Gyermekbetegségek

Citomegalovírus-fertőzés tünete

A humán citomegalovírus felelős ezért a betegségért. Nevét onnan kapta, hogy gyakran a fertőzött szöveteken olyan nagy sejtek találhatók, amelyek normálisan nem lennének ott. Más vírusokhoz hasonlóan, ha egyszer bekerül a szervezetbe, a sejtek belsejében tovább él, hozzákapcsolódik a DNS-hez, és tünetmentesen ott ma­radhat anélkül, hogy újra termelődne.

Citomegalovírus-fertőzés

A citomegalovírus-fertőzés gyakori a nehe­zebb társadalmi és gazdasági körülmények között élő népesség körében, valószínűleg a csekély egészségügyi tudásuk miatt. A megfertőződés esélye növekszik az életkorral. A 35 év feletti korosztály 80%- át érinti. A termékeny korú nők 20%-ánál kockázatos, hogy a terhesség alatt talál­kozik a fertőzéssel. A termékeny korú nők 5%-a valóban meg is fertőződik. Ebből az következik, hogy az újszülöttek 1%-a is fertőzött lesz. Vagyis a vírus a fertőzött anyag érintésével (vér, átültetett szervek, nyál, tej, sperma…) bekerül az anya szer­vezetébe, aki megfertőzi magzatát.

Citomegalovírus-fertőzés

A vírus akkor reaktiválódik, ha számára kedvező körülmények vannak, mint pl. a test védekezőképes­ségének csökke­nése, akár a várandósság idején

Tünetek

Aszerint, hogy a fertőzés szerzett vagy veleszületett, a tünetek különbözőek. Az esetek többségében a szerzett fertő­zésnek nincsenek tünetei. Néhány esetben az influenzára vagy a hörgő- és tüdő­gyulladás súlyosabb formáira emlékeztet. Ezenkívül okozhat a máj és a lép működé­sében problémát, illetve megváltoztathatja a vér sejtjeit. Sok nőnek, aki a várandósság idején fertőződik meg, nincs semmilyen tünete, de van, aki a mononukleózishoz hasonló betegség jeleit mutatja, amelyet a garatgyulladás, a lép megnagyobbodása jellemez, illetve a vérben lévő fehérvérsejtek számának megváltozása.

A veleszületett fertőzés esetében az embrió vagy a magzat a terhesség idején fertőződik meg az anya által. Az anya is vagy ekkor kapja el a fertőzést, vagy egy már korábbi fertőzés ekkor aktivizálódik. Az esetek nagy részében az újszülöttek tünetmentesek, csak 10%-uknak vannak izolált tüneteik, mint például csekély súlygyarapodás, a koraszülöttség a sárgaság, vagy súlyosabb és általánosabb tünetek, mint az agyi problémák: mentális hiányosság, paralízis, látászavarok, süketség. Különösen a citomegalovírus-fertőzés okozta süketség jelentkezhet a következő időszakban olyan gyerekeknél, akik a születéskor semmilyen tünetet nem mutattak, ezért nagyon fontos, hogy a hallás-szűrővizsgálatokat alaposan elvégezzék.

Diagnózis

Speciális vérvizsgálatokkal kimutatják a vérben lévő ellenanyagokat. Minthogy nehéz a magzatra leselkedő veszélyeket felmérni, azokat a nőket, akik citomegalovírussal találkoznak a váran­dósság során, a lehetséges kockázatokról tájékoztatni kell. Az újszülöttek esetében a diagnózist a vizeletben lévő vírus ki­tenyésztésével végzik. Ezért a diagnózis pontos felállítása különösen fontos, hogy más vírusfertőzésektől megkülönböztessük. Ilyenek a toxoplazma fertőzés, a rózsahimlő, a Herpes simplex és a szifilisz.

Terápia

Sem a veleszületett, sem a szer­zett citomegalovírus-fertőzés ellen nincsen speciális Terápia , és még nem ismert, hogy a vírusellenes kezeléseknek milyen szerepe lehet a veleszületett fertőzések esetében.

Megelőzés

Azok a nők, akik gyermeket várnak és még nem találkoztak a vírussal, kerüljenek minden olyan alkalmat, amikor megfertőződhetnek. Mossanak alaposan kezet, ha emberi folyadékot érintenek (vizelet, köpet), főleg ha olyan gyerekekét, akik bölcsődébe járnak, ahol könnyebben megfertőződhetnek.

Ha a születéskor vérátömlesztést kapnak, elkerülhetők a betegség tünetei, amennyiben szeronegatív donoroktól származó vagy kezelt vérkészítményt kapnak. Jelenleg folyik a kutatás a citomegalovírus elleni vakcina kifejlesztésére.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.