Gyermekbetegségek

Tikk – mi ez és hogyan kezelhető?

Így nevezik a gyors, hirtelen, akaratlan, ismétlődő, látszólag céltalan mozgást, ami a gyermek az arcán, nyakán, fején, de mindenesetre a felső testrészén történik. Ezeket a rángásokat többnyire akkor végzi, amikor inaktív, például autóban utazik, tévét néz: a feje megrándul, vagy verdes a szemhéja, vagy felrántja a vállát, vagy felhúzza az orrát. Ilyenkor, ha erősen koncentrál, a tikk megszűnik.

Légzési tikk

A légzési tikkek közül a leggyakoribbak a torokköszörülés, a köhintés, a szuszogás, a motyogás. A gyerek néha tudja kérésre reprodukálni a tikkelést, de többnyire nem képes rá, mint ahogy abbahagyni és megmagyarázni sem. Néha rövid időre képes megállítani a tikkelést, de mindez nagy erőfeszítésébe kerül. 6-7 éves korra általában enyhülnek a tünetek, sőt néha teljesen meg is szűnnek, esetleg csak időnként, rövid időre jönnek elő ismét.

Ez az egyik leggyakoribb pszichés tünet, a feszült gyermekek hajlamosak rá, akiknek a szülei szigorúak és autokraták. Akkor is előfordulhat tikkelés, ha a gyereknek más típusú problémája van a szüleivel való kapcsolatában. Gyakran a szülők is tikkeltek, ilyenkor a család könnyebben megnyugszik, hogy a jelenség majd magától megszűnik, ugyan különleges alkalmakkor még megjelenhet (vizsgák, érzelmi traumák).

Tikk kezelése

Minthogy a tikk nyugtalansághoz, izgatottsághoz társul, és a családi vagy iskolai feszültségek levezetésére szolgál, a kiváltó okok megszüntetése érdekében kerüljük a szemrehányásokat, és próbáljunk meg derűs, nyugodt családi légkört teremteni. Csak ha a tünetek hosszasan fennállnak, és a kapcsolat javítása után sem csökkennek, akkor érdemes a gyerekorvoshoz fordulni.

Szakorvosi segítség

Főként akkor avatkoznak be, ha a tikk nemcsak egy mozdulat, hanem egy egész mozdulatsor, és esetleg hangokat is ad közben a gyerek (kiabál), iletve ha krónikussá válik (Gilles de la Tourette-szindróma). Ilyenkor a szakorvos gyógyszeres kezelést javasol.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.