Gyermekbetegségek

A vitaminok az egészség forrásai

A vitaminok elengedhetetlenek az alapvető kémiai folyamatok működéséhez, az élethez és a növekedéshez. Elsősorban a növények állítják elő őket. A vitaminokat megfelelő mennyiségben, elsősorban természetes formában, tehát az ételekkel kell bevinni a szervezetbe, hogy ne alakuljon ki sem relatív, sem túlzott vitaminhiány, amely súlyos betegségekhez vezethet (ilyenek a skorbut, a pellagra, az angolkór).

A vitaminok két csoportba oszthatók:

  • A zsírban oldódó vitaminok: a szervezet zsírszöveteiben halmozódnak fel, és raktározódnak. Vigyáznunk kell a megfelelő mennyiségű bevitelükkel, mert ha túl sok halmozódik fel belőlük a szervezetben, komoly betegségek okozóivá válhatnak (például a nagy mennyiségű A-vitamin fokozza a szervezet görcsökre való hajlamát).
  • A vízben oldódó vitaminok (vagy a vizes oldatokban oldódó, mint például a vér­plazma): ezeket a vitaminokat a szervezet gyorsan felhasználja, a felesleg pedig a vesén át kiürül. Ezért mindennap, pótlásra szorulnak, és nem igazán lehet túladagolni őket. A hiánybetegségek elsősorban a vízben oldódó vitaminok csökkent beviteléből adódnak.

Alapvető vitaminok

A D-vitaminon kívül – amelyet a test szintetizál az ételekben lévő prekurzorokból kiin­dulva – a vitaminokat az ennivalóval visszük be a szervezetbe, az ételek vitamintartalma viszont nem mindig állandó. Függ az elkészítés módjától (a főzés akkor optimális, ha minden vitamintartalom megmarad és akkor a legrosszabb, ha nem marad belőle semmi), ezen kívül hatással lehet az étel előkészítése, tartósítása (hozzáadott kémiai anyagokkal vagy a nélkül készült).

Hozzáadott vitaminok

Ezen kívül az iparilag előállított ételekhez tesznek plusz vitaminokat is: például a nitrittel kezelt húsokhoz C-vitamint adnak azért, hogy ne keletkezzenek rákkeltő anyagok (nitrozaminok). A vitaminokban gazdag táplálkozás különösen gyermekkorban fontos, hiszen ezek biológiailag aktív szerves vegyületek elengedhetetlenek a növekedéshez, az intenzív energiatermelő folyamatokhoz, az izmok, a csontozat fejlődéséhez.

Több vitamin a gyümölcsök, zöldségek héjában, illetve a gyümölcs-, illetve zöldséghús és a héj között halmozódik föl, ezért lehetőleg az alaposan megmosott, friss zöldséget és gyümölcsöt ne hámozva fogyasszuk. A gyümölcssalátát frissen elkészítve, a zöldséget frissen tisztítva és darabolva, a centrifugált gyümölcs- és zöldséglevet az elkészítés pillanatában adjuk oda csemeténknek. Ezenkívül szoktassuk rá, hogy az étkezések között chipsek és cukorkák helyett aszalt gyümölcsöt vagy sovány joghurtot nassoljon.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.