Gyermekbetegségek

Gyermeki félénkség és kezelése homeopátiás szerekkel

A félénk gyerek vagy kamasz elesetten viselkedik, nehezen lép kapcsolatba a társaival, és kortársainál jóval nehezebben találja fel magát bizonyos helyzetekben. A félénkségnek világos jelei mutatkoznak az arcon és a mozgásban. Ha a gyerek nem találja a helyét az adott szituációban, furcsa attitűdöt mutat, a gesztikulálását és a beszédét is elfojtja, megszünteti a fizikai és a vizuális kontaktust, a tenyere izzad, a keze és a hangja remeg.

Figyeljük meg, mikor jelentkezik

Ha ez csupán alkalomszerűen fordul elő, megfigyelhetjük, milyen helyzetekben érzi rosszul magát a gyermekünk, és segíthetünk neki átvészelni, vagy elkerülni ezeket a szituációkat. Néha a félénkség olybá tűnik, hogy csak a jólneveltség jele, máskor azért viselkedik a gyermek visszafogottan, mert idegenként érzi magát az adott környezetben.

Ha a félénkség meghatározó tulajdonsággá válik, ami meggátolja a gyermeket az új ismeretek vagy személyek megismerésében – ami a pszichés fejlődése szempontjából nagyon fontos -, akkor mélyebbre kell ásnunk, és felderítenünk, mi okozza számára ezt az érzést, milyen családi vagy más problémák állhatnak a háttérben. Ezért, ha a félénkség állandósul, forduljunk szakemberhez.

Homeopátiás szerek a félénkség kezelésére

A félénk gyerek segítségére lehetnek a homeopátiás gyógyszerek. Az orvossal való konzultáció után a következő szerekkel előmozdíthatjuk a gyermek kapcsolatát a társaival: a Pulsatilla 30 CH 3 labdacs, naponta kétszer adjuk, ha a gyerek jelleme szerint kedves, de határozatlan; könnyen változik a kedve, a sírásból hirtelen nevetésbe csap át; ha gyorsan elbátortalanodik, de ugyanilyen gyorsan meg is vigasztaló­dik, ha szeretettel fordulnak felé; ha elvörösödik, amikor hozzászólnak; ha rögtön elsírja magát, ha rákiáltanak; ha fél az erősebbektől; ha könnyen megvigasztalódik, mikor kedvesen szólnak hozzá.

  • Az Ámbra ghsea 30 CH 3 labdacs naponta kétszer, ha a gyerek nagyon félénk, és szereti, ha nyugton hagyják, bár nem szeret egyedül lenni.
  • Gelsemium 30 CH naponta kétszer, ha a gyermek fokozottan érzékeny, túlságosan félénk és szereti a társaságot, csak beszélni nem szeret.
  • Az Ignatia amara 30 CH 3 labdacs naponta kétszer, ha a gyerek nagyon érzékeny, de paradox módon, vagyis a tünetek nem összefüggőek, a kedve ok nélkül változékony, és éjszakánként gyakran felébred.
  • Az Argentum nitricum 30 CH 3 labdacs naponta kétszer, ha a gyerek szorong az előtte álló eseményektől, ha különösen érzékeny, dadog, téveszt az írásban és a beszédben, ha nem tudja elmondani, amit megtanult.
  • Az Arsenicum album 30 CH 3 labdacs naponta kétszer, ha a gyerek szorong, izgatott, fél a betegségektől és a haláltól.
  • A Lycopodium 30 CH 3 labdacs naponta kétszer, ha a gyerek köve­telődző, könnyen feldühödik és támad, nagyon érzékeny és jelleme gyenge, kicsi az önbecsülése.
  • A Phosphorus 30 CH 3 labdacs naponta kétszer, ha a gyerek kreatív és érzékeny, szereti a barátait és a családját, minden iránt lelkes, ami körülötte történik.
  • A Calcarea carbonica 30 CH 3 labdacs naponta kétszer, ha a gyerek félénk, könnyen elfárad fizikailag és szellemileg.
  • A Natrum muhaticum 30 CH 3 labdacs naponta kétszer, ha a gyerek szomorú, depressziós, valamilyen családi és érzelmi csalódás miatt, ha érzékeny, ingerlékeny, hisztis, különösen zavarja a zaj és a zene, könnyen elbátor­talanodik az iskolában, otthon könnyen elsírja magát, de visszautasítja, ha meg akarják vigasztalni, mert az hiszi, a többiek csak sajnálatból foglalkoznak vele.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.