Gyermekbetegségek

Immunrendszer erősítése csecsemőkorban

A születést követően az élet első hónapjaiban a csecsemő im­munrendszere – a nagyobb gyermekhez és a felnőttekéhez képest -éretlen, labilis. A steril emésztőrendszerrel születő babának „időre van szüksége” ahhoz, hogy a bélrendszerében a „jótékony” baci­lusok elkezdjék a munkát. Ezek a bacilusok segítik az emésztést, a bélfal hatékony működését és szerkezeti önállóságát.

Ezt követően megfelelő táplálás mellett az immunrendszer néhány hónap alatt mintegy megtanulja, hogy az emésztőrend­szerében a megfelelő immunválasz létrejöjjön. Ez a válasz alkal­mas az idegen betolakodók (fajidegen fehérjék) felismerésére. Az élet első hónapjaiban igen nagy jelentősége van a bélfal immuni­tásnak az allergiák elkerülésében, a fertőzésekkel szembeni véde­lemben.

Az anyától kapott védőanyagok

A kórokozók elleni védekezésben az anyai védőanyagok szin­tén óriási szerepet játszanak. Ezeket az anyagokat ellenanyagoknak vagy antitesteknek nevezzük, és a méhen belüli életben fokozato­san növekvő mennyiségben jutnak át az anyai vérből a magzatba. A legtöbb ellenanyag a terhesség utolsó heteiben halmozódik fel, ezért a koraszülöttek sokkal védtelenebbek a fertőzésekkel szemben, mint az időre született újszülöttek.

Az anyai antitestek az anyatejben is kiválasztódnak, ezért azok a babák, akiket szoptatnak, további védelmet kapnak. Az anyától kapott védőanyagok egy idő után azonban kiürülnek a szervezetből, ezt követően a csecsemő saját immunrendszerének kell gondoskod­nia a védelemről.

Az immunrendszer kialakulása

A fertőző betegségek elleni tartós védettség csak akkor alakul ki, ha az immunsejtek alkalmanként találkoznak a kórokozókkal, és megindítják a saját ellenanyag termelését. Ezt nevezzük immun­válasznak. Természetes a válasz, ha azt fertőzés váltotta ki, mester­séges pedig a védőoltások által kiváltott immunválasz.

Bizonyára az édesanyák is észrevették, hogy a közösségbe került csecsemők illetve kisdedek, az idő múlásával egyre kevesebb beteg­séget kapnak el. Mire középsősök illetve nagycsoportosok lesznek, szinte alig betegek. Azért van ez így, mert a fertőzések leküzdése során az ép immunválaszú gyermekekben egyre több kórokozóval szemben alakul ki védelem, így a betegségek is fokozatosan ritkul­nak.

Az immunrendszer erősítése

A fentiekből egyenesen következik, hogy mivel segíthetjük csecsemőnket az ép immunrendszer kialakulásához. Az egészsé­ges élet már a magzati életben megalapozódik, ezért nagyon fon­tos az édesanya életmódja, táplálkozása, a káros anyagoktól való tartózkodás. A dohányzó, alkoholizáló anyák gyermekei sokkal esendőbbek a fertőzésekkel szemben és gyakrabban alakul ki al­lergia is. Általánosan elfogadott, hogy az anyatej az élet első 6 hónapjában a csecsemő kizárólagos tápláléka kell, hogy legyen, és fontos kiegészítő táplálék az első életév végéig.

Az anyatej jelentősége

Fontos tudni, hogy a szoptatás időszaka alatt többféle anyatej képződik, melynek mindegyikének megvan a fontos feladata, szerepe.

Előtej

Az előtej a terhesség alatt és a szülést követő első 5-8 napban termelt sárgás folyadék. Jellemzője, hogy nagy mennyiségű im­munglobulint, sok fehérjét, valamint zsírban oldódó vitamint és ás­ványi anyagot tartalmaz. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az édes­anya minél hamarabb mellre tegye újszülöttjét, mert az immun­rendszer fejlődésében az előtejnek óriási szerepe van.

Átmeneti tej

Az átmeneti tej az előtej után kb. 10 napig termelődik, ezzel készül fel a baba béltraktusa majd a végleges, igen tartalmas érett anyatejre. En­nek vitamin, cukor, vízben oldódó vitamin- és zsírtartalma már nagyobb, mint az előtejé. Értelemszerűen ezzel több energia is jut a babákba.

Érett anyatej

Az érett anyatej a végső forma, mellyel általában 15 hónapos korig megfelelő vitamin-, energia- és immunanyag-ellátást tudunk biztosítani a babáknak.

A steril környezetről és a levegőztetésről

A helyes tápláláson kívül a csecsemő immunrendszerének erősítésében igen fontos szerepet játszik a megfelelő környezet megválasztása, Helytelen szemlélet, a „sterilen” tartott csecsemő. Az immunrendszer csak akkor tud megfelelően fejlődni, ha fokoza­tosan hozzászoktatjuk a babákat a környezetében lévő „ártalmak­hoz”. Ilyenek a pl. por, a körülöttünk lévő baktériumok, ezért nem helyes a hermetikus elkülönítés.

Fontos tényező a levegőztetés. Az elhasznált, esetleg dohányfüstös levegő súlyos kárt okoz a babáknak. Súlyos következményei lehetnek a túlfűtött szobának is. Sokan úgy gondolják, hogy a friss levegőn a csecsemő megfázik. Már két-három hetes korban is kell levegőztetni (normális súllyal, egészségesen született babákról van szó), akár télen is. Mínusz 5 fokig bátran sétáljunk velük a friss levegőn. Természetesen itt is tartsuk szem előtt a fokozatosság elvét és a megfelelő öltöztetést.

A közösségbe került gyermekekről

Tegyük fel, hogy mindent megtettük azért, hogy gyermekünk egészségesen táplálkozzék és megfelelő környezetben növekedjen. Sajnos a mai világban nem ritka, hogy a szülők elfoglaltsága miatt a baba már 8-12 hónapos kora körül bölcsődébe kerül.

Mit tehetünk, hogy ne kapjon el úton-útfélen betegségeket?

Felhívnám a figyelmet a védőoltások fontosságára, beleértve a nem kötelezőeket is, melyek gyakran életveszélyes fertőzésekkel szemben védenek. A védekezésnek egyéb módja, a szájon át szedhető immunerősítő porocskák, melynek indikációja a babákat jól ismerő gyermekorvos feladata.

Szintén gyermekorvos feladata a vitaminellátottság megfelelő ellenőrzése. Sok anyuka esik a multivitamin csodák csapdájába. Irodalmi adatok bizonyítják, hogy csupán A-C-D-vitamin kom­binációval kitűnően lehet az immunrendszert védekezésre serken­teni.

Sajnos vannak olyan csecsemők, kisdedek, akiknél minden igyekezet ellenére sem sikerül a sorozatos megbetegedéseket csök­kenteni. Ilyen esetben javasolt gyermekimmunológus segítségét kikérni az esetleges immunhiány állapotok felderítésére.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.