Fájdalom enyhítése

Tajcsi – mire jó?

A tajcsi – teljes nevén taj csi csuan – Kínából eredő mozgásforma. A távol-keleti országban a mai napig annyira népszerű, hogy reggelente gyakran látni a nagyobb parkokban és köztereken, ahogy emberek tucatjai, nemritkán százai végzik napi gyakorlatsorukat. A jógához hasonlóan a tajcsi is rendkívül elterjedt és széles körben alkalmazott technika a nyugati világban.

Honnan ered?

A tajcsi egy még ősibb kínai rendszerből, a csikungból nőtt ki. Alapelve a lassú, finom mozgás, ezért is nevezik mozgásmeditációnak. A cél a csi (az energia vagy életerő) felélesztése a testben, amellyel lassíthatjuk az öregedést, és a jógához hasonlóan el­jutunk a spirituális megvilágosodáshoz. Akárcsak a jóga, a tajcsi is alkalmas mind gyógyításra, mind az egészség megőrzésére.

A tajcsi gyengédebb mozdulatokkal dolgozik, mint a jóga, és a szakemberek szerint rendszeres gyakorlással hatalmas szellemi és érzelmi erőtar­talékok halmozhatok fel. A testi és lelki hatások különleges ötvözete révén a tajcsi különösen haté­kony olyan esetekben, amikor lelki probléma okoz testi tüneteket, és fordítva.

Mire jó a tajcsi?

A tajcsi hatékony módszer a fejfájás, a migrén, a depresszió, a nyak- és hátfájás, az asztma, a koszo­rúér-betegség, a magas vérnyomás, a székrekedés, az ingerlékenyvastagbél-tünetegyüttes, az idegi fájdalom, az ízületi gyulladás, a Bechterew-kór, a csontritkulás, a nemi problémák, valamint a ter­hesség alatti és a szülési fájdalom enyhítésére.

Kínában mindennapos látvány, hogy reggel köztereken és parkokban az em­berek tajcsigyakorlatokat végeznek. A kínai filozófia szerint a jin és a jang erőket harmóniában kell tartani az egészség megőrzése érdekében.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.