Orvosi tanácsok

A méhtestrák korai felismerése

A méhtestrák többnyire a változó korban lévő és az ennél idősebb korú, tapasztalat szerint a kisebb-nagyobb mértékben elhízott nők betegsége. Tulajdonképpen nem szűrhető, de időben felismerve gyógyítható.

Mik lehetnek a méhtestrák tünetei?

A méhtestrák az esetek döntő többségében már a kezdeti stádiumban vérzészavart okoz, ezzel hívja fel magára a beteg és az orvos figyelmét. Természetesen a vérzésza­varok túlnyomó többségét nem méhtestrák okozza. Elhúzódó, vagy túl erős menst­ruációs vérzések, de főleg a két menzesz közötti időszakban jelentkező vérzések esetén azonban kötelező abráziót (méhkaparást) végezni és szövettani vizsgálattal tisztázni a vérzészavart okozó betegség természetét. Különösen fontos ez 45 év fe­lett, de főleg a menzesz végleges elmaradását követő váratlan vérzés esetén.

Jegyezzük meg! A méhnyálkahártya túlburjánzása (hyperplasia) nem rosszindulatú beteg­ség, az esetek néhány százalékában azonban méhtestrák megjelenése kö­veti.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Hyperplasia esetén a rákmegelőzés érdekében fél éven át, a ciklus má­sodik felében 10-12 napig gesztogén hormonkezelést végzünk, majd a 7., immár gyógyszermentes ciklusban a várható menzesz előtt néhány nap­pal újra méhkaparást kell végeznünk. Ha a veszélyhelyzet, a hyperplasia nem szűnt meg, netán a méhnyálkahártya-túlburjánzás súlyosabb formá­ja jelent meg, akkor – a nagyobb baj megelőzése érdekében – várhatóan a méh eltávolítása mellett kell döntenünk. Ha az abráziót követő szövettani vizsgálat már kezdődő méhtestrákot igazol, akkor hüvelyi sugárkezelés, ezt követően pedig méheltávolítás és a petefészkek eltávolítása válik szük­ségessé. Súlyosabb esetekben a kismedencei, esetleg az aorta mentén ta­lálható nyirokcsomók eltávolítása is indokolt lehet.

A petefészekrák korai felismerése

A petefészekrák 20 éves kortól a legidősebb korig előfordulhat. Rendkívül alattomos és súlyos betegség. Csak időben történő felismerése esetén van remény a teljes gyógyulásra.

Mik lehetnek a petefészekrák tünetei?

Panaszokat (alhasi fájdalom, elődomborodó has, puffadásérzés) csak előrehala­dott állapotban okoz, amikor a teljes gyógyulásra már kevesebb az esély.

A petefészekrák az esetek többségében csak az úgynevezett III-IV. stádi­umban kerül felismerésre. A felismerést követően mielőbb műtétre, ezt követően pedig kemoterápiára (infúziós citosztatikus, gyógyszeres keze­lésre) van szükség.

Hogyan előzhetjük meg a kialakulását?

Szűrése elvileg 1,5-1 évente végzendő úgynevezett CA 125 tumormarker vérvizs­gálattal és az ezt követő nőgyógyászati ultrahang-vizsgálattal megoldható lenne, a magas költségkihatások miatt azonban a teljes nőlakosságra kiterjedő rendszeres petefészekrák szűrővizsgálatokat a leggazdagabb országokban sem végzik. Bizo­nyosra vehető azonban, hogyha valaki legalább évente eljár nőgyógyászati rák­szűrő vizsgálatokra, akkor megtapintva a belső nemi szerveket, majd gyanús ese­tekben elvégeztetve a CA 125 és ultrahangvizsgálatot is, időben ki fog derülni a petefészek-daganat megjelenése.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.