Tanácsok az egészséges szívért

Úton az egészséges szív felé

Néhány olyan halaszthatatlan lépés, amelyet könnyedén megtehetünk szívünk természetes egészségéért – anélkül hogy ezzel teendőink számát gyarapítanánk, vagy kiadásainkat növelnénk.

Sőt aki dohányzik, még pénzt is megtakaríthat, ezt a szenvedélyt ugyanis széles körben a keringési betegségek fő okozójának tartják, mivel kárt tesz az artériákban, és hosszabb távon szívrohamhoz és szélütéshez vezet. A dohányzásról nehéz leszokni, ám a szívbarát életmód gyakran egyszerűen csak annyi, hogy ha nehéz helyzetbe kerülünk, nem gurulunk dühbe, hanem jót nevetünk rajta.

Annyi, hogy vacsora után sétálunk egyet, és nem ülünk folyton a tévé előtt. Hogy almás pite helyett almát eszünk desszertként, vagy 15 percet töltünk kényelmesen elfészkelődve a kanapén, egy csésze finom házi kakaót kortyolgatva, ahelyett hogy chipset majszolva nézzük a híradót.

A lényeg roppant egyszerű:

Ha rászánunk napi 30 percet, igen hatásosan védekezhetünk a szívün­ket fenyegető legfőbb veszélyek ellen – ezek a hasi zsírpárnák, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, az inzulinrezisztencia, a gyulladások, a szabad gyökök és több más olyan tényező, ame­lyet jelenleg is vizsgálnak a kutatók: pl. a homo-cisztein vagy az lp(a) nevű koleszterinrészecske.

Az alábbiakban rövid összefoglalást adunk erről a programról, amelynek révén valamennyi kedvezőtlen tényező sikeresen legyőzhető.

  1. Kis változtatások jelentős eredménnyel. Néhány egyszerű étrendi vál­toztatás 30%-kal csökkentheti a koleszterin bevitelt, napi 5 perc erősítés pedig visszaadhatja az elmúlt 10 évben petyhüdtté vált izmainkat.
  2. Győzzük le az „ülőkórt”! Az emberek egyre nagyobb hányadára jellemző, hogy heti 30 percnél is kevesebb mérsékelt intenzitású testmozgást végez. Csakhogy a testünk en­nél sokkal több mozgást igényel!
  3. Együnk nyers ételeket! A friss, teljes értékű, tápláló ételek nem feltétlenül kerülnek többe, és nem készülnek el lassabban, mint a félkészen kapható ún. „gyors” ételek. Az egészséges és finom fogások, amelyek friss zöldségből és gyümölcsből, gabonafélékből, halból, húsból, tejtermékekből és akár szójából készülnek, nem csupán ízletesek, hanem a szívünket is óvják azzal, hogy csökkentik a vér zsírtartalmát, leszorítják a megnövekedett vércukorszintet, csillapítják a gyulladásokat, és harcolnak az ártalmas szabad gyökök ellen.
  4. Ügyeljünk a számokra! Ha értékelhető eredményekre vágyunk, lemérhetjük a program sikerességét azzal, hogy például a súlyunkat és a derékbőségünket rendszeresen ellenőrizzük. Voltaképpen mindenkinek tisztában kellene lennie ezekkel az „alapadatokkal”, ám nem sokan ismerik őket.
  5. Kerüljük a mérgeket! Akár dohányról, transzzsírokról, cukorról vagy a környezet­ben lévő szennyező anyagokról van szó, a szervezetünkbe kerülő mérgek a jelek szerint először a szívünket károsítják. Vigyázzunk, hogy testünk ne váljék „veszélyes hulladékok” lerakóhelyévé!
  6. Örüljünk! Egyre több vizsgálat mutatja ki, hogy összefüggés van az ellenségesség, a haragtartás, a türelmetlenség és a szív rossz egészségi állapota között, míg a megbocsátó, barátságos, derűlátó magatartás egészségesebb szívvel „jár”. Vajon személyiségünk típusa árthat a szívünknek?
Fontos tudni: A cikksorozatunkat követve jó esé­lyünk nyílik arra, hogy szívünk legfőbb ellenségei közül ne csak egyet vagy kettőt győzzünk le, hanem egytől egyig valamennyit.

A szív ellenségei

A szakorvosok még hevesen vitatkoznak az alábbi listán. Mi mindenesetre a jelenlegi tudományos felfogás alapján összegyűjtöttük, mely egészségi állapotok milyen hatással vannak a szívre.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.