Fájdalom enyhítése

Alexander-technika lényege

Az Alexander-technikát az 1920-as évek elején egy ausztrál színész, Frederick Matthias Alexander fej­lesztette ki. Ezzel a technikával gyógyította ki magát rendszeresen visszatérő légzési és hangképzési problé­máiból, miután rájött, hogy helytelen testtartása okozza a gondot. Alexander azt ismerte fel, hogy a használat hatással van a működésre, más szóval az évek során fel­vett és rögzült rossz testtartás befolyásolja a szervezet működőképességét.

Alexander-technika – mire jó?

Az Alexander-technika megtanít minket arra, hogyan használjuk testünket helyesen egy bizonyos munka (azaz a munkának megfelelő mozdu­latsor) elvégzésére, valamint annak felismerésére, hogy legtöbbünk esetében hol és hogyan siklik félre egy moz­dulat. A technikát először szakképzett tanártól kell elsa­játítani, de ha az alapokat elsajátítottuk, akkor már ott­hon is bátran gyakorolhatjuk a mozdulatokat.

Általában négy-hat órát kell vennünk ahhoz, hogy „elfelejtsük” a rossz testtartást, bár bizonyos embereknél hosszabb időt vehet igénybe az átállás. A gyakorlatok a mindennapi alapmozgásokra és mozdulatsorokra, így az ülésre, az állásra és járásra összpontosítanak, és lényegében arra tanítják a testet, hogy megszabaduljon a stressz és az élet feszültségeinek cipelésétől, és függetlenítse magát e ká­ros hatásoktól.

A Hellerwork és a Trager-módszer

A XX. században az Egyesült Államokból kiinduló terápia­fajtáknak az a céljuk, hogy a vázrendszer izmainak „el­hangolódását” a tudatalatti révén helyreigazítsák, s ezáltal újra megtanítsák a testet a helyes működésre. A mozgásból és masszázsból álló kezelést terapeuta végzi.

A Hellerwork az „újrahangolás” elvével igyekszik visszaállítani az egészséget. A Trager-módszer első kezelési sza­kasza egy szellemi gyakorlatsor, a „mentastics” (a „mentá­lis” és a „gimnasztika” angol szavak összeillesztéséből), amelyet otthon is el tudunk végezni, és különösen hatásosnak bizonyul fájdalomcsillapításra. Nagyon haté­kony a fejfájás, a migrén, a stressz, az asztma, az idegi fáj­dalom és a vázizmok problémáinak gyógyításában.

Az Alexander-technika hatékony módszer a rossz testtartásból eredő fájdalom, főleg a fejfájás, a migrén, a gerinc-, izom- és ínfájdalom, a keringési és légzési problémák, például az asztma enyhítésére.

Tartásjavító gyakorlat: hogyan álljunk fel?

  • Mielőtt a páciens felállna ülő helyzetéből, a tanár beállítja a fej, a nyak és a hát helyes vonalát – itt épp az állat és a ko­ponyaalapot igazítja a helyes tartásba.
  • Miközben a páciens felemelkedik a szék­ről, a tanár továbbra is egy vonalban tartja fejét a hátával, hogy a fej ne húzód­jon hátra, a hát pedig egyenes maradjon.
  • Álló helyzetben a tanár továbbra is a helyes pozícióban tartja a fejet, hogy nyújtottabb és kiegyensúlyozottabb egyenes testtartást segítsen kialakítani.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.