Gasztroenterológia

Utazók hasmenése (travellers diarrhoea)

A fejlett országokból a fejlődő országokba utazók hasmenéses betegsége. A különböző földrészeken más-más típusú kórokozók a domináló patogének, amelyek a he­lyi lakosságot egyáltalán nem vagy csak kis esetszámban betegítik meg.

Epidemiológia

Minden földrészen elsősorban a hőlabilis enterotoxint termelő E. coli (ETEC) felel az utazók hasmenéséért. Shigellák főként Ázsiában, Afrikában, salmonellák, Campylobacter jejuni, Vibrio parahaemolyticus Ázsiá­ban, míg Rotavirus, Norwalk-vírusok elsősorban La­tin-Amerikában okoznak hasmenést a turistáknál. Kis esetszámban számolhatunk Aeromonas spp., Plesiomonas spp, amőba, Giardia lamblia, Cryptosporidium spp, Cyclospora, különböző microsporidiák, Blastocyctis ho-mini, Isospora belli okozta fertőzéssel is. A férgek közül a strongiloidesek fordulnak elő.

Patogenezis

Az egyes kórokozóknak megfelelően különbözik.

Patológia

Általában a jobb colonfél érintett: enyhe lézió mutatko­zik, a colon felszíni hámsejtjeinek enyhe degeneratív ká­rosodása látható, intraepitheliálisan granulocitákkal, a felszínen esetleg Gram-negatív baktériumokkal.

Klinikai kép

A hasmenés leggyakrabban a megérkezés után 5-15 nap­pal kezdődik, de számolhatunk a megbetegedéssel az utazás 3-30. napjáig. A széklet gyakran vizes, vért, gennyet nem tartalmaz. Hányinger, hányás, rossz közérzet társulhat, láz ritkán jelentkezik. A tünetek kezeletlen esetben általában 3-4 napig tartanak.

Diagnózis

A kórokozók típusától függő diagnosztikai lehetőségek állnak rendelkezésre: bakteriológiai tenyésztés, vírusantigén-kimutatás, paraziták kimutatása mikroszkópos vizsgálattal.

Differenciáldiagnózis: néhány trópusi fertőző beteg­ség hasmenéssel is kezdődhet, ezért fontos kizárnunk a malária, a typhus abdominalis, a pestis, a különböző haemorrhagiás lázak és a melioidózis (Ázsia, Ausztrália területén, felszíni vizekben előforduló saprophyta, fa­kultatív intracelluláris Gram-negatív baktérium a kór­okozó) lehetőségét.

Terápia

A betegség legtöbbször kezelés nélkül is gyógyul. Folya­dék és elektrolit pótlás, diéta, súlyosabb, vagy hosszan tartó tünetek esetén empirikus antibiotikum kezelés: felnőtteknél a fluorokinolonok, gyermekeknél a trime­thoprim/sulfamethoxazol. Legfontosabb a megelőzés, az egzotikus vidékre utazók számára (boil it, cook it, peel it, or forget it!).

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.