Gyermekbetegségek

Szénhidrátok vagy cukrok: az energia forrásai

A cukrok két csoportba sorolhatók az őket alkotó molekulák száma szerint.

Cukor mint energiaforrás

Az egyszerű cukrok:

Édes ízűek, emészthetők, a szervezetből gyorsan felszívódnak, megtalálhatók az édes ételekben, az üdítőkben, a mézben, a gyümölcsökben, a tejben, a malátában. Ha szintjük megnövekszik a vérben, inzulintermelésre ösztönzik a szervezetet, elhízást okozhatnak, és hajlamosítanak a cukorbetegség kialakulására.

Fajtái:

 • Monoszacharidok (egyes molekulák), mint a glükóz, a galaktóz, a fruktóz stb.
 • Diszacharidok (két monoszacharid molekula összekapcsolódása), mint a szacharóz (közönséges cukor), a laktóz, a maltóz stb.
 • Oligoszacharidok (3-9 monoszacharid kapcsolódik össze egymással)

Az összetett cukrok vagy poliszacharidok:

Ízük kevésbé édes, nehezebben emészthetőek és kevésbé szívódnak fel, hosszú, egymással összekapcsolódó monoszacharid láncok alkotják. Ehhez a csoporthoz tartozik a glikogén, ami főként a májban és az izomban van; az amid és a cellulóz, ami a zöldségben és a gyümölcsben, a gabonafélékben és a teljes kiőrlésű péksüteményekben, továbbá a burgonyában és a hüvelyesekben található. Növeli a teltségérzetet, és csökkenti az inzulintermelést.

A cukrok és szénhidrátok is alapvetőek az élő szervezetek számára, akár mint építőelemek (például a növényi rostok sejtmembránját alkotják, akár mint ener­giaforrások: 4 kcal/gramm. Ezen kívül alapvető anyagcsere-folyamatokat működtetnek, elősegítik az idegsejtek, az izomzat és általában a test optimális működését.

Lehetővé teszik, hogy a bél baktériumflórája életben maradjon, hiszen az olyan anyagokat termel, amelyek magának a bélnek, illetve az egész szervezet számára hasznosak, növelik továbbá a széklet mennyiségét, ezáltal hozzájárulnak a méreganyagok eltávolításához. A napi kalóriamennyiség kb. 55%-ának ilyen tápanyagnak kellene lennie

A cukor mint energiaforrás

 • Glükóz: található a mézben, a gyümölcsben, a zöldségekben.
 • Glikogén: (a glükóz polimere) található a májban és a húsban.
 • Cellulóz: (a cukor polimere, nem emészthető) található mindenféle növényben: gyümölcs, zöldséj hüvelyes,teljes gabona.
 • Fruktóz: a gyümöl­csökben és a mézben található
 • Szacharóz vagy közönséges cukor cukorrépából vagy nádcukorból (glükóz és fruktóz) készül, és minden cukrozott ételben megtalálható (lekvár, édesség, üdítő).
 • Maltóz (2 glükóz alkotja) megtalálható a gabona­csírákban és az erjedt malátában.
 • Amid (a glükóz polimere) a gabona­félékben, a burgonyában, a hüvelyesekben és az abból készült ételekben van.
 • A galaktóz számos ételben van, a laktóz glükózból és galaktózból áll, ez a tejcukor.
 • A cukor mint energiaforrás: csakúgy, mint minden tápanyag, a cukor is lehet állati vagy növényi eredetű.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.