Fájdalom enyhítése

Hipochondria kezelési lehetősége

Tünetek

  • Belefeledkezés egy testi betegségbe annak ellenére, hogy az orvos biztosít róla, nincs semmi baj.
  • Tagadása annak, hogy a betegségnek pszichés eredete lehet.
  • Fokozott érzékenység a kisebb sérülések, fájdalmak iránt.

Veszélyeztetett csoportok

Az emberek mintegy öt százaléka szenved súlyos hipochondriában, vagyis képzelt betegségben. A jelenség bármely életkorban kezdődhet, a tapasztalatok szerint a férfiaknál inkább a harmincas éveikben indul, a nőknél pedig egy évtizeddel később. Egy vizsgálat szerint az elsőszülöttek, különösen a nők körében gyakrabban fordul elő, talán mert a tapasztalatlan anya nagyobb aggódással figyeli az egészségi állapotukat.

Kialakulása

A hipochondria gyakran kezdődik valamilyen orvosi problémával, de ahelyett, hogy a beteg jobban érezné magát, egyre inkább a betegségére koncentrál, még akkor is, amikor a tünetek már elmúltak. A beteg többnyire élvezi a megkülönböztetett figyelmet, amelyet betegsége miatt kap. Ugyanakkor a betegség megvédi attól, hogy kérdőre vonják, amiért egyéb kötelezettségeit elhanyagolja. A fenti okok miatt a hipochonder gyakran meg van győződve róla, hogy olyan súlyos betegsége van, amely mielőbbi diagnózist és kezelést igényel. A hipochonderek tetemes mennyiségű gyógyszert, vitamint és táplálékkiegészítőt szedhetnek. A hipochondria, bár sok hasonlóságot mutat, mégsem tévesztendő össze a pszichogén fájdalommal.

Mikor az emberek megbetegítik magukat (és másokat)

A Münchhausen-szindróma rejtélyes mentális betegség, mely egy német báró után kapta a nevét, aki bizarr módon eltúlzott és szándékosan kitalált tüneteket. A betegségben szenvedőket kórházi vándoroknak is nevezik, mert gyakran fordulnak meg különböző kórházakban és ügyeleteken orvosi ellátásért. Néhányan szándékosan megsértik magukat, gyógyszert vagy más toxikus anyagot szednek be, vagy manipulálnak a vizsgálati eredményekkel, hogy betegnek tűnjenek. Egyesek még szükségtelen sebészeti kezeléseknek is alávetik magukat.

Jellemzőik

A Münchhausen-betegek intelligensek, kifinomultak és tájékozottak orvosi kérdésekben, így még a hivatásosokat is rászedik, hogy szükségtelen operációkat végezzenek el, illetve, hogy felesleges gyógyszereket írjanak fel. Bár a Münchhausen-beteg tudja, hogy hazudik, annak nincs tudatában, hogy ezt miért teszi. Lehetséges, hogy kora gyermekkori sérülések, instabil kapcsolatok miatt fokozottan igénylik a törődést, ám ezt más módon nem tudják elérni. A betegség bizarr variációja, amikor a figyelem egy pótbetegre irányul. Ezek a pótbetegek rendszerint gyerekek, akiket az anyjuk szándékosan betegít meg, hogy aztán gondoskodón és védelmezőn kórházba vigye őket. Ezek a fiatal áldozatok gyakran komolyan betegek, sőt akár meg is halhatnak.

Jegyezzük meg! Az intenzív pszichoterápia segíthet, de a Münchhausen-szindrómában gyakori a visszaesés.

Mit tegyünk?

A hipochondriában szenvedő emberek gyakran egyik kezelést a másik után próbálják ki, a házi praktikáktól a hivatalos segítségig, annak ellenére, hogy az erőfeszítések sokszor hiábavalóak. A család és a barátok többféle módon segíthetnek:

  • Megértéssel hallgassuk meg a beteg érzéseit, problémáit, de ne mutassunk túlzott figyelmet a betegség részletei iránt.
  • Próbáljuk elterelni a beteg figyelmét, például mutassunk nagyobb megértést, amikor az életének egyéb aspektusairól, és kevesebb odaadást, amikor az egészségi állapotáról beszél.
  • Jutalmazzuk azt a viselkedést, ami nem a fizikális állapota felé irányul. Ennek leghatékonyabb módja, ha visszajelezzük a beteg pozitív cselekedeteit.
  • Ne javasoljunk újabb vizsgálatokat és kezeléseket, inkább figyelmeztessük, hogy a túlgyógyszerezés ronthatja a tüneteket (ez valóban így is van).
  • Ajánljunk csoportterápiát. A hipochonderek jobban érzik magukat, ha megoszthatják másokkal a problémáikat.

Forradalmi újdonságok

Néhány mentális betegségekkel foglalkozó egészségkutató szerint a hipochondria egyik fajtája jól reagál az orvosi kezelésre. Legújabb vizsgálataikban úgy találták, hogy azok a betegek, akik félnek a haláltól, antidepresszáns kezelés mellett javulnak, ha szelektív szerotoninvisszavétel-gátlót (SSRI-t, például a sertralint, fluoxetint) kapnak.

Figyelem!

A hipochonderek, akik számos különböző gyógyszerrel, nagy dózisú vitaminnal, ásványi anyaggal, egyéb táplálékkiegészítőkkel és gyógynövényekkel kezelik magukat, veszélyeztetettek a gyógyszer-interakciók miatt. Kérjünk meg egy gyógyszerészt, adjon egy listát, hogy mely gyógyszereket nem szabad együtt szedni.

Kezelés

Ha az orvos hipochondriára gyanakodik, még egy sor vizsgálatot és tesztet elvégez, hogy biztosan kizárja a lehetséges szervi betegségeket. A beteg is kitölt egy tünetlistát, hogy látsszon, vajon egy bizonyos betegség ismert mintáját követik-e a panaszok, vagy elképzeltek lehetnek. Ha a hipochondria szorongás vagy depresszió talaján alakul ki, az orvos szorongásgátló vagy antidepresszáns gyógyszert ír fel. A leghatékonyabb megközelítés azonban a páciens pszichoterápia felé irányítása, bár sok hipochonder rezisztens a pszichoterápiára, mivel csak az eszközös orvosi segítséget fogadják el.

Megelőzés

A hipochondria komplex probléma, így megelőzésének nincs egyszerű módja. Néhány szakértő szerint a megelőzés a gyermekkorban kezdődik. A szülők ne adjanak a gyerekeknek kiváltságokat, amikor betegek, így elkerülhető, hogy a betegséget a jutalommal asszociálják. Emellett mutassunk példát gyermekeinknek tevékeny, értékes célokkal kitöltött életünkkel, melyben a fizikális problémákat nem nagyítjuk fel.

Alternatív terápiák

  • Mozgásterápia: A táncterápia, a tajcsi, a jóga és a többi mozgásterápia kifejezett örömöt okoz, de a tornagyakorlatok is segítenek.
  • Háziállat-terápia: Egy kis kedvencről való gondoskodás elterelheti a hipochonder figyelmét a saját problémáiról. Az élőlénnyel járó felelősség vállalása a jó cselekedet érzését is adhatja.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.