Gasztroenterológia

Mit tegyünk, ha a barátunk alkoholgondokkal küzd?

A függőség sokkal több emberrel fordul elő, mint gondolnánk. Bizonyára mi sem szeretnénk, ha a szülőnk, házastársunk, testvérünk, gyermekünk, szomszédunk vagy barátunk alkoholgondokkal küzdjön.

Ha mégis előfordul, elsőre valószínűleg mi sem látjuk, hiszen nem mindig olyan feltűnő. Amikor kimondjuk azt a szót, hogy alkoholista, a piros orrú, ráncos bácsikra a sarki késdobálóban, a kép nem feltétlenül azonos azzal az emberrel, akit régóta ismerünk és szeretünk. Azonban mindenkinél eljöhet az a pont, hogy bele kell állni: felelősségünk van.

Más persze a helyzet, ha a szomszédunkon látjuk, hogy komoly gondjai vannak; és megint más, ha a házastársunk az illető.

Mindannyiunknak érdemes tájékozottnak lennünk, hogy hol van a határ, amit ha átlép valaki, akkor komoly gondokkal fog szembenézni nemcsak ő, de a családtagjai is. Az alkohol ugyanis hosszú távon eltávolít az emberi kapcsolatainktól, barátainktól, családunktól, végül önmagunktól – hajszálra úgy, mint egy bántalmazó. Ígérget, kecsegtet, röpke pillanatra meg is adja, aztán jön az ár, amit meg kell fizetni: a rettenetes közérzet, rosszkedv, depresszió, valamint a sóvárgás, és szomjúság, amely az elviselhetetlenségig fokozódik. És kezdődik a ciklus elölről.

Ha bármit is akarunk kezdeni hozzátartozóként, elsősorban kérdezzünk, olvassunk, tájékozódjuk. Amikor az adatok már a kezünkben vannak, sokkal könnyebb lesz bármit is dönteni. Mert dönteni sajnos egy ponton muszáj lesz.

Honnan tudom, hogy gondjai vannak az alkohollal?

Sokszor nem egyszerű pontosan megmondani, hogy mi az, ami még normális, kulturált ivásnak mondható, és hol kezdődik a probléma az alkohollal. Általánosságban kijelenthetjük, hogy gondjai vannak az alkohollal annak, aki nemcsak alkalmanként, hanem rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztja (sokszor ugyanazt a típusút, pl sörözik, borozik, rövidezik), és a fogyasztás idővel észrevehetően növekvő tendenciát mutat. Ennek az alsó határa többnyire napi két-három sörnek megfelelő mennyiségű italt.

Ne legyenek illúzióink: sokkal többen küzdenek alkoholgondokkal, mint amennyi a hivatalos statisztika. Ha valaki szó szerint nem is számít alkoholistáknak, attól még lehet, hogy valójában folyamatos másnapossággal küzd, vagy hogy a rosszkedvét igazából az ital utáni sóvárgás okozza. Szempont még az is, hogy az illető mennyire hanyagolja el a családját, barátait, emberi kapcsolatait, és idővel esetleg a munkáját is vagy egyéb tevékenységeket, melyekben régebben örömöt talált.

Az is komoly aggodalomra adhat okot, ha az illető látja, hogy esetleg van némi probléma, tudomásul veszi, de minden ugyanúgy megy tovább, nem változik az ivás mértéke, ha próbálkozik is csökkenteni a mennyiséget s a gyakoriságot, sikertelen benne. Ha úgy látjuk, hogy a fent felsorolt dolgokból több is ráillik az ismerősünkre, akkor már lehet, hogy baj van, és érdemes foglalkozni a problémával.

Vigyázzunk azonban, nem érdemes rögtön címkézni és diagnosztizálni, az alkohollal való viszony a legtöbb esetben egy skálán helyezkedik el, és ahhoz, hogy megállapítsuk, mennyire komoly, egészében kell nézni: magát az alkoholhoz való viszonyt. Ha valaki sóvárgás nélkül kibír mondjuk egy hónapot, ha tud nemet mondani akár az ivás elején, akár közben, akkor nagy eséllyel nincs függőségi viszonyban.

Tényleg ekkora a baj?

Jó tudni, hogy ha későn vesszük észre, hogy a barátunk, házastársunk, családtagunk alkoholgondokkal küzd (és általában későn vesszük észre), akkor az illető már benne van egy ördögi körben. Ezt felismernie sem egyszerű, nemhogy elfogadni, hiszen mindazon dolgok ellenére, amit valaki jóindulattal és racionális érvekkel mond neki, őbenne ez sokszor máshogy csapódik le. Ennek oka az, hogy a függőség – egyszerűen szólva – átalakítja az agy biológiai folyamatait, és ráállítja az alkohol körül keringő pályára.

A függő ember nem kapcsolódik úgy önmagához, mint egy egészséges személyiség, aki hozzáfér a saját belső középpontjához. Kevésbé tud a hétköznapi dolgokhoz, tevékenységekhez kapcsolódni, de a más emberrel való intim kapcsolat is lehetetlenné válik egy idő után. A gondolkodás beszűkül, amikor az ember sóvárogni kezd, és ez minden egyebet kisöpör az elméjéből. A cigarettával, a csokoládéval és az okostelefonnal ugyanígy működik, csak ezek kevésbé módosítják a tudatállapotot és a testet. A sóvárgás, hogy a test vagy az elme megkapja, amire vágyik, lehetőleg azonnal, befolyásolja az elmét, az életmódot, és hosszú távon az életminőséget.

Kicsi gyermekkorban (mondjuk óvodásként) a “mostakarom” még normális, majd a fejlődés során az ember elkezd megtanulni várakozni, türelmesnek lenni, és késleltetni a szükségleteit. Normális esetben. A függőség általában azokban az esetekben kezdődik el, amikor valaki ezen a gyermekkori  állomáson nem lépett túl. A függőség hátterében tehát többnyire valami belső hiány áll: trauma, kisgyerekkori elhanyagolás, mélységes magány. Amikor tehát valakiről észrevesszük, hogy gondjai vannak az alkohollal, akkor tudnunk kell, a megoldás nem csupán annyi, hogy az illető abbahagyja az ivást. A dolog mélyebb gyökerei ezért nehezítik meg a leszokást.

Mégis, mit tehetünk?

A legelső lépés, hogy mi magunk felismerjük, hogy probléma van, és tájékozódjunk, valamint hogy eldöntsük: egyáltalán akarunk-e, tudunk-e segíteni.

A második lépés a legnehezebb, az addikció működési mechanizmusa miatt: felismertetni a barátunkkal, hogy problémája van. Többnyire a következmények vázolása és súlyosabb esetekben azok megtapasztalása nélkül nem is lehetséges.

Ha ez a – sokszor lehetetlennek tűnő – lépés megvan, kereshetünk konkrét segítséget, támogató csoportot. A megoldás általában szakember bevonása nélkül nem tud megvalósulni.  Szerencsére már nagyon sok leszokást támogató csoport, közösség és szakember van Magyarországon is. Az egyik legismertebb az Anonim Alkoholisták, akik a híres 12 pontos szabályrendszerükkel, az absztinenciát megcélozva és a sorstárs közösség támogatásának eszközeivel segítenek a leszokásban.

Azonban nem ez az egyetlen megoldás: vannak magánaddiktológiai praxist fenntartó szakemberek is, akik maximálisan személyre szabott szolgáltatást kínálnak, nem is feltétlenül teljes absztinenciával. Természetesen a háziorvoshoz is fordulhatunk. Tájékozódhatunk a magyar vagy az angol szakirodalomból, hiszen bizonyára van, akinek sokat segíthet a tények és a személyes tapasztalatok olvasása. Angolul tudóknak megoldás lehetnek a különböző online kurzusok.

Mindenképpen érdemes felebaráti felelősségünk tudatában legalább egy őszinte beszélgetést lefolytatni a barátunkkal, biztosítani a támogatásunkról, ha ezt meg tudjuk adni neki. Vigyázzunk azonban a kéretlen tanácsokkal, sokszor többet ártanak, mint használnak. Mindenki maga dönt a saját életéről. Egy ilyen horderejű változást viszont nem lehet egyedül véghezvinni. Az alkoholról való leszokás hosszú és fájdalmas folyamat, és barátként, családtagként is sok erőt kíván. A támogatásra mindannyiunknak szüksége van. Érintettként is,  hozzátartozóként is.

Szerző: Stenszky Cecília

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.