Gyógyító természet

Az agyvérzés természetes gyógymódja

Agyvérzésnek nevezzük azt a folyamatot, amikor az agyvelőben érrepedés következik be, miáltal vér jut az agy szöveteibe, ami azután az agyvelő működését megbénítja. Leginkább a magasabb életkor megbetegedése, férfiaknál gyakoribb, mint nőknél. Van egy bizonyos alkat, amely hajlamos az agyvérzésre. Ilyenek a túltáplált, pirospozsgás emberek, amelyekre a nép szája azt mondja, hogy „majd kicsattan az egészségtől!”

Agyvérzés

Kiket érinthet az agyvérzés?

Túltáplált tömzsi emberek, alkoholisták, magas vérnyomásban, vesezsugorban, éredény-elmeszesedésben, köszvényben, idült vérbajban, a luesban és ólommérgezésben szenvedők. Gyakran van családi hajlamosság is. Bizonyos foglalkozási ágak, ahol hagy izgalmak, lelki csapások gyakoriak (drámai színészek, tőzsdések, vállalati vezetők), olyanok, akik nagy felelősséggel járó foglalkozást űznek, vagy keveset vannak szabad levegőn, gyakran kapnak agyvérzést.

Agyvérzés lefolyása

Az agyvérzés hirtelen következik be, a beteg egyszerre eszméletlenül összeesik, arca kipirul, a pulzusa erős, feszes, szabálytalan, a szem kancsalít. A beteg nézésének iránya felvilágosítást nyújt, hogy az agyvelő melyik oldalán következett be a vérzés. Az egyik testfél megbénul, esetleg a beteg beszélőképességét is elveszti, szája mozog, néha zagyva hangokat hallat. A legelső kötelességünk, mielőtt még az orvos megérkezik, a beteget lefektetni, a fejét magasra felpolcolni.

Ne tegyünk a fejre hideg borogatást! Az orvos, ha szükségesnek tartja, érvágást alkalmaz. A betegség lefolyása a vérzés nagyságától és a felszívódástól függ.

Az agyvérzés gyógyításánál a természetes gyógymódokat alkalmazzuk

A vérelvonást célozzák a naponta többször végzett lábszárpakolások ecetes vízzel. A törzs és a has hideg vizes pakolása is célravezető. Az első napokban a beteget nem szabad mozgatni, miért is kerüljük addig e beavatkozásokat. Ami a diétát illeti, az első napokban csak folyadékot nyújtunk a betegnek, a leghelyesebb gyümölcsleveket adni, majd tejet, később nyákleveseket, aludttejet, majd sült almát, passzírozott almát.

Amikor a beteg lábadozik, áttérünk a növényi kosztra. Nagyon fontos a bőr megfelelő ápolása, nehogy felfekvés keletkezzék. Alkohol, nikotin, fűszerek, de ugyanúgy lelki és testi izgalmakat kiváltó okok szigorúan kerülendők. Ha a beteg már az ágyat elhagyhatja, lemosások, lábfürdők, lábszár-pakolásod mind a vér levezetését célozzák.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.