Babaápolás

Az anya táplálkozása

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az anyatej a legideálisabb táplálék az újszülött szá­mára, kiegyensúlyozott ásványi anyag-, vitamin-, fehérje-, zsír- és cukortartalma miatt. Az anyatejes táplálás kimeríthetetlen forrását nyújtja a babának az általános fertőzések elleni védekező anyagokból, mint a különböző antitestek immunrendszer sejtjei.

A szoptatás hatása az anyára

A szoptatás az anyára is pozitív hatással van, mind lelki szempontból (erősíti az érzelmi kapcsolatát a csecsemővel), mind egészségi szempontból (csökkenti a mellrák és a petefészekrák kialakulásának kockázatát, valamint a csontritkulást, valamint ha szoptat, gyorsabban leadhatja a várandósság alatt felszedett kilókat is).

Az anyatej mennyiségére és minőségére több környezeti tényező is hatással van, ezek közül az egyik legfontosabb az anya táplálkozása. A szoptatós anyának nagyon kell ügyelnie arra, hogy mit eszik, egyrészt azért, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű teje termelődjön, másrészt azért, hogy a tejjel együtt ne juttasson mérgező, káros, fertőző anyagokat a baba szervezetébe.

Ezért fontos, hogy jó minőségű élelmiszereket fogyasszon, amelyek mentesek a baba számára veszélyes anyagoktól. Ezen kívül tudnia kell, hogy a munka és a stressz is kedvezőtlenül hat a tejtermelésre.

Étrendkiegészítők a mama számára

Az utóbbi években a gyógyszeripar számos készítményt fejlesztett ki kifejezetten várandós nők és szoptatós anyák számára. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlásával kidolgozott étrendkiegészítőkről van szó, ezek könnyen felszívódó vasat, folsavat, kalciumot, béta-karotint, krómot és szelént tartalmaznak.

Ezek a nyomelemek nagyon hasznosak, ha az anya valamilyen ok miatt (vallás, életstílus) hiánydiétát folytat, esetleg egészségi problémái vannak, vagy nem állnak rendelkezésére meg­felelő minőségű élelmiszerek (szennyezés, kémiai anyagok, tartósítok). Törekedjünk az egészséges és változatos táplálkozásra!

Ezenkívül néhány gyógynövény is hasznos lehet, ilyen a máriatövis (Sylibum marianum), ami serkenti a tejtermelést, vagy a görög széna (Trigonella foenum graecum). Ez utóbbit egészséges, önkéntes nőkön kísérletezték ki, és 72 órával a szedése után már növekedett a tej mennyisége.

A szoptatás időtartama

A szoptatása időtartama mindig változó, azonban átlagosan nem több, mint mellenként 15 perc. Természetesen hagyjuk a babát addig szopni, amed­dig jólesik neki, de lehetőleg 30 percnél ne legyen tovább a mellen. A lassan szopó babák ugyanannyit esznek, mint gyorsabb társaik, és ha idő előtt letesszük az ilyen típusú babát, félő, hogy nem eszik ele­get, így elvész a szopizás végi tej, ami a leggazdagabb a zsírokban, és elengedhetetlen a megfelelő növeke­déshez.

Ezenkívül pedig a feszültségtől mentes szopi­zás az alapja a jó anya-gyermek kapcsolatnak. Ha a szoptatás általában tovább tart, mint 35-40 perc, akkor valami baj van, forduljon a gyermekorvoshoz!

Jelek, amelyek arra utalnak, hogy a baba nem eszik eleget

Csekély súlygyarapodás: kevesebb mint 15g naponta, illetve kevesebb mint 725g hetente, vagy kevesebb mint 500 g havonta. Lassú a súlygyarapodás akkor is, ha kéthetesen sem hozta még be a baba a születés utáni súly veszteségét. Nem jó jel, ha a baba keveset pisil: kevesebbet, mint hatszor naponta, vizelete koncentrált, erős szagú. (Vegye azonban figyelembe, hogy vizelete akkor is elegendő lehet, ha más folyadékot is iszik.) Ha a baba sokat sír, rendszeres időközönként ellenőrizni kell a gyarapodását (testhosszát, súlyát).

Az élelmiszerek kiválasztása szoptatós anyukáknak

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.