Házi gyógymódok

Endometriózis:14 kezelési technika

Évek óta tönkreteszi az életét az alattomos, deréktáji fájdalom, ami kisugárzik a beleibe és szeretkezéskor is jelentkezik. A menstruáció első pár napjának szokatlanul erős görcsei miatt legszívesebben fel sem kelne az ágyából.

A diagnózis: endometriózis. A méhnyálkahártya lelökődő sejtjei, amelyek­nek a havi ciklussal a hüvely felé távoznia kellene, a méhen kívül is megtele­pednek, sokszor a petevezetékben, a petefészekben, vagy a méh mögött. A ha­vi ciklus idején úgy viselkednek, mint a méh nyálkahártyája: megduzzadnak, vérrel telítődnek. A vér viszont nem tud kiürülni a hasüregből. Az eredmény: gyulladás, összenövés, hegesedés. Nőgyógyásza bizonyára mindent megtesz az endometriózis gyógyítása ér­dekében, azonban ön is hozzájárulhat a kezelések sikeréhez, ha megfogad né­hány hasznos tanácsot.

Ossza meg fájdalmát másokkal!

Mary Lou Baiiweg, az Amerikai Endometriózis Társaság egyik alapítója (aki maga is endometriózisban szenved) úgy véli, a sorstársakkal való közösségvállalás sokat segíthet; ha az ember tudja, hogy nincs egyedül, jóval könnyebb megbirkóznia a bajjal, leg­alábbis lelkiekben. Ezt erősíti meg Mary Sinn ápolónővér is, aki a Pennsylvania állambeli Lehighton város Gnaden Huetten kórházában vezeti a nőbeteggon­dozást. „Mindenki egyénre szabott kezelést igényel, a tapasztalatok azonban közösek és megoszthatók” – húzza alá a betegek közötti együttműködés fontos­ságát Sinn nővér.

„A betegség megismerésében és kezelésében nem elegendő csak a kezelő­orvosra hagyatkozni, az egyéni kezdeményezés, a folyamatok jobb megisme­rése érdekében végzett információgyűjtés hatékonyan segítheti az érintette­ket” – csatlakozik a nővér értékeléséhez Ballweg asszony. Az endometriózis okozta meddőséggel szembesülő nők részére is alakul­tak terápiás csoportok, melyek segítik őket a problémával való küzdelmükben.

A terhesség hatása

Az orvosok szerint a terhesség és a szoptatás olyan hormonális válto­zásokat idéz elő, amelyek átmenetileg megszüntethetik az endometriózis­ban szenvedő nőknél a tünetek egy részét. Sajnos, a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy endometriózisban fokozott a meddőség, a méhen kívüli terhesség és a spontán vetélés kockázata. Bár a terhesség alatt a betegség tünetei valóban megszűnnek, a ba­ba megszületése után a méh rendellenessége gyakran visszatér. Erről szá­mol be az Amerikai Endometriózis Társaság jelentése.

Vezessen naplót!

Jegyezze fel a menstruációja pontos idejét, és hogy fájdalmai mikor jelentkeztek hevesebben és mikor voltak enyhébbek. Ét­rendjéről és mindennapi tevékenységéről is vezessen naplót. Figyelje, hogy a testmozgás mennyire befolyásolja ciklusát, javasolja dr. Kay Evans pszichiá­ter, aki egyébként maga is endometriózisban szenved. Ez a módszer segíthet ab­ban, hogy a tüneteket erősítő tényezőket kiiktathassa, és életmódját ennek meg­felelően átalakítsa, ajánlja a doktornő.

Csökkentse a prosztaglandin-termelést!

A görcsök, különösen a havivérzés alatt jelentkező fájdalmak egyik oka, hogy a szervezet túl sok prosztaglandint termel. Ez a hormon fokozza a méhfal mozgását, és ha az átlagosnál nagyobb mennyiségben termelődik, a méh izmai begörcsölnek. Az aszpirin csökkentheti a tüneteket, de a patikákban kapható készítmények kö­zül az ibuprofen-tartalmúak a legalkalmasabbak erre a célra. Legjobb mindjárt két tablettát bevenni, ajánlja dr. Camran Nezhat nőgyógyász, aki a női meddő­ség okait kutatja és az Amerikai Endometriózis Társaság tanácsadója.

Fogyasszon minél több halat!

A halhús omega-3 zsírsavat tartalmaz, amely természetes módon csökken­ti a prosztaglandin-termelést.

Tartsa melegen a deréktáját!

A menstruációs görcsök enyhí­tésére alkalmazott régi gyógymódok használnak az endometriózisban szenvedőknek is, állítja Sinn nővér. Ha alhasi fájdalmai vannak, maradjon ágyban, me­legítse a hasát (forró fedővel, mondanák az öregek) és igyon forró italokat, szól a szakértői tanács.

Próbálja ki a hideg borogatást is!

Sinn nővér tapasztala­tai szerint azoknál a nőknél, akiknél valamilyen okból a meleg nem használ, épp az ellenkezője, az alhasra helyezett jeges borogatás oldhatja a görcsöket.

Mozogjon!

A rendszeres testmozgás csökkenti az ösztrogénszintet, így lassítja az endometriózis súlyosbodását. A mozgás egyúttal a szervezetben termelődő természetes fájdalomcsillapítók, azaz az endorfinok termelődését is serkenti. A könnyű séta, a gyaloglás éppen megfelelő ehhez, mert az intenzí­vebb, rázkódással járó gyakorlatok elősegíthetik a letapadást és a szövetkáro­sodást.

Nancy Fletcher, aki 1980 óta maga is érintett a betegségben és azóta az Amerikai Endometriózis Társaság egyik koordinátora, naponta 3 kilométert gyalogol, és ezt még megtoldja heti háromszori futással, amikor 6-7 kilomé­tert is megtesz. Úgy találta, hogy ez a mozgásmennyiség azonkívül, hogy álta­lában jó hatással volt életminőségére, fájdalmas tünetei enyhülésében is jelen­tős szerepet játszott.

Fogyasszon kevesebb koffeint!

Dr. Nezhat úgy tapasztal­ta, hogy az egyes üdítőitalokban, a kávéban és a teában található koffein fokoz­za a tüneteket, ezért azt tanácsolja az érintetteknek, hogy ne fogyasszanak ilyen italokat.

Ne akadályozza a vér kiürülését!

Menstruációkor ügyeljen arra, hogy a kiürülő vér szabadon távozhasson. A tamponhasználat fokozhatja az amúgy is erős görcsöket azáltal, hogy mint egy dugó, lezárja a hüvelyt. Használjon inkább egészségügyi betétet, különösen akkor, ha a hüvelye vagy a hüvelynyílása egyébként is szűk, javasolja a nőgyógyász.

A természetgyógyász közbeszól

Egy hatékony kínai módszer

Néhány beteg arról számolt be, hogy a kínai gyógyászat egyik speci­ális technikája sikerrel alkalmazható az endometriózis okozta fájdalmak enyhítésében, adja közre mások tapasztalatait dr. Kay Evans pszichiáter, aki maga is a betegség áldozata. A módszer neve moxaégetés, és az alábbiak szerint működik:

A fekete üröm leveleiből tömör, szivarra emlékeztető rudat sodornak (ezt hívják moxának), majd az egyik végét meggyújtják. Az izzó szivarvéget a fájdalmas területnek megfelelő akupresszúrás pontok fölé tartják, de csak addig, míg a bőr kissé kipirul alatta. A cél az, hogy elegendő hő érje a bőr­felszínt, de azért ne égessen.

A kezelésen átesettek szerint a fájdalom órákra megszűnik. Természe­tesen a moxarudak alkalmazása előtt el kell sajátítani a helyes technikát, fi­gyelmeztet dr. Evans. A kis rudacskák kínai gyógynövényboltokban vagy akupunktúrás szaküzletekben szerezhetők be, ahol az eladók szaktanács­csal is szolgálnak.

Közösüléskor válasszon kíméletesebb pozíciót!

Az endometriózisban szenvedő nők méhének fekvése egyes esetekben eltér a normálistól és emiatt a közösülés náluk fájdalommal járhat. Behatoláskor ugyan­is a hímvessző a méh ellenében halad és nyomja az útjába eső idegpályákat. Dr. Nezhat erre is talált megoldást: a megfelelőbb pozíció fájdalommentessé tehe­ti az aktust. Ilyen például az, amikor a nő négykézláb áll, partnere pedig mögé térdelve, hátulról közelít.

Vazelin helyett használjon tojásfehérjét!

A doktor azt tanácsolja, hogy a behatolás megkönnyítéséhez a spermaölő hatásáról is ismert vazelin helyett az endometriózisban szenvedő, amúgy is nehezebben teherbe eső nők a tojásfehérjét részesítsék előnyben: ez a természetes anyag a hímivarsej­tek petefészekbe jutását is elősegítheti.

Akupresszúrás segítség

Ez a kínai gyógymód gyógyszerek nélkül képes a fájdalom enyhítésére. Ezt hangsúlyozza Susan Anderson, az Amerikai Endometriózis Társaság Los Angeles-i tagozatának elnöke is. Ta­pasztalatai szerint két olyan pont található a testen, amelynek masszírozása kedvező hatású.

Az egyik a lábszár belső oldalán, a boka fölött kb. 5 cm-re található. Ahol nyomásra a szövet kissé lágyabb, mint körülötte, megtalálja a keresett pontot, igazít el a szakember. A másik hely ott van, ahol a hüvelyk- és mutatóujj csont­jai találkoznak. „Jó erősen meg kell nyomni és masszírozni az akupresszúrás pontokat, hogy a kezelés eredményes legyen” – mondja Mrs. Anderson

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.