Gyermekbetegségek

Bélbetüremkedés tünetei gyermekeknél

Bélbetüremkedés

A bél egy szakasza betolódik a bél kö­vetkező szakaszába. Ez a bélelzáródások leggyakoribb oka 3 hónapos és hatéves kor között. Gyakrabban fordul elő a fiúknál, mint a lányoknál, az arány 4:1-hez.

Okai

Nem ismertek, néhány kö­rülmény azonban elősegítheti, mint pl. a bélpolip.

Tünetek

Általában hirtelen, erős, a kólikához hasonlító, szakaszosan jelentkező hasfájás. A has feszes, a gyerek gyenge, szinte elalszik vagy épp ellen­kezőleg: ingerlékeny, időnként hány. Egy másik jellegzetes, ám nem mindig jelentkező tünet a nyálkás és véres széklet. A bélbetüremkedés másik fajtája a lappan­gó bélbetüremkedés. Ilyenkor váltogatja egymást a jó állapot, valamint a köldök környékén és a has alsó részén lévő fájda­lom. Ehhez járul a hasmenés, a nyálkás és véres széklet; előfordulhat hányás.

Diagnózis

A tünetek elemzésén kívül röntgen vagy ultrahangos hasi vizsgálat.

Terápia

A lehető leghamarabb se­bészeti beavatkozásra van szükség azért, hogy elkerüljük a visszafordíthatatlan bélkárosodást. Ha későn avatkoznak be, akkor az elhalt bélszakaszt sebészeti úton el kell távolítani.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.