Gasztroenterológia

A gyomor és a duodenum fejlődési rendellenességei

A fejlődési rendellenességek legegyszerűbb formája microgastria, amikor is a gyomorkapacitás kisebb az elvárhatónál. Ez az állapot egyéb fejlődési rendellenessé­gekkel is társulhat. Magának a gyomornak ezen eltérése súlyos reflux-betegséget okozhat, ami az újszülöttekben aspiratios pneumoniához vezethet.

A gyomor és a duodenum mutathat azonos, illetve kö­zös fejlődési rendellenességeket is, mint pl. a gyomor és vagy a nyombél duplikációja, ami részben más fejlődési hibákkal társulhat.

A kettős tápcsatornái szakasz egyike cisztává alakulhat. Az ilyen ciszta közlekedhet a pancreasvezetékkel, s esetleg csak felnőtt korban ismerik fel, Gastricus ciszta mellékvesetumorban is kifejlődhet. A pylorusban vagy a duodenumban stenosis vagy atresia alakulhat ki. A pylorus atresia jelentkezhet autoszomálisan dominánsan öröklődő policisztás vesével és autoszomálisan, recesszíven öröklődő epidermolysis bullosávai együtt is.

Gyomor-, illetve duodenumelzáródást (atresiát) okoz­hatnak diafragmaszerű hártyák is. Ez néha csak felnőttkorban kerül felismerésre, és társulhat cardia achalasi-ával. Ha a duodenumban lép fel, és egyéb, pl. pancreas rendellenességgel társul, a következmény pancreatitis lehet, akár felnőtt korban is. Általában a duodenum vele­született rendellenességei hajlamosítanak pancreatitisre.

Diverticulumok

Diverticulumok, azaz a tápcsatorna zsákszerű kitü­remkedései a gyomorban az esetek 65-90%-ában a cardiatájon alakulnak ki. Nem ritkán csak felnőttkorban és a 40. életév után ismerik fel. A pylorus-táji diverticulumokat esetenként aberráns pancreas-szigetekkel hozzák összefüggésbe. A diverticulum kialakulásának, igen jel­legzetes helye a tápcsatornában a duodenum. Ezen belül is leginkább a Vater-papilla környezetében fejlődnek ki, a juxtapapillaris diverticulumoknak fontos szerepe lehet az epeútkövesség kialakulásában és az idült, recidivalo pancreatitisek kifejlődésében.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.