A gyermekláncfűtea is vízhajtó hatású, csökkenti a csukló és a boka duzzanatát.
Figyelem! A digitálisz már kismértékű túladagolása is súlyos mérgezést okozhat. Gyakori orvosi ellenőrzésre van szükség a helyes dózis beállításához. Az alábbi tünetekre kell figyelni: hasmenés, émelygés, hányinger, étvágytalanság, zavartság és látászavar.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.