Betegségek és megelőzésük

Erythema infectiosum (ötödik betegség) gyermekeknél

Okai:

Kiütéssel járó vírusos megbetegedés, több fajtája ismert. Mindegyik enyhe lefolyású gyermekbetegségnek számít. Főként télvíz idején, járványszerűen terjedhet az óvodákban. Az ún. parvovírus okozza, és cseppfertőzéssel terjed.

Így jelentkeznek a panaszok:

A fertőződést követően a gyermek rövid időn belül belázasodik, arca enyhén megduzzad, orcái láthatóan kivörösödnek, a vörösödés pillan­gó alakot ölthet. Egy-két nap elteltével girlandszerű elrendeződésben kiütések jelennek meg a testén. Általában viszketési inger is jelentkezik. A bőrkiütés azonban nem mutatkozik minden esetben, ezért gyakran fel sem ismerik a betegséget.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Az erythema infectiosum ártatlan betegség, ezért többnyire nem igényel orvosi kezelést. A biztonság kedvéért felkereshetjük az orvost, hogy felállítsa a diagnózist. Rendszerint egy hét alatt lecseng, és a kis beteg magától meggyógyul. Igen ritkán azonban előfordulhat, hogy az ízületek átmenetileg begyulladnak.

Így segíthetünk gyermekünknek:

Az erythema infectiosum (ötödik betegség) kísérő kezelését illetően olvassuk el a jelentkező panaszokról, főként a lázról, a torokfájás­ról, a köhögésről szóló fejezeteket. A fertőzés veszélye miatt tartsuk gyermekünket egy ideig otthon. Terhesekre ártalmas. A száraz bőr gondos kezelésének szenteljünk kellő figyelmet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.