Gyermekbetegségek

A kisgyermekek étkezési zavarai

Idegen dolgok szájbavétele:

A kisgyermekeknek van egy olyan időszakuk, amikor mindent a szájukba vesznek (földet, kavicsot, hajszálat, falevelet, fémdarabot, műanyagot). Mindez 18-24 hónapos korukig még természetes jelenség, később azonban már nem, és nagyon veszélyes is lehet, hiszen így veszélyes vagy mérgező anyagokat is (mint pl. az ólom vagy higany) lenyelhet.

Amennyiben kétéves kor után is jellemző a gyermekre, valamilyen táplálkozási zavar húzódik meg a háttérben. Az okok, amelyek erre a viselkedésre ösztönzik a gyerekeket, még nem ismertek, néhány tudós szerint vas-, kalcium-, cink- vagy vitaminhiány okoz­hatja. Eszerint a szervezet öntudatlan kísérletéről van szó a hiányzó anyagok pótlására. Mások szerint viszont a családban előforduló valamilyen pszichés probléma idézi elő.

Túlzott folyadékbevitel:

Ha a gyermek több mint napi 7 liter folyadékot iszik, és ehhez nem társul szomjúságérzet, akkor biztosan valamilyen pszichés probléma okozza. Ezt nem szabad összetéveszteni az olyan betegségekkel, amelyek nagy szomjúságot okoznak, mint a cukorbetegség, ahol az állandó szomjúság és a vizelési inger klinikai tünetek. Kamaszkorban, így nevezik az alkoholfogyasztás iránti féktelen vágyat is.

Kérődzés:

A félig megemésztett étel visszaböfögése és rágcsálása. Általában mentális retardációhoz társul, vagy a szülők által figyelembe nem vett érzelmi problémákhoz. Egyéves kor körül jelenik, meg és általában akkor csinálja a gyerek, ha a szülők nem látják.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.