Gasztroenterológia

HIV-enterocolitis (Vírusok okozta colitisek)

Egy hónapnál tovább tartó, ismeretlen eredetű hasme­nés esetén gondolni kell HIV-fertőzésre.

Epidemiológia

A HIV-fertőzés terjedésével számítani kell gyakoribb előfordulásra.

Patogenezis

A bélnyálkahártya limfocitás beszűrődése okozza a kró­nikus colitist.

Patológia

Mikroszkóposán részben villosus atrophiát, részben crypta-hypertrophiát, az enterocitákban/colonocitákban magasabb apoptotikus rátát lehet észlelni. A lamina propriában a limfociták felszaporodnak. A szöveti kép emlékeztet a kemoterápiát követő elváltozásokra, ill. a „graít-versus-host” betegségben látottakra.

Klinikai kép

A HIV-vírus okozta hasmenés magas lázzal, hasi fájda­lommal, akut hasi katasztrófa tüneteivel jelentkezhet, de okozhat enyhe tünetekkel járó, krónikus hasmenést is.

Diagnózis

A HIV okozta enteritist kolonoszkópia során vett biopsziás mintából, valamint szerológiai vizsgálatokkal lehet azonosítani. Differenciáldiagnózis: az AIDS-es betegeknél hasmenést a szokásos enteritist okozó baktériumokon kívül Myco­bacterium spp., Chlamydia trachomatis, intestinalis spi­rochetal a szokásos vírusokon kívül a Herpes simplex, paraziták, férgek, gombák okozhatnak. A fertőzés gyak­ran polimikrobiális.

Terápia

Antiretrovirális és tüneti kezelés.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.