Fájdalom enyhítése

Endometriózis: a meddőség oka is lehet!

Az endometriózis különös rendellenesség, amely életük termékeny időszakában érint­heti a nőket. Az elnevezés a méhet bélelő nyálkahártyára, az endometriumra utal: amikor ez a fajta szövet máshol kezd növekedni, például a petefészkekben, a méhet tartó szalagokon, a medenceűr hashártyáján, illetve az ottani szerveken, például a bele­ken, a húgyhólyagon és a végbélen, az igen heves fájdalmat okozhat. Az állapot gyakori velejárója a meddőség.

A méhen kívül megjelenő endometrium szövet ugyanúgy reagál a női hormonális ciklusra, mint a méh nyálkahártyája, amely 28-30 naponként megvastagodik, hogy fölkészüljön a terhességre. Ha a terhesség elmarad, a szervezet vérzés kíséretében leveti a fölöslegessé vált nyálkahár­tyát – ez a menstruáció. Csakhogy endometriózis esetén a vérnek és a ledobódott nyálkahártyának nincs hová ürülnie, így a szervezeten belül rekednek meg, ahol irritációt és fájdalmat okoznak.

Néha vérrel teli ciszta (endometrioma) is kialakulhat. A megrekedt vér és a felrepedő ciszták miatt hegszövet és lenövések képződhetnek, amelyek egymáshoz rögzítik a medence szerveit. Ha terhesség miatt leáll a menstruációs ciklus, a tüne­tek jó része is megszűnhet, de aztán a gyermek megszületése és a szoptatás befejezése után újra jelentkeznek.

Egyes nők nem tapasztalnak tüneteket

A legtöbben azonban gyakran éreznek medencei fájdalmat szex, menstruáció, illetve vizelet- és széklet­ürítés közben. Előfordulhat, hogy a menstruáció előtt és alatt hevesebb görcsöket, medencei, hát- és hasfájást tapasztalnak, mint korábban. A havivérzés is fölerősödhet, s két menstruáció közt is bekövetkezhet vérzés.

Az állapotnak minden valószínűség szerint örökletes tényezői is vannak: nyolcszor nagyobb a kockázat, ha valakinek az édesanyjánál vagy a nővérénél is kialakult az endometriózis. „A betegség egyben autoimmun jellegű – mondja dr. Barbara Soltes, a chicagói Rush Egyetem Egészség­ügyi Központjának nőgyógyászati endokrinológusa. – Csak azoknál a nőknél fejlődik ki, akiknek az ivarszervein valamiféle immunológiai rendellenesség áll fenn.”

Jegyezzük meg! Kezelés nélkül az állapot általában rosszabbodik. Meggyógyítani nem lehet ugyan, de hormonkezeléssel, fájdalomcsillapítókkal és életmódbeli változtatásokkal sokat javulhat az életminőség.

Első teendők

Ne hagyja, hogy az endometriózis fájdalma legyőzze önt – az alábbi lépé­sek elindítják a jobb közérzet felé vezető úton.

1. Szedjen vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat!

A fájdalomcsillapító hatású NSAID-ok – mint az ibuprofen vagy a naproxen – a fájdalom és a gyulladás enyhítésében is segíthetnek. Kezdje el szedni ezeket a menstruáció kezdetekor vagy valamivel korábban, a csomagoláson feltüntetett utasításoknak megfelelően.

2. Vizsgáltassa ki magát!

Ha olyan tünetei vannak, mint a krónikus medencei fájdalom, a koráb­binál hevesebb menstruáció vagy az időszakos hüvelyi vérzés, kérjen idő­pontot nőgyógyászától. Minél hamarabb kezdik meg a kezelést, annál kisebb a szövődmények és a hevesebb fájdalom kockázata.

Mit tehet az orvos?

A nőgyógyász először is fölveszi a kórtörténetét, majd medencevizsgála­tot végez, olyan rendellenességeket keresve, mint a túlérzékenység vagy a ciszták. Hüvelyi ultrahangvizsgálatot is végezhet – a hüvelybe helyezett szondával -, amely szintén alkalmas a ciszták kimutatására. Az endo­metriózis egyértelmű igazolása és a betegség kiterjedésének meghatáro­zása céljából laparoszkópia is szóba jöhet: ez altatásban végzett műtéti jellegű beavatkozás, amelynek során az orvos kis bemetszést ejt a hason, s azon át fényforrással ellátott, vizuális vizsgálatot lehetővé tévő eszközt juttat a kismedencébe. A diagnózis felállítása után az alábbi kezelések közül javasolhat egyet vagy többet.

Fájdalomcsillapítók. Orvosa valószínűleg azt fogja tanácsolni, hogy szedje tovább a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat, és ha azok nem elég hatékonyak, erősebb változatokat is fölírhat.

Fogamzásgátló tabletták. A hormonkészítmények enyhíthetik a fáj­dalmat, és lassíthatják a rossz helyen megtelepedett endometrium szövet növekedését. E célból használhat fogamzásgátló tablettát, tapaszt vagy a menstruációt lerövidítő – s így a fájdalmat is mérséklő – hüvelygyűrűt.

GnRH-agonisták és –antagonisták. A gonadotropinfelszabadító hor­mon (angol rövidítéssel GnRH) egy, a szervezetben természetesen elő­forduló vegyület, amely a petefészekhormonok felszabadításával segíti a női menstruációs ciklus szabályozását. A GnRH-t blokkoló gyógyszerek mesterséges menopauzát váltanak ki, szunnyadó állapotba juttatva az endometriumot, a petefészkek ugyanis nem termelnek több ösztrogént. Adhatók injekció, implantátum vagy orrspray formájában, de sajnos olyan mellékhatásokat okozhatnak, mint a hőhullámok, a fejfájás, a hüvelyszá­razság és a csontleépülés. Orvosa javasolhatja, hogy a GnRH-gyógyszerek mellé szedjen kis adagban ösztrogént és progesztogént, mert ezekkel csök­kenthetők a mellékhatások. A három-hat hónapon át folytatott kezelés célja az endometriózis remissziójának kikényszerítése.

Progesztogén. A tabletta formájában adott progesztogének a termé­szetes progeszteron szintetikus változatai; rendes körülmények között ez a női nemi hormon készíti föl a méh nyálkahártyáját a pete befogadá­sára. Endometriózis ellen szedve általában lerövidítheti vagy akár teljesen kiküszöbölheti a vérzéses időszakot, ám ennél is fontosabb, hogy segít összezsugorítani a nem megfelelő helyen növekvő szöveteket. Lehetséges mellékhatásai a hangulatingadozások és a testsúlyváltozások, a felfúvó­dás, az emlőfájdalom, a fejfájás, az émelygés és a szédülés.

Aromatázgátlók. Ezek a gyógyszerek eredetileg az emlő- és petefészek­rák kezelésére szolgálnak. Endometriózis esetén azért használhatják őket, mert az endometrium szövetében jelen lévő aromatáz enzim gátlásával blokkolják az ösztrogén termelését: folyamatos ösztrogénellátás nélkül leáll az „eltévedt” endometriumszövetek növekedése. Vannak, akik ezek­nek a készítményeknek a szedésekor kevesebb mellékhatást tapasztalnak, mint más gyógyszeres kezelések során.

Segítsen magán

Ez az állapot az őrületbe kergetheti, ám több mindent is tehet a fájdalom enyhítéséért és kilátásai javításáért.

Ligetszépeolaj. Ez a növényi olaj sok linolénsavat tartalmaz, amely a „jó” prosztaglandinok (gyulladáscsökkentő vegyületek) termelését ser­kenti, a „rossz” prosztaglandinokét (gyulladást és fájdalmat okozó vegyü­letek) viszont gátolja. Táplálékkiegészítőket mindig csak megbízható cég termékei közül válasszon, és kövesse a csomagoláson feltüntetett szedési utasítást. A javasolt adag naponta háromszor 500-1000 mg.

Akupunktúra. Egy 67 endometriózisos nő bevonásával végzett vizsgá­latból kiderült, hogy akupunktúrás kezelést követően 81 százalékuknak kevésbé volt fájdalmas a menstruációja. Dr. Soltes szerint az akupunktúra a véráramlás serkentése révén hat. „Valószínűleg heti egy-két akupunk-túrás kezelés szükséges – mondja. – Szakképzett akupunktőrök emellett mély törzsmasszázst is kínálhatnak: a kétféle kezelés kombinációja rend­kívül hatásos.”

Zsírszegény étrend. Zöldségek, gyümölcsök, szemes gabonatermé­kek és sovány húsok – ez a fajta étrend talán nem hangzik túl vonzónak, ám sokkal jobban fogja érezni magát, ha zsíros húsok helyett ilyen éte­leket eszik. Az állati zsiradékokban, tejtermékekben és fűszeres ételek­ben gazdag étrend kerülendő, mivel serkenti az endometriózisos fájdal­mat fokozó rossz prosztaglandinok termelését, magyarázza dr. Soltes. A lenmag, a szója és a hal viszont jó prosztaglandinokat termeltet, amelyek mérséklik a gyulladást. A tejtermékek szintén gyulladást fokozó hatásúak lehetnek, s az endometriózisban szenvedőknél olyan kellemetlen emész­tőrendszeri mellékhatásokat okozhatnak, mint a felfúvódás, az émelygés és a hasmenés.

Halolaj. Az olajos húsú halak sok ómega-3 zsírsavat tartalmaznak, amely egyrészt serkenti a gyulladáscsökkentő hatású prosztaglandinok termelését, másrészt közvetlenül is gátolja a gyulladást. Ezt a terméket is csak jó hírű gyártótól vásárolja. Rendes adagja napi 1000 milligramm, de kérdezze meg orvosát, mekkora dózist javasol önnek.

Azonnali enyhülés

A legszívesebben talán csak összekuporodna a fájdalomtól, ám jobban jár, ha az alábbi, gyors enyhülést hozó módszerekkel próbálkozik.

Hő. A meleg fürdő nem csupán kellemes, hanem hasznos is, mivel ellazítja a feszülő hasi izmokat, és fokozza a véráramlást. Ráadásul segít ellazulni. Ugyanilyen hatású lehet egy melegítőpárna vagy egy meleg vizes palack is.

Mozgás. Az izmok a fájdalom hatására összehú­zódnak és megfeszülnek, a mozgás viszont segít elernyeszteni őket, s így a fájdalom is mérséklődhet. Kezdetnek próbálkozzon sétával.

Önmasszázs. Masszírozza meg a hasát körkörös mozdulatokkal: ez fokozza a vérkeringést, és el­lazítja a feszülő hasizmokat.

Mélylégzés. Üljön nyugodtan, és ötig számolva szívja be a levegőt lassan az orrán keresztül, majd fújja ki csücsörített szájjal. Ez ellazítja a feszes medencei izmokat, emellett fokozza az ivarszerveknek és a test más részeinek a vérkeringését.

Ha nagyobb a baj

Amennyiben a gyógyszerek, a testmozgás és az életmódbeli változtatások nem elegendőek, orvosa műtéti megoldást javasolhat – a következő lehe­tőségek közül.

Laparoszkópia. Ennek során az orvos egy, a hason ejtett kis bemetszésen át laparoszkópot – vékony, fényforrással ellátott műszert – juttat a medencébe. Egy segédműszerrel valószínűleg leválasztja vagy leégeti az endometriális csomókat, a hegszöveteket és az összenövéseket, az ivar­szervek eltávolítása nélkül. Ha az endometriózis még nem túl előrehala­dott állapotú, ez az eljárás javíthatja a fogamzóképességet. Kanadai kuta­tók vizsgálatában a laparoszkópos módszerrel kezelt nők termékenységi rátája több mint kétszeres volt a kezeletlen kontrollcsoportéhoz képest.

Laparotómia. Ha a laparoszkópia nem segített, vagy ha az endometrió­zis már előrehaladottabb, akkor orvosa laparotomiát (ejtsd: laparotómia; hasmetszés), azaz hagyományos hasi műtétet javasolhat, amelyhez nagyobb bemetszés szükséges. Az eljárásnak az az előnye, hogy az orvos így több potenciálisan károsodott területet láthat és kezelhet.

Méheltávolítás. Súlyos endometriózis esetén orvosa teljes méheltávolítást tanácsolhat (a méh és a méhnyak eltávolítását). A petefészkek eltá­volítása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az endometriózis is megszűnjön. A menstruációs ciklus leáll, és a medencei fájdalom jelentősen mérséklő­dik. A műtétet csak a legvégső esetben ajánlják, mivel hatására bekövetke­zik a menopauza, és az illetőnek többé nem lehet gyermeke.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.