Gasztroenterológia

Az okkult vérzés diagnosztikus stratégiája (gasztrointesztinális vérzés )

Az okkult vérzés a gasztrointesztinális vérzések leggyakoribb megnyilvánulási formája.

Okai

Okkult vérzésről akkor beszélünk, amikor a vérzésnek nincsenek nyilvánvaló jelei, a vérzésre csak indirekt jelek, pl. vashiányos anaemia, vagy a székletvérvizsgálat pozitív volta utal.

Tünetek

A vérzés nyilvánvaló jeleinek hiányában a beteg általában nincs tudatában az okkult gasztrointesztinális vérzésnek, mivel a vérzés elhúzódó, a jellegzetes vashiányos anaemián kívül alarmírozó tünetek vagy hemodinamikai változások nem észlelhetők.

Fontos a kezelés!

Tekintettel azonban arra, hogy az okkult vérzés hátterében akár életet is fenyegető betegségek állhatnak, a vérzésforrás lokalizálása az időben elkezdett terápia céljából elengedhetetlen feladat, és sokszor nehezen megoldható kihívást jelent.

Az okkult vérzés hátterében neoplasia (carcinomák, adenomák), gyulladásos megbetegedések (erosiv oesophagitis, fekélyek, erosiv gastrophathiák, colitis ulcerosa, Crohn-betegség, nem specifikus colitisek), idiopathiás coecum fekély, vascularis léziók (angiodysplasia, portalis hypertensiv gastro/colonopathia, Vatermelon-gyomor, haemangioma, Dieulafoylézió), különböző infekciók (bélférgesség, tbc, amoebiasis stb.) és egyéb okok (haemoptysis, oropharyngealis léziók, pl. orrvérzés, pancreatobiliaris károsodások, NSAID-szerek okozta enteropathia) állhatnak.

Az okkult vérzésforrás diagnosztikájában is az endoszkópos eljárások játszanak elsődleges szerepet.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.