Gyermekbetegségek

Bukás okai csecsemőknél, megelőzhető?

A csecsemőkre jellemző jelenség, amikor a szájon vagy az orron keresztül kis mennyiségű tej kiáramlik, ami a gyomorból vagy a nyelőcsőből származik. A bukás rögtön az etetés után jelentkezik, és gyakran hangos böfögés is kíséri. Az első hetekben az egészséges csecsemők 90%-a naponta egyszer-kétszer, de akár minden étkezés után is bukhat. A harmadik hónapra ez az arány 30%-ra csökken, és egyéves korig fokozatosan megszűnik.

Bukás

Figyelem: a bukás nem hányás! A bukás közvetlenül etetés után történik, míg a hányás jóval később. Ez utóbbi jelent­kezésekor a tej már elkezdte a gyomorban az emésztődési folyamatot, s túrós formája van. Ezenkívül az erőlködés nélkül történő bukással ellentétben a hányáskor a hasizmok és a mellkasizom összehúzódik, valamint hányinger is kíséri.

Okai

Az első hónapokban teljesen normálisnak tekinthető, mert a nyelőcső izomzata, valamint a nyelőcsövet és a gyomrot összekötő záróizom nem elég fejlett. Ennek a záróizomnak a feladata meggátolni a lenyelt étel visszaáramlá­sát. Amikor ez az izomzat még fejletlen, akkor az étel szabad utat talál magának, és visszajöhet a nyelőcsövön át egészen a szájig. A bukást okozhatja túlzott mennyiségű levegő nyelése, ami a gyomorból fölszállva maga után hozhatja a tejet is. Okozhatja a túl sok evés, vagy ha túl sokat mozgattuk a babát etetés után.

Diagnózis

Ha a csecsemő általános egészségi állapota jó, és szabályosan gyarapszik, akkor nincs ok az aggodalomra, ha viszont a növekedés nem megfelelő vagy légúti tünetek jelentkeznek (mint pl. a gyakori köhögés), a lélegzetvétel hirtelen megszakítása, általános rossz köz­érzet, akkor forduljunk a gyerekorvoshoz.

Terápia

Minthogy a bukás természetes és átmeneti jelenség, ami egyéves kor körül eltűnik, nincs szükség gyógysze­res kezelésre. A gyerekorvossal beszéljük meg, milyen anyagot használjunk a tápszer sűrítésére. Étrendi változtatás vagy gyógyszeres kezelés csak akkor szükséges, ha a gyerek növekedése nem megfelelő, továbbá légúti tünetek és általános rossz közérzet tapasztalható.

Elegendő, ha a tüneteket enyhítjük néhány intézkedéssel:

  • Ne nyújtsuk túl hosszúra az etetések idejét; az elfogyasztott tej ne haladja meg a gyerek igényeit, illetve ne ter­heljük túl a gyomrot.
  • Ne etessünk túl gyorsan, tartsunk a szoptatás felénél egy kis szünetet.
  • Rögtön etetés után ne tegyük tisztába a babát, és ne is mozgassuk feleslegesen.
  • A gyakori bukások elkerülése érde­kében az etetés után tartsuk a babát függőleges helyzetben 10-15 percig, a kiságyát pedig úgy állítsuk, hogy 30 fokos szöget zárjon be, ezzel meg­akadályozhatjuk, hogy a tej könnyen visszajöjjön a gyomorból.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.