Veszélyes vagy biztonságos

Mikor szükséges a méheltávolítás? Van e más lehetőség?

A méh eltávolítása a leggyakrabban elvégzett nőgyógyászati nagyműtét. A páciensek többnyire 35-44 éves korú nők (közel 38%), akiket a 45-54 éves korcsoport­ba tartozók követnek (nagyjából 27%).

Jegyezze meg! A műtétek száma tovább csökkenhet ha a nők megismerik a hatékony alternatívákat, és kisebb beavatkozással járó kezelést választanak.

Noha az elmúlt tíz évben csökkent a méh-eltávolítások gyakorisága, a módszer bírálói szerint a műtétek nagy része felesleges, sőt talán ártalmas is lehet, hiszen a méh fontos szerepet tölt be a szervezet hormonrendsze­rében, még a változás kora után is. A műté­tek száma tovább csökkenhet, ha a nők meg­ismerik a hatékony alternatívákat, és kisebb beavatkozással járó kezelést választanak.

Mikor szükséges?

A méheltávolítást tartják az egyetlen lehetsé­ges megoldásnak méh- és előrehaladott méh­nyakrák esetén. Ám ezek a műtéteknek csak egy részéért felelősek. Gyakrabban hajtják végre az életet nem veszélyeztető állapotok – pl. jóindulatú, deréktáji fájdalmat és erős vérzést okozó méhdaganatok, endometriózis, azaz a méhnyálkahártya méhen kívüli növe­kedése és más problémák, pl. a méh előre -esése miatt.

A méheltávolítás fajtái

A teljes méheltávolítás a méh és a méhnyak eltávolítását jelenti, míg részleges méheltávo­lítás során a méhnek csak a felső részét veszik ki. Radikális méheltávolítás esetén nemcsak a méhet metszik ki, hanem a környező szöve­teket és nyirokcsomókat, Ül. a hüvely felső részét is, sőt néha a petevezeték és a petefész­kek eltávolítása is szükséges. A beavatkozás háromféle módon végezhető el: hasfalon ejtett bemetszésen keresztül, a hüvely falán ejtett bemetszésen keresztül, ill. több kicsiny, a köldök alatti bemetszésen keresztül, laparoszkóppal (vékony, saját fényforrást tartalmazó vizsgálóeszköz, amely a képet egy videomonitorra továbbítja).

Egészségesebb lehetőségek?

Ahhoz, hogy az esetleges méheltávolításról kellő ismeretek birtokában dönthessünk, olyan orvost kell keresnünk, aki ismeri a leg újabb eljárásokat. Ha műtétet javasolnak, kérjünk véleményt egy második és egy harmadik orvostól is. A lehetséges alternatívák.

  • Várakozó álláspont. Ha egy a változás korához közeledő nőnél miómát találnak, érdemes elhalasz­tani a műtétet, mivel ezek a jóindulatú daganatok az ösztrogénszint csökkenésé­vel maguktól is zsugo­rodni kezdenek.
  • Miómaműtét. A beavat­kozás során csak a daga­natot távolítják el, a méh ép marad, és az illető akár szülhet is.
  • Miolízis. A kis kockáza­tú műtét során az oda vezető erek elpusztításá­val összezsugorítják a miómát.
  • Hiszteroszkópia. Ambuláns beavatkozás: a méhnyakon keresztül távolítják el a miómát vagy a polipokat; az erős vérzés elállítására is al­kalmas (ilyenkor elron­csolják a méhet bélelő nyálkahártyát).
  • Gyógyszeres/hormon­kezelés. A nem szteroid gyulladásgátlók csillapít­hatják a miómák vagy más rendellenességek okozta fájdalmat és erős vérzést. A rendellenes vérzés fogamzásgátlók szedésével vagy progeszteron hormon adagolá­sával is szabályozható.
  • Kegel-gyakorlatok. Ezekkel az egyszerű izomösszehúzásokkal megelőzhető a méh előreesése.

A kockázatok

A hasfalon keresztül végzett mutat után általában négy-hat napi kórházi tartózkodás szük­séges, és a teljes felépülés hetekig tart. A hüvelyi úton vagy laparoszkópiával végzett beavatkozások többségénél egy-két napos kórházi ellátás indokolt. A lábadozás kb. két hétig tart.

A méheltávolításnak lehetnek szövődményei is: fertőzések, vérzés, trombózis, vizelési ás székelési nehézségek, ás ritkán ugyan, de halál is előfordulhat. A lehetséges hosszú távú szö­vődmények: a libidó csökkenése, a közösülés során érzett fáj­dalom, a vizelettartási zavar, a depresszió ás a korai menopauza, még akkor is, ha a pete­fészkeket nem vették ki. A pe­tefészek-eltávolítás növeli a szív- és érrendszeri betegségek ás a csontritkulás kockázatát.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.