Általános egészségi állapot

Milyen esetekben alkalmazható a paracetamol?

Ha van egyáltalán ilyen gyógyszer a házipatikájában, biz­tos, hogy az aszpirin és az ibuprofen mögött található egy eldugott polcon. Pedig bizonyos esetekben a paracetamol a legjobb választás. Először az 1950-es években lett nép­szerű mint olyan vényköteles, gyermekeknek adható or­vosság, amely az aszpirinnál kevésbé károsítja a gyomor­nyálkahártyát. Azóta széles körben elterjedtek és recept nélkül kaphatók azok a fájdalomcsillapítók, amelyeknek a paracetamol a hatóanyaga.

Gyengébb hatású a paracetamol, mint a vény nélkül kapható többi fájdalomcsillapító?

IGEN Bár a paracetamol leg­alább olyan jól csillapítja a fáj­dalmat, mint a régóta használt aszpirin, más nemszteroid fáj­dalomcsillapítók, például az ibuprofen, mindkettőnél erő-sebb hatásúak. Egy vizsgálat szerzői 455, tenziós fejfájástól szenvedő beteg vizsgálata so­rán azt találták, hogy egy adag ibuprofen (400 mg) gyorsab­ban és hatékonyabban enyhí­tette a fájdalmat, mint egy adag paracetamol (1000 mg).

Egy nemrégiben közölt elemzés szerint – amely 15, közel hat­ezer beteg részvételével végzett vizsgálatot tekintett át – azok a térd- és csípőarthrosisban szenvedő betegek, akik nem paracetamolt, hanem más, nemszteroid fájdalomcsillapí­tót, például ibuprofent szed­tek, kevésbé szenvedtek a fáj­dalmaktól. Amikor arra kérték őket, hogy 1-től 100-ig terjedő skálán sorolják be panaszai­kat, az utóbbi csoportba tarto­zók 6 ponttal kisebbnek mondták fájdalmuk erősségét, mint azok, akik paracetamolt használtak fájdalomcsillapítás­ra.

A nemszteroid fájdalom­csillapítót szedő csoportban az ízületi merevség és a mozgás­korlátozottság is enyhébb volt.

Van, amikor a paracetamol a jobb választás?

IGEN Biztonságosabb a fekélybetegek számára, vala­mint a gyermekek és a serdü­lők lázcsillapítására. A para­cetamol azok számára a leg­jobb választás, akik nem bírják az egyéb nemszteroid fájda­lomcsillapítókat (többek kö­zött a naproxen-nátriumot és a ketoprofent) emésztőrend­szeri mellékhatásaik miatt, amelyek a gyomorégéstől egé­szen a gyomorvérzésig vagy -fekélyig terjedhetnek. Az or­vosok a rossz veseműködésű betegeknek is paracetamol szedését ajánlják a többi fájda­lomcsillapító helyett.

Gyerekek és serdülők lázának csillapítására is ez a legjobb szer, mert az aszpirin Reye-szindrómát okozhat körükben. Érdemes megjegyezni, hogy egyes orvosok szerint láz ellen nem is volna szabad orvossá­got bevenni, mert a magas testhőmérséklet segíti az im­munrendszer működését. En­nek ellenére a láz okozta rossz közérzetet nem árt enyhíteni. Ha meghűléses betegség okoz­ta láz miatt szed paracetamolt vagy ad be ilyen szert gyerme­kének, ne feledkezzen meg ar­ról, hogy a meghűlés elleni gyógyszerek már eleve tartal­mazhatják a hatóanyagot, ezért ügyelni kell, hogy ne ada­golja túl a gyógyszert.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.