Házi gyógymódok

Hányinger: 10 gyomornyugtató megoldás

Megpróbáltuk nagy hirtelen összeszedni, mitől is kaphat az ember hány­ingert, íme az eredmény: tojás, tojássaláta, tűk, véradás, a vér látványa, kórház­szag, hajszál a levesben, főtt sárgarépa, lámpaláz, ha valaki részletesen elme­séli legutóbbi műtétjét, a zsíros hamburger illata, kávéscsészében úszkáló cigarettacsikkek, a sült szalonna illata, rothadó falevelek, a sarki gesztenyesü­tőtől áradó szag, kakis pelenka, macskaszőr, romlott hal és hányingerrel küzdő emberek társasága.

Hogy érzi magát, miután végigolvasta a listát? Kavarog a gyomra rende­sen? Talán még gombóc is van a torkában? Esetleg azt kívánja, hogy bár jönne el a világvége – méghozzá minél gyorsabban?! Nos, ne aggódjon, van néhány olyan házi szerünk, amelytől gyorsabban elmúlik majd az a fránya hányinger, mint hinné.

Íme néhány gyógymód, próbálgassa ki őket, amíg meg nem találja azt, ami beválik.

Használ a szirup

Ha még nem annyira súlyos a hányingere, ak­kor elsőként hallgasson gyógyszerész szakértőnkre. „A kólaszirupot hosszú ideje használjuk, és a jelek szerint nagyon jól beválik” – mondja Róbert Warren, gyógyszerész. A szénsavat nem tartalmazó szirupban nagy mennyiségű tömény szénhidrát van, ami segít megnyugtatni a gyomrot. Sőt, mi több, állítja dr. Warren, bármilyen szörp, sűrítmény vagy akár az egyszerű, cukorból főzött szi­rup is segíthet. Adagja felnőtteknek napi egy-két evőkanál, gyerekeknek egy­két kávéskanál szobahőmérsékletű szirup.

Orvosi segítség

Ezerféle oka van

„Kapásból 25-féle betegséget lehet felsorolni, ami krónikus hányinger­rel jár” – állítja dr. Kenneth Koch gasztroenterológus. Ha egy-két napon be­lül nem szűnik a hányinger, orvoshoz kell fordulni.

Utazási betegség elleni készítmény

A magas cukortar­talmú szirupok azonban nem valók sem cukorbetegeknek, sem azoknak, akik csökkenteni akarják a bevitt kalóriamennyiséget. Alternatív megoldást jelent­hetnek az utazási betegség jellegzetes tünetét, a hányingert enyhítő készítmé­nyek. Ezeknél, függetlenül attól, hogy receptre vagy anélkül kaphatók, gondo­san el kell olvasni a mellékelt leírást.

Vigyázzon, mit iszik!

Ha hányingere van, de nem akarja viszont­látni az elfogyasztott ételt, ne igyon mást, csak tiszta, áttetsző folyadékot, pél­dául teát, szögezi le dr. Koch. Legjobb a langyos, többé-kevésbé szobahőmér­sékletű tea. A hideg ital újra kiboríthatja a gyomrot. Egyszerre ne igyon többet 25-50 ml-nél.

Buborékmentesen!

„Nekem az édesanyám Seven Upot adott, ha hányingerem volt” – meséli dr. Warren. Más anyukák kólát vagy gyömbér­szörpöt adnak gyermekeiknek. Mivel szakértőink azt tanácsolják, hogy tartóz­kodjon a hideg és a szénsavas italoktól, kövesse dr. Stephen Bezruchka sür­gősségi orvos tanácsát, és hagyja a szénsavas italokat szobahőmérsékleten állni mindaddig, míg fel nem melegszenek és minden buborék el nem távozik belőlük.

Először szénhidrátot

Ha úgy érzi, hogy feltétlenül ennie kell, és a hányingere nem túl súlyos, akkor egyen könnyű, szénhidrátdús élelmisze­reket kis mennyiségben, például pirítóst vagy kekszet, tanácsolja dr. Koch. Ahogy múlik a hányinger, térjen át fokozatosan a könnyű, de már fehérjét tar­talmazó ételekre, mint például a csirkemellre vagy a halra. Étrendjéhez csak leg­utoljára adhatja hozzá a zsíros ételeket.

Gyógyszert, de nem mindegy, melyiket

a gyomor­nyugtató savkötők elsősorban más típusú gyomorbántalmak gyógyítását szol­gálják. Ám ha hányingere nem túl súlyos, és valószínűleg gyomorhurut vagy egyéb okból bekövetkező gyomorirritáció okozza, akkor dr. Koch szerint „ész­szerű dolog ezekkel kezdeni”. Viszont egyik szakértőnk sem ajánlja őket túl lelkesen, mert ahogyan azt dr. Sámuel Klein gasztroenterológus megjegyzi: „e gyógyszerek egyikét sem a hányinger gyógyítására fejlesztették ki”.

A természetgyógyász közbeszól

Egy kis nyomás néha segít

A kínaiak évszázadok óta tudják, hogy az akupunktúra hatékony, fáj­dalommentes és gyógyszert nem igénylő módszer. Az akupresszúra az akupunktúrás kezeléshez hasonló, de tű nélkül végzett kezelés. „Fontos, hogy még a hányás beállta előtt alkalmazza az alábbi akupresszúrás módszert” -jelenti ki dr. Joseph M. Helms családorvos. Ki tudja, talán önnél is beválik.

Alkalmazzon nyomást mindkét kezén a hüvelykujj és a mutatóujj közöt­ti bőrredőn. Erőteljesen, intenzíven és gyorsan masszírozza a jelzett pon­tot perceken át, tanácsolja dr. Helms. „Amikor azt mondom, »erőteljesen«, ezzel jelezni szeretném, hogy nem gyöngéd simogatásról van szó!” Hasonló módon dörgölje meg hüvelykujjával vagy hüvelykujja körmé­vel a lábfejét, a második és a harmadik lábujj közötti területen, az ujjfeszí­tő inak között, teszi hozzá az elmondottakhoz dr. Helms.

Próbálja ki a gyömbérkúrát!

Daniéi b. Mowrey pszicholó­gus és pszichofarmakológus 15 éve foglalkozik a gyógynövények kutatásával. Ő a gyömbérgyökérre esküszik. „Az biztos, hogy ez elbánik a hányingerrel” -állítja. Aporrá tört gyökeret kapszulában veheti be; a mennyiség attól függ, mi­lyen erős a hányinger. „Tudni fogja, hogy mikor elég: amikor elkezd böfögni és megérzi a gyömbér ízét”, szögezi le.

Ragaszkodjon a kapszulaformához

Dr. Mowrey azt állítja, hogy a friss gyömbér túl erős a legtöbb ember számára ahhoz, hogy a megfelelő adagban beszedhesse. Enyhébb hányingeren a gyömbérsör vagy a ropogós gyömbéres sütemény is segít.

Vessünk véget az egésznek!

A hányinger akkor múlik el leg­inkább, hajói kihányja magát, állítja dr. Koch. Ilyenkor a hányinger azonnal el­múlik és lehet, hogy egyetlen hányás elejét veszi a további hányingernek. Még a legrosszabb esetben is, legalábbis átmenetileg, elmúlik a kellemetlen émely­gés. Viszont dr. Koch nyomatékosan leszögezi, hogy semmiképp sem javasol­ja, hogy hánytassa magát.

Utazáskor jelentkező zsibbadás, hányinger tüneteinek csökkentése

Utazási betegség

Az utazási betegségben szenvedők számára egy-egy hosszabb út megtétele émelygéssel, rosszullét­tel, fejfájással jár. A kellemetlen tünetek enyhítésére próbáljuk ki az alábbi két egyszerű ötlet vala­melyikét. Tegyünk néhány csepp gyömbér- és bors menta-illóolajat egy zsebkendőre, és lélegezzük be, amikor szükségét érezzük, vagy masszírozzuk lassú, körkörös mozdulatokkal az alhasat a fent említett illóolajok valamelyikével, s máris jobban érezzük magunkat.

Az idegek megnyugtatása céljá­ból vagy a hányinger enyhítésére nyomjuk meg a Szívburok-6 pontot az alkaron (ez három harántujjnyi távolságra helyezkedik el a csukló-redő fölött). Addig tartsuk a ponton a kezünket, ameddig szükségét érezzük.

A fáradt lábak védelmében

Utazás során egy-egy városnézés al­kalmával hajlamosak vagyunk olyan sokat gyalogolni, hogy megfájdul a lábunk, és hólyagok keletkeznek rajta. Keverjünk össze néhány csepp kö­römvirág-illóolajat levendula- vagy teafa-illóolajjal, tegyük három evő­kanál hordozóolajba, és finoman kenjük be a felhólyagosodott részt.  Masszírozzuk a sajgó lábat az alábbi keverékkel: néhány csepp kamilla-, levendula- és majoránna­ illóolaj három evőkanál hordozóolajba keverve.

A keringés javítása

A szív felé irányuló vénás keringés akadályozottsága miatt vérrög képződhet a lábszár vénáiban; ilyenkor beszélünk mélyvénás trombózisról. Nem ritka, hogy hosszú repülőúton jelentkezik a probléma, hiszen a kabinban lévő nyomás miatt lassul a szív felé irányuló vér- és nyirokáram­lás. Kialakulásában ugyanakkor olyan kockázati tényezők is közre­játszhatnak, mint az elhízás, illetve a dohányzás.

A vádliizmok pumpaként mű­ködnek, ezért ezek megfeszítésével-elengedésével élénkíthetjük a keringést, s megelőzhetjük a probléma kialakulását. A mozgás és a nyújtógyakorlatok is segíte­nek – ha csak tehetjük, álljunk fel, és járkáljunk. A következő gyakor­latsort szintén kipróbálhatjuk.

  1. Hajoljunk le, ragadjuk meg a vádlit mindkét kezünkkel, s lassan masszírozzuk a lábszárat fel és le. Az ujjainkkal közben írjunk le apró köröket.
  2. Álljunk kényelmesen. Lassan emelkedjünk lábujjhegy­re, és maradjunk így pár másodpercig. Ez a gyakorlat megnyújtja a lábszár elülső részének izmait.
  3. A talpunkon gördülve lassan helyezzük át a súlypontot a sarkunkra. Álljunk így körülbelül tíz másodpercig, hogy a vádli megnyúljon, majd ismételjük a mozdulatsort előre-hátra hintázva, összesen tízszer. Ez a gyakorlat javítja a lábszár keringését.
  4. Befejezésképpen álljunk fél lábon, a másik lábunkat pedig rázogassuk meg a levegőben. Először a lábfejet rázzuk meg, és írjunk le vele köröket. Ezután körözzünk az alsó lábszárral, majd végül a combbal. Háromszor is­mételjük a sorozatot, aztán térjünk át a másik lábra.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.