Gyermekbetegségek

Mik azok a szabadgyökök? Milyen károkat okoznak?

A szabadgyökök atomok vagy atomcsoportok, nagyon erős reakcióképességgel. Folyamatosan alakulnak ki a szervezetünkben, ha a tápanyagokból energia szabadul fel, és amikor a sejtek azt felhasználják. A testünkben a szabad gyökök fontos funkciókat látnak el, kontrollálják az érrendszer tónusát, védelmet nyújtanak a nap­sugárzás ellen (a melanin például egy szabadgyök). Jellegzetességük, hogy nagyon könnyen reagálnak azokkal a molekulákkal, amelyekkel találkoznak, és átalakítják azokat szabadgyökökké.

Szabadgyökök hatásai

A szabadgyökök hatása a sejtekre

Ez a láncreakció azonban hosszan folytatódhat, és komoly károkat okozhat: például károsíthatja a sejtmembránokat, akadályozhatja azok működését, sőt a membránok akár el is halhatnak. Ezért a szervezetnek számos olyan mechanizmusa van, ami csökkenti és helyreállítja a szabadgyökök által okozott károkat: az enzimek, az antioxidáns anyagok, a billirubin és húgysav semlegesítik és megállítják ezt a láncreakciót.

Öregedés és halál

Mindezek ellenére a szabad gyökök hosszú távon a sejtek elöregedését és elhalását okozzák. Testünkre azonban nemcsak a benne termelődő szabad gyökök hatnak, hanem a környezetben található szabad gyökök  és az ételekben található szabad gyökök is (NO). Ha túlságosan nagy mennyiségű szabad gyök hatásának vagyunk kitéve, az olyan súlyos betegségeket okozhat, mint a rák, az infarktus, az agyi érkatasztrófák, a cukorbetegség és a rendellenes öregedés fajtái: a szklerózis, a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór, a süketség, az ízületi gyulladás.

Rákos megbetegedések

Ennek megfelelően úgy vélik, hogy a rákos megbetegedések bizonyos formáit a szabadgyökök és a DNS közötti reakciók okozta elváltozások alakítják ki. Ezért javasolt az étrendet gazdagítani – már az első életévektől kezdve – olyan ételekkel, amelyek ellensúlyozzák a környezetünkben egyre inkább jelenlévő ilyen molekulák hatását. A gyümölcsök és a zöldségek három fontos vitaminban (A, E és C), valamint antioxidáns polifenolokban gazdagok.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.