Hátfájás

Hátfájás – mikor forduljunk orvoshoz?

A hátfájás az esetek többségében pár hét múlva csökken, akár megyünk orvoshoz, akár nem. Ha nagyon fáj, és a fájdalomcsillapítók ellenére sem enyhül néhány nappal később, jól tesszük, ha ki­kérjük orvosunk tanácsát.

Ha négy hét után sem érezzük magunkat jobban, mindenképpen men­jünk orvoshoz. Természetesen, ha esés után kezd el fájni a hátunk, és attól tartunk, hogy eltörtük valaminket, akkor irány a baleseti osztály.

Orvosunk a panaszaink alapján és a fizikális vizsgálat után megpróbálja diagnosztizálni a baj okát. Ez utóbbihoz hozzátartozik a fájdalom be­határolása, súlyosságának, fizikai következmé­nyeinek felmérése. Az orvos megvizsgálja, hogy érzékeny-e a páciens háta, tapasztalhatók-e vál­tozások az érzékelésben, az erőben, a mozgé­konyságban vagy a reflexekben. Szükség esetén vérkép készül az ízületi gyulla­dások és más betegségek kizárására.

Sor kerülhet még az alábbiakban felsorolt vizs­gálatokra is:

  • A hát megröntgenezése. Az ízületi gyul­ladás jeleit keresik. Az egyik legegyszerűbb vizsgálat, de korlátozott értékű, mert nem mutatja ki a hátfájás okainak többségét.
  • CT-letapogatás, azaz számítógépesített tomográfia. Lényegében különböző szögből készült röntgenfelvételek számítógépes összesítése. Ez is korlátozott értékű a hátfájás diagnosztizálásában, de alkalmasabb a lap­pangó betegségek kimutatására.
  • DEXA-letapogatás. A gerincoszlop alsó részén, a csípőn, néha a csuklókon végzett csontsűrűség-vizsgálat, a csontritkulás meg­létének vagy kockázatának kimutatására.
  • MRI-letapogatás, azaz mágneses rezonanciás képalkotás. Csúcstechnikai vizsgálati módszer, amely a mágnesesség, az ultrahang és a komputertechnika felhasználásával ké­szít képeket a test belsejéről. Kimutathat olyan ízületi elváltozásokat, amelyek nem jelennek meg a röntgenfelvételeken, és hasznos diagnosztikai eszköz lehet a korai reumás ízületi gyulladás megállapítására. A lágy kötőszövetek is megjelennek rajta. Klausztrofóbiára hajlamos páciensek szá­mára riasztó vizsgálat lehet, mert egyes szkennereknél át kell haladni egy hosszú, alagútszerű készüléken.

Ahogyan már korábban említettük, a hátfájá­soknak mindössze 15 százaléka diagnosztizálha­tó pontosan. A lényeg, hogy kizárják a lappangó betegségeket, és megtalálják azokat az okokat, amelyek más szakorvosok vagy gyógyítók, pél­dául fizikoterapeuták, illetve csontmasszőrök se­gítségét igényelhetik.

Nagyon kevés hátfájásnál van szükség műtét­re

Tíz porckorong-kiboltosodás közül kilenc esetben hat hét alatt maguktól megszűnnek a tü­netek. Tízből egynek lesz szüksége műtétre, de előtte mindenképpen kérjük ki a sebész vélemé­nyét.

Figyelmeztető tünetek

Az alábbi tünetek bármelyikének meg­léte esetén sürgősen kérjük ki az orvos véleményét!

  • Rákos megbetegedésnél mindig fenn­áll a szóródás lehetősége, amikor a tumorok átterjednek a csontokra.
  • A váratlan inkontinencia, sürgős kezelést igényel, mert arra utalhat, hogy a porckorong kitüremlése nyomja a gerincvelőt a gerinccsator­nában.
  • Zsibbadás, szúró érzés az egyik vagy mindkét lábban. Az ideggyökök irritációjára utal, amit ki kell vizsgáltatni.
  • Bármilyen húgyrendszeri elváltozás, például a szokásosnál gyakoribb vi­zelés. Lehetséges, hogy húgyúti fer­tőzés vagy vesekő okozza a hátfájást, főleg, ha magas lázzal jár.

Orvosunk ilyenkor fájdalomcsillapítókat, gyul­ladáscsökkentőket ír fel, de akár betegszabad­ságra is küldhet. Érdemes megbeszélni az orvossal a hátfájás el­leni akciótervet, hogy tudjuk, mikor kell vissza­jönnünk kontrollra. A terv maga megszabja a ke­zelés milyenségét, azt, hogy mit kell tennünk és mit nem, mikor kezdhetjük el ismét a testgya­korlást, melyik gyógyszert miért és hogyan kell szednünk. Ez mind nagyon fontos, mert meg kell akadályozni, hogy az akut hátfájás krónikussá fa­juljon. Nem elég, ha a beteg passzívan beszedi a gyógyszereket: tevékenyen részt kell vennie a gyógyulás folyamatában.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.