Gyógynövények

Méz (Mel) összetevői, hatóanyaga, elkészítése

Méz (Mel) története, alkalmazott drogjai

Az ember már az őskorban ismerte és fogyasztotta a mézet értékes tápanyagként és éde­sítőszerként. Az ókori Egyiptomban sebgyógyítás céljából alkalmazták. A mézelő méhek háziasítása mintegy 6000 évvel ezelőtt kezdődött, és a selyemhernyó mellett ez az egyet­len korán háziasított rovarfaj. A méhészetekben főként mézet, de ezen kívül méhviaszt, propoliszt, méhpempőt és méhmérget is termelnek.

A méz a méztermelő méhfajok tartaléktápanyaga. A drogként is alkalmazott mézet a házi méhek (Apis mellifera L.) termelik úgy. hogy növények nektárját vagy egyéb édes ned­veit összegyűjtik, mézgyomruk váladékával összekeverik, dehidratálják, és a lépben érlelik. Edes ízű, viszkózus folyadék, amely részben kristályos is lehet. A különböző növényfa­jokról származó mézek eltérő összetételűek, ezért aromájuk különböző, színük sárgásfe­hértől sötétbarnáig terjedhet.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

A méz 50-85 % invertcukrot (glükóz és fruktóz 1:1 arányú elegye), 10-20% vizet, 1-8% szacharózt, glukonsavat, fehérjét, enzimeket (glükóz-oxidáz, foszfatáz, invertáz, diasz-táz, kataláz), vitaminokat (B1, B2, B6, C, biotin), flavonoidokat (pl. pinocembrin), ami­nosavakat, ásványi anyagokat, pollent tartalmaz. A méz enyhén savas kémhatású (pH = 3,3-4,9). ami elsősorban a glükóz-oxidáz hatására képződő glükonsavnak tulajdonítható.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

A méz régóta alkalmazott roboráló, édesítő és ízjavító szer. Mézet vagy mézzel édesített teát gyakran fogyasztanak felső légúti és gyomor-bélhurutok esetén. Külsőleg sebek keze­lésére használják, valamint bőr- és hajápoló kozmetikumok alkotóeleme.

Preklinikai vizsgálatok

Preklinikai vizsgálatokat főként a méz antimikrobiális aktivitására vonatkozóan végeztek. Stapbylococcus aureus, Helicobacler pylori, Eschericbia coli, Campylobactcr jejuni, Salmonella enlerocolilis és Shigella dysenlcriae ellen a méz erős antibakteriális hatást mutatott. A nagy hígításban is megfigyelhető aktivitás alátámasztja azt az elképzelést, mely szerint a hatás nem csupán a méz nagy ozmotikus aktivitásának, hanem a benne lévő specifikus antibakteriális anya­goknak is köszönhető.

A glükóz-oxidáz hatására a mézben H2O2 képződik, ami hozzájárul az antibakteriális hatáshoz. A méz víztartalmának csökkenésével az enzim aktivitása, így az ebből adódó an-timikróbás hatás csökken.

Humán bizonyítékok

Klinikai vizsgálatokat elsősorban a méz sebgyógyulást elősegítő és sebfcrtótlenítő ha­tásának értékelése céljából végeztek. Kisebb égési sebek, mandulaműtétek, horzsolások, kimetszett tályogok, posztoperatív hegek, gyulladásos bőrbetegségek mézzel történő ke­zelése gyorsította a gyógyulást. Eredményesen alkalmazták a mézet fej- és nyakrákban szenvedőknél a sugárterápia következtében kialakuló nyálkahártya-gyulladás csökkenté­sében is. Alsólégúti megbetegedés esetén a lefekvés előtt mézet fogyasztó gyermekeknél csökkent az éjszakai köhögések száma és erőssége.

Indikációk, adagolás

A méz légúti hurutok esetén szckretolitikumként és a köhögési inger csökkentésére alkal­mazható. Gyógyászati dózisa nincs meghatározva, elsősorban édesítő, íz javító, roboráló szer.

Méz - cukor

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

Nagy mennyiségben fogyasztva ozmotikus hasmenést okozhat. Magas cukortartalma miatt diabéteszeseknek, pollcntartalma miatt virágpor-allergiában szenvedőknek a méz, illetve a méztartalmú készítmények ellenjavalltak.

Egy év alatti gyermekeknek adása nem tanácsos, mert a méz kis koncentrációban botulinusztoxint tartalmazhat, amely a még fejletlen emésztőrendszerű csecsemőknél mérgezést okozhat. Mézzel nyílt sebek kezelése nem javasolt. Az ellenőrizetlen forrásból származó méz peszticid- és gyógyszermarad­ványt tartalmazhat, illetve magas víztartalma miatt mikrobiológiailag szennyezett lehet.

Mézes egészségital

Hozzávalók (2 személyre)

150 g málna (friss vagy mélyhűtött), 1/2 evőkanál méz, 125 g író, 150 g jog­hurt, 1/2 rúd vanília, 50 g tejszín

Elkészítés

A málnát átválogatjuk, ha friss, megmos­suk, lecsöpögtetjük, ha mélyhűtött, kiol­vasztjuk. A gyümölcsöt turmixgépben a mézzel, az íróval és a joghurttal elkever­jük, majd szitán áttörjük. A vaníliarudat hosszában felvágjuk, belsejét hegyes kés­sel kikaparjuk, az italhoz keverjük. A tej­színt keményre verjük, azt is hozzákever­jük, majd az italt két pohárba töltjük.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.