Cukorbetegség tanácsok

Hogyan tanácsos alkoholt fogyasztani, ha cukorbeteg?

Az alkohol másként hat a cukorbetegekre, mint a többi emberre. A jó hír az, hogy a csekély vagy mérsékelt alkoholfogyasztás (nőknek legfeljebb egy, férfiak­nak két adag naponta) határozottan csökkenti a szív- és érrendszeri betegségben való elhalálozás kockázatát. Kövesse az alábbi tanácsokat, s nyugodtan élvez­heti a vacsorához elfogyasztott egy korsó sört vagy egy-két pohár bort.

Az ital és a vércukorszint.

Ha rendszeresen méri a vércukorszintjét, akkor a szakértők szerint nyugodtan megihat két italt a vacsorához. Azoknak azonban, akiknél a mért értékek erősen ingadoznak, ugyanezen szakértők inkább az absz­tinenciát javasolják – az alkohol ugyanis hipoglikémiát okozhat, s megnehezít­heti a vércukorszint céltartományba való juttatását.

Ne rendeljen aperitifet!

Nem jó ötlet már az evés előtt al­koholt fogyasztani, főleg ha inzulint használ vagy más, cu­korbetegség elleni gyógyszert szed. Üres gyomorra a vércu­korszintje valószínűleg eleve alacsony. Szeszes italt tehát in­kább evés közben ajánlatos fogyasztani, sőt még jobb, ha az étkezés végére hagyja, hogy csökkentse a hipoglikémia kialakulásának kockázatát.

Mondjon nemet a „napernyős” italokra!

A kis papírer­nyővel díszített koktélokban sokkal több a cukor és az ener­gia, mint az egyéb italokban. Egy jeges Pina Coladában például 250 kcal (1042 kJ) energia, 6 g zsír és 32 g szénhidrát van. Ugyanakkor fél deci whisky szódá­val csak nagyjából 100 kcal (417 kJ) energiát tartalmaz, és egyáltalán nincs ben­ne szénhidrát.

Döntsön: bor vagy desszert?

Könnyű megfeledkezni arról, hogy nemcsak az ételek, hanem az italok is energiaforrások. Amennyiben vércukorszintje az egész­séges tartományban van, nyugodtan megihat egy pohár bort a vacsorához – de az energiatartalmát bele kell számítani a megengedhető fogyasztásba. Egy pohár (1,5 dl) bor például mintegy 120 kcal (500 kJ) energiát tartalmaz, két pohár energiatartalma pedig nagyjából ugyanannyi, mint egy kis szelet nem krémes sü­teményé. Már előre el kell dönteni, hogy mire vágyik jobban: italra vagy desz-szertre. Aki inzulint használ, az alkoholt nem helyettesítheti szénhidráttartalmú desszerttel. Az inzulinadagot ugyanis a szénhidrátbevitel alapján határozzák meg, de az alkohol energiatartalmát nem a szénhidrátok adják.

Mit okozhat az alacsony vércukorszint?

Azt, hogy nehezen forog a nyelve. Ez azonban nem jelenti azt, hogy becsípett!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.